Cisco Systems, Inc. Online Privacy Statement
Cisco poštuje vašu privatnost i posvećen je zaštiti ličnih podataka koje nam dostavite. Želeli bi da vas upoznamo sa sledećim principima kojim je uredjena naša politika privatnosti.

S obzirom da je Cisco globalna kompanija, vaši lični podaci mogu biti razmenjeni sa drugim Ciscovim kancelarijama i filijalama širom sveta (zajednički "Cisco"). Svi takvi entiteti su obavezani odgovarajućim ugovorima o poverljivosti i prenosu podataka. Takodje, za sve takve entitete na snazi je ova Izjava o Poverljivosti izuzimajući slučaj kada ste u direktnom odnosu sa Linksys-om ili WebEx-om, koje su Ciscove kompanije. U tim slučajevima se primenjuju Linksys-ove ili Webex-ove izjave o privatnosti. Ova izjava može biti zamenjena posebnom dokumentacijom programskog nivoa ili sporazumima između vas i Cisca.


Podaci Koje Prikupljamo

U ovom dokumentu podatke koje vas lično identifikuju označavamo kao "Lične Podatke" ili "Osetljive Lične Podatke". Cisco prikuplja vaše Lične Podatke ili Osetljive Lične Podatke kako bismo mogli da odgovorimo na vaše zahteve, koji mogu uključiti, na primer, obradu vaših porudžbina, stavljanju na e-mail liste, ili registrovanju za odredjene dogadjaje.

Lični Podatak je bilo koji podatak kojim možete biti identifikovani kao pojedinac, kao što je vaše ime, poštanska ili e-mail adresa, broj telefona, zanimanje, ili lična interesovanja. Osetljiv Lični Podatak je bilo koji podatak koji omogućava pristup vašem finansijskom računu uključujući broj računa, broj kreditne ili debitne kartice u kombinaciji sa neophodnom zaštitnom ili pristupnom šifrom ili lozinkom.

Ako nam dostavite Lične Podatke o nekom drugom kao što je bračni drugi ili kolega sa posla, za to morate imati dozvolu te osobe.

U dosta slučajeva možete anonimno da pretražujete sadržaj Ciscovog website-a.  Kada pristupite na Ciscov website, mi beležimo vašu IP adresu (Internet adresu vašeg računara) kako bismo dobili ideju o tome koje delove našeg websajta posećujete i koliko se dugo zadržavate na njima. Vašu IP adresu ne dovodimo u vezu sa bilo kojim Ličnim Podatkom osim ukoliko niste registrovani kod nas i uključili se korišćenjem vašeg profila.

Za pristup određenim Ciscovim web stranicama, uslugama, proizvodima i delatnostima neophodno je vaše korisničko ime i lozinka .

Možete izabrati da nam dostavite vaše Lične Podatke u različitim situacijama, kao što su:

  • Registrovanje kod Cisca za račun na Ciscovim websajtovima;
  • Korišćenje određenih Ciscovih proizvoda ili usluga;
  • Registrovanje za učešće na seminaru;
  • Učestvovanje u online istraživanju;
  • Traženje da se stavite na email ili druge poštanske liste;
  • Prijavljivanje za nagradne igre ili druge promocije; ili
  • Dostavljanje vaših ličnih podataka Ciscu iz bilo kog drugog razloga

S vremena na vreme Cisco dobija lične podatke od svojih poslovnih partnera i prodavaca. Cisco koristi ove informacije samo ako su prikupljene u skladu sa praksom privatnosti koja je u skladu sa ovom Izjavom o Privatnosti.

Vaš Izbor i Kontrola

Uvek ćemo vas obavestiti pre nego što prikupimo bilo koji Lični Podatak kao i o svrsi tog prikupljanja. Tražićemo vašu saglasnost pre nego što upotrebimo ili omogućimo pristup vašim podacima u bilo koju drugu svrhu drugačiju od one za koju ste ih vi dostavili. U cilju saznanja vašeg stava tražićemo od vas da preduzmete odredjene radnje kao što je izbor jedne od ponudjenih opcija, kojom ćete iskazati vašu saglasnost.

Kako Koristimo Kolačiće i Druge Tehnologije Praćenja

Poput mnogih drugih websajtova, Cisco koristi tehnologije poput kolačića i web osluškivača (web beacons) koje nam omogućuju da učinimo vaše posete našem websajtu lakšim, efikasnijim i isplativijim tako što vam pružamo korisnički prilagodjen pristup i prepoznajemo vas kad se vratite.

Kolačić je mala datoteka sa podacima koji se prenosi sa websajta na hard drive vašeg kompjutera. Ciscov websajt šalje kolačiće kad ga posećujete, kupujete, tražite ili personalizujete informacije, ili se registrujete za određene usluge. Kolačič ne može da čita lične podatke sa vašeg hard diska ili da čita datoteke kolačića koje su stvorili drugi sajtovi; naime, jedini lični podaci koje kolačić može da sadrži su oni koje ste vi sami dostavili. Prihvatanje kolačića koji se koriste na našem websajtu nam omogućava da dobijemo informacije o vašim pretraživačkim navikama, koje možemo koristiti kako bi personizovali vaše delovanje i ustanovili modele kretanja korisnika. Ovo činimo u cilju utvrdjivanja korisnosti informacija sa našeg websajta za naše korisnike i radi ustanovljenja efikasnosti našeg navigacionog sistema u pomaganju korisnicima da dođu do tih informacija.

Kolačići  se po pravilu klasifikuju kao kolačići "sesije" ili "trajni" kolačići.

  • Kolačići seije se ne zsadržavaju na vašem računaru nakon što ste zatvorili pretraživač
  • Trajni kolačići se zadržavaju na vašem računaru dok ih ne izbrišete ili dok im ne istekne rok trajanja.

Većinu Ciscovih websajtova možete pretraživati ne prihvatajući kolačiće od Cisca, međutim, onemogućavanjem kolačića na vašem računaru može se izgubiti odredjeni deo funkcionalnosti websajta. Druge Ciscove web stranice, naročito one koje zahtevaju korisničko ime i lozinku, zahtevaju kolačiće i ne mogu se koristiti ukoliko ste onemogućili kolačiće na vašem pretraživaču.

Osim toga, Cisco koristi web osluškivače (web beacons) zajedno sa kolačićima kako bi razumeo korisničko ponašanje. Web osluškivač je elektronska slika, koja se nalazi na websajtu ili emailu u HTML formatu, i zove se GIF od jednog piksela (1x1) ili čisti GIF. Web osluškivač je jedan od sastojaka stranice kao i ostale slike i tekst, osim što je toliko mali i čist da je praktično nevidljiv. Web osluškivači mogu da prepoznaju određenu vrstu informacija  na korisničkom računaru, kao što su kolačići, vreme i datum posete stranici i opis stranice na kojoj je web osluškivač postavljen. Oni su prosto prigodan način prikupljanja osnovnih statističkih podataka i upravljanja kolačićima, i ne otkrivaju ni jednu dodatnu informaciju sa vašeg računara. Isključivanje kolačića na vašem pretraživaču će sprečiti web osluškivače da prate vaše specifične aktivnosti. Web osluškivač će i dalje moći da zabeleži anonimnu posetu sa vaše IP adrese, ali posebna informacija neće biti zabeležena.

Cisco još može koristiti linkove prilagodjene korisnicima (customized links) ili druge slične tehnologije da utvrdi e-mail linkove na koje kliknete. Tu informaciju možemo povezati sa vašim Ličnim Podacima kako bi vam omogućili više fokusiranu e-mail komunikaciju ili informaciju o kupovini. U svakoj e-mail komunikaciji se nalazi link za odjavu  pomoću kojeg možete da obustavite prijem tog tipa komunikacija.

Ako ne želite da primate kolačiće dok pretražujete naš website ili preko e-mailova u HTML formatu, možete podesiti vaš pretraživač da vas upozori pre nego što prihvati ili odbije kolačić kada vas upozori na njegovo prisustvo. Takođe možete odbiti sve kolačiće tako što ćete ih isključiti na vašem pretraživaču.

Za dodatne informacije o kolačićima i drugim tehnologijama za praćenje, uključujući instrukcije za sprečavanje njihove upotrebe, videti http://privacy.getnetwise.org/browsing/tools

Kako Koristimo Vaše Lične Podatke

Cisco koristi vaše Lične Podatke da bi odgovorio na vaše zahteve i u tom cilju je potrebno da sa drugima razmenimo vaše podatke. U tom slučaju razmenjujemo samo informacije neophodne za obradu vašeg zahteva i obavezujemo ostale strane da ograniče upotrebu vaših Ličnih Podataka na ispunjavanje vašeg zahteva. Osim, toga, možemo koristiti vaše Lične Podatke da bismo vas kontaktirali radi učešća u našim anketama o mišljenjima korisnika ili u svrhu ispitivanja tržišta, uz vašu saglasnost.

Koristićemo vaše Lične Podatke da bismo dostavili proizvode i usluge koje ste tražili, da bismo odgovorili na vaše naknadne zahteve, i da bismo obezbedili poseban reklamni materijal koji ste tražili. U treća lica sa kojima ćemo možda morati da razmenimo vaše lične podatke, spadaju naši poslovni partneri (na primer kao deo promocije zajedničke prodaje ili kako bi preneli pravo za prodaju na jednog od naših distributivnih partnera); isporučitelji usluga; kompanije za isporuku; i poštanski i vladini organi (poput carinske službe).

U slučaju da vaš poslodavac ima pisani sporazum sa Ciscom kojim se reguliše pristup Ciscovim informacijama ili programima, Cisco može koristiti vaše Lične Podatke da bi potvrdio postupanje po sporazumu, evidentirao odobrene licence za software, utvrdio koji je software preuzet sa tih stranica, ili radi praćenja korišćenja drugih aplikacija koje su dostupne na tim stranicama.

Lične Podatke takodje možemo koristiti radi stvaranja anonimnih baza podataka ili zbirke podataka, radi sprovodjenja statističke analize ili u druge svrhe putem izostavljanja ili otklanjanja informacija (poput vašeg imena) kojima se omogućava vaša lična identifikacija. Takođe ćemo otkriti vaše Lične Podatke ukoliko se to zahteva zakonom, radi izvršenja naših Uslova Korišćenja, ili u hitnim slučajevima, kako bi zaštitili ličnu sigurnost,  javnost ili naše websajtove.

Svi Osetljivi Lični Podaci koje nam dostavite biće korišćeni samo radi sprovodjenja posebne radnje ili događaja za koji su dostavljeni i nakon toga će biti uništeni.

Vaša Mogućnost da Pristupite, Dopunite ili Deaktivirate Vaše Podatke

Registrovani korisnici mogu pregledati i izmeniti njihove Lične Podatke na http://tools.cisco.com/RPF/profile_management.do. Možete zahtevati deaktiviranje  vašeg Cisco računa ili bilo kog vašeg Ličnog Podatka koji se nalazi kod nas slanjem e-maila na privacy@cisco.com.

Ukoliko se odlučite da deaktivirate vaš račun, u zakonom dozvoljenim slučajevima ćemo zadržati neke od vaših Ličnih Podataka u našoj datoteci radi sprečavanja prevare, rešavanja sporova, ispravljanja grešaka, izvršenja naših Uslova Korišćenja, ispunjenja vaše želje za istupanjem, i postupanja u skladu sa zakonskim zahtevima.

Kako Štitimo Vaše Podatke

Cisco obezbedjuje sigurnost podataka koje nam dostavljate putem industrijski standardizovanih fizičkih, elektronskih i upravljačkih procedura. Kad je to prikladno, Ciscovi websjtovi koriste SSL-enkripciju kako bi povećali sigurnost prenosa osetljivih podataka. Unutar Cisca podaci se čuvaju u kontrolisanim serverima sa ograničenim pristupom. Vaše informacije se mogu čuvati ili obrađivati u SAD ili bilo kojoj drugoj zemlji  gde se nalaze Cisco, njegova kontrolisana lica, filijale ili agenti.

Uprkos tome što nastojimo da zaštitimo vaše lične podatke mi ne možemo obezbediti sigurnost za podatke koje nam prenosite putem neobezbedjene Internet konekcije. Stoga vas pozivamo da preduzmete sve mere predostrožnosti kako bi zaštitili vaše lične podatke dok ste na Internetu.

Neki od načina da se zaštite vaši lični podaci uključuju čestu promenu lozinke, korišćenje kombinacije slova i brojeva u lozinkama, i korišćenje sigurnih pretraživača. Osim toga, čuvajte se napada poznatih pod nazivom "phishing" koji nastoje da ukradu korisnikove lične podatke i detalje finansijskog računa. "Phisheri" koriste obmanjujuće e-mailove kako bi naveli korisnike na krivotvorene sajtove koji su kreirani tako da navedu primaoce da otkriju osetljive lične podatke kao što su brojevi kreditnih kartica, korisnička imena računa, lozinke i brojevi socijalnog osiguranja. Cisco nikada neće poslati e-mail u kom će tražiti da dostavite ili potvrdite Osetljive Lične Podatke. Ako primite takvu poruku, molimo da je odmah prosledite na privacy@cisco.com i da je odmah izbrišete sa vašeg računara.

Deca i privatnost

Naši websajtovi nemaju kao ciljnu grupu niti imaju cilj da privuku decu mladju od 13 godina. Cisco ne prikuplja svesno lične podatke od dece ispod 13 godina, niti im šalje zahteve za Ličnim Podacima.

Sajtovi Trećih Lica

Ciscov website sadrži linkove za websajtove trećih lica, od kojih neki mogu biti sadržavati Ciscov logo. Međutim, Cisco ne upravlja i ne održava ove websajtove, i Cisco ne razmenjuje sa ovim sajtovima vaše Lične Podatke, i ne odgovara za njihovo postupanje i praksu u oblasti privatnosti. Vaše korišćenje bilo kog websajta trećeg lica je na vaš sopstveni rizik.

Iako naše poslovne partnere biramo pažljivo, Cisco ne može biti odgovaran za postupanje i praksu u oblasti privatnosti websajtova koje kontrolišu treća lica a kojima se pristupa putem linkova sa našeg sajta. Kada napustite naš websajt  trebali bi da redovno proveravate primenjivu izjavu o privatnosti websajta trećeg lica kako bi utvrdili kako će se koristiti informacije koje su prikupili od vas.

Izmene ove Izjave o Privatnosti

Ovaj dokument je poslednji put ažuriran 12 септембар 2008. Cisco može povremeno vršiti izmene ove izjave o privatnosti, i u bilo koje vreme. Svaki put kad ova Izjava o Privatnosti bude bitno izmenjena postavićemo na 30 dana obaveštenje na početnoj strani (homepage) našeg website-a. Nastavljanje sa korišćenjem Ciscovog websajta nakon bilo koje izmene će označavati i potvrditi vašu saglasnost sa tim izmenama.

Pitanja ili Predlozi

Ako imate pitanja ili nedoumice u vezi sa našim prikupljanjem, korišćenjem ili otkrivanjem vaših Ličnih Podataka, molimo da nam pošaljete e-mail na privacy@cisco.com.

Legal Department
Attn: Van T. Dang, VP, Law & Deputy General Counsel
Cisco Systems, Inc.
170 West Tasman Drive
San Jose, CA 95134
USA