Ontdek Cisco
Kopen

Hebt u een account?

 •   Gepersonaliseerde content
 •   Uw producten en ondersteuning

Hebt u een account nodig?

Account maken

2021 Global Networking Trends Report

Business Resilience Special Edition: Ontdek de vijf trends die flexibiliteit en resiliency stimuleren in tijden van verstoring.

Een inleiding over resiliency

Inleiding: Van bedrijfscontinuïteit naar business resiliency

Personen noch bedrijven hadden gerekend op of waren voorbereid op een wereldwijde, langdurige verstoring zoals COVID‑19. Op stel en sprong moesten medewerkers op afstand gaan werken en gingen sommige bedrijven hun goederen en services in sneltreinvaart online aanbieden, terwijl andere hun strategische toevoerketens verschoven naar nieuwe leveranciers en geografische regio’s.

De pandemie heeft logischerwijs alarmbellen doen afgaan in elk land, elke plaats en elke organisatie. Maar wat is er veranderd? Het is tenslotte niet de eerste hachelijke situatie waar bedrijven mee te maken hebben gehad. 7 van de 10 organisaties hebben in de afgelopen 5 jaar minimaal één ernstige crisis ervaren, en 95% is ervan overtuigd dat de huidige niet de laatste zal zijn. 1

Organisaties hebben in de afgelopen 5 jaar minimaal één ernstige crisis ervaren.

Door mensen veroorzaakte verstoringen (zoals cyberaanvallen, regelgeving en sociale onrust) maken steeds vaker deel uit van ons landschap. Wereldwijd ervaren we steeds sneller en vaker de enorme impact van orkanen, natuurbranden, overstromingen en andere natuurlijke verstoringen.

Om toekomstige verstoringen goed te kunnen weerstaan, is een nieuwe mindset vereist van IT-leiders. Een waarbij hernieuwde nadruk wordt gelegd op de IT-flexibiliteit die nodig is om business resiliency te bereiken in plaats van de meer prescriptieve en reactieve benadering die de basis vormt van de traditionele planning van bedrijfscontinuïteit. In tegenstelling tot inspanningen om bedrijfscontinuïteit te garanderen, stelt business resiliency organisaties in staat zich zelfs op onverwachte ontwikkelingen voor te bereiden. 

Het verschil tussen bedrijfscontinuïteit en business resiliency

 • Bedrijfscontinuïteit: Het vermogen van een organisatie om producten of services te blijven leveren op acceptabele vooraf gedefinieerde niveaus na een verstoring. *
 • Business resiliency: Het vermogen van een organisatie om zich aan te passen aan een veranderende omgeving, haar doelstellingen te bereiken, te overleven en te floreren. **

* International Organization for Standardization, “Security and resilience – Vocabulary”, ISO 22300-2018

** International Organization for Standardization, “Security and resilience – Organizational resilience – Principles and attributes”, ISO 22316-2017

Afbeelding 1. Van bedrijfscontinuïteit naar business resiliency

Afbeelding 1. Van bedrijfscontinuïteit naar business resiliency

Vijf networking trends

Het netwerk: Vijf trends op het gebied van business resiliency

Essentiële bedrijfsprocessen zijn afhankelijk van een steeds complexer web van digitale technologieën die de basis vormen voor het realiseren van organisatorische resiliency.

De meerderheid van professionals op het gebied van bedrijfscontinuïteit (59,8%) noemt IT-resiliency als belangrijkste factor om de huidige pandemie het hoofd te bieden.

Het netwerk is het enige platform dat een steeds dynamischere en verspreidere reeks gebruikers en apparaten – en steeds meer gedeaggregeerde en verspreide toepassingen en workloads – verbindt, beschermt en ondersteunt, en speelt dan ook een centrale rol bij het vergroten van de resiliency van organisaties.

Met andere woorden: netwerkveerkracht voor optimale netwerkconnectiviteit en uptime is niet langer voldoende. De resiliency van bedrijven moet worden ondersteund door een geavanceerd netwerkplatform dat in alle omstandigheden snel kan reageren, nieuwe operationele modellen en services kan inschakelen, integreert met IT-processen en medewerkers, kernactiviteiten, klanten en het merk beschermt. Dit is in feite hetzelfde geavanceerde netwerk dat nodig is om initiatieven op het gebied van digitale transformatie te ondersteunen.                      

Het verschil tussen netwerkveerkracht en business resiliency networking

 • Netwerkveerkracht: Het vermogen om een acceptabel serviceniveau te bieden en te behouden in geval van problemen en uitdagingen bij de normale functionering van een communicatienetwerk, gebaseerd op voorbereide voorzieningen.*
 • Business resiliency networking: Networking die is opgezet om organisaties in staat te stellen snel, veilig en effectief te reageren in geval van verwachte en onverwachte verstoringen. 

* International Telecommunication Union, “Requirements for network resilience and recovery”

Flexibiliteit en resiliency opbouwen voor medewerkers, werklocaties, workloads en processen

We hebben vijf trends gekozen die leiders op het gebied van networking zouden moeten overwegen bij het opstellen van resiliency plannen voor hun organisatie. Deze trends hebben betrekking op de resiliency van vier belangrijke aspecten: Medewerkers, werklocaties, workloads en IT-processen.                      

Afbeelding 2. Netwerkbasis voor resiliency van medewerkers, werklocaties, workloads en processen

Afbeelding 2. Netwerkbasis voor resiliency van medewerkers, werklocaties, workloads en processen

Medewerkers – Veilig op afstand

Trend 1: Medewerkers – Security uitbreiden naar medewerkers op afstand

De meeste organisaties komen tot het besef dat nieuwe, flexibelere benaderingen van werk voor hun medewerkers een permanente realiteit zullen worden.

Gemiddeld werken 4,7 keer meer medewerkers thuis dan voor de pandemie. Veel IT-teams hebben moeite met schalen om aan de plotselinge vraag te kunnen voldoen.

Hierdoor heeft de IT-afdeling te maken met een nieuwe reeks bedrijfsvereisten:

 • Medewerkers in staat stellen om productief te zijn en overal vandaan te kunnen samenwerken
 • IT-prestaties, kosten en security voor elke medewerker optimaliseren
 • IT-processen en governance van enterpriseklasse uitbreiden naar het thuiskantoor

Maar voldoen aan deze vereisten brengt ook weer specifieke uitdagingen met zich mee.  Met name de security van medewerkers op afstand en het gedrag van eindgebruikers blijven een zorg en een uitdaging vormen voor de meerderheid van de IT-organisaties.

Vier belangrijkste IT-uitdagingen om werken op afstand mogelijk te maken:

 1. Security (65%)
 2. Gedrag van eindgebruikers (52%)
 3. Application performance (43%)
 4. IT-processen (35%)2

Wanneer persoonlijke apparaten en verbindingen worden gebruikt om toegang te krijgen tot toepassingen en data van het bedrijf, zijn medewerkers op afstand zeer kwetsbaar voor cyber security aanvallen. Veel van die medewerkers omzeilen het VPN en maken rechtstreeks verbinding met services en toepassingen in de openbare cloud, en dat is een lastig te beschermen omgeving. 3

Netwerkoverwegingen: Bij het creëren van veilige thuiswerkmodellen op schaal moeten IT-teams de volgende benaderingen overwegen:

 • Schaal VPN’s om medewerkers op afstand te beschermen: VPN’s van ondernemingen blijven een van de meest effectieve en snelste manieren om beheer en bescherming van enterpriseklasse van medewerkers op afstand te garanderen.
 • Gebruik multi-factor authentication (MFA) om toepassingen te beschermen: MFA, waarmee de identiteit van elke gebruiker wordt geverifieerd voordat deze toegang krijgt tot het netwerk of gevoelige toepassingen en data, is essentieel bij het beschermen van de organisatie.
 • Implementeer een Secure Access Services Edge (SASE) om bescherming bij multi-cloud toegang te garanderen: Cloudgebaseerde security en SASE beschermen tegen internetgebaseerde dreigingen, ongeacht verbinding, gebruikersapparaat of cloudomgeving.

Afbeelding 3. Veilig werken op afstand met VPN, MFA en SASE

Afbeelding 3. Veilig werken op afstand met VPN, MFA en SASE

Werklocaties – Veilig en vertrouwd

Trend 2: Werken op locatie veiliger maken

Hoewel er nog veel vragen zijn, is het duidelijk dat werklocaties en workspaces zullen veranderen als gevolg van de huidige pandemie. Talrijke bedrijven zijn hun bestaande services aan het verbeteren, zoals videoconferencing en locatiegebaseerde Wi‑Fi. Andere implementeren nieuwe services en security mechanismen, zoals monitoring van fysieke afstand, nabijheidsrapportage, verhoogde automation op de werkplek en zelfs robots die menselijke productiviteit en communicatie ondersteunen.

Hoe netwerkteams zich voorbereiden op een veilige terugkeer naar kantoor

 • 62% implementeert meer videoconferencing.

 • 38% implementeert inzichten over bezettingsgraad om veilige werkomstandigheden te garanderen.

 • 36% richt zich op NetOps en helpdesk op afstand.

 • 32% implementeert nabijheidsrapportage om social distancing te garanderen.

 • 30% stelt nieuwe veiligheidsmaatregelen op de werkplek in, zoals thermische camera’s, geavanceerde luchtfiltering en contactloze liftbediening.

Bron: “2020 Cisco Business Resilience Networking Survey”

Netwerkoverwegingen: Een modern, flexibel netwerk is een essentiële engine die veilige en probleemloze terugkeer van medewerkers naar kantoor mogelijk maakt.

 • Voer stresstests van het netwerk uit: In veel gevallen is het netwerk enkele weken inactief geweest. Ga er niet gewoon maar van uit dat het nog steeds de benodigde bekabelde en wireless services kan bieden.

 • Automatiseer op identiteit gebaseerde beveiligde toegang: Organisaties moeten onboarding van gebruikers en apparaten en de toegang tot services consistent kunnen beheren, beveiligen en segmenteren, ongeacht of verbinding wordt gemaakt op kantoor, vanuit huis of via openbare netwerken.

 • Verbeter de veiligheid van medewerkers en klanten via op locatie gebaseerde analyses: Ondersteun werkplekmonitoring, waarschuwingen en inzichten om de gezondheid en veiligheid van medewerkers, partners, gasten en klanten te beschermen door gebruik te maken van bestaande Wi-Fi-netwerken.

Workloads – Multicloud

Trend 3: Workloads – Multicloud ondersteunen voor meer resiliency

IT-leiders gebruiken cloudservices om de business resiliency te verbeteren tijdens de wereldwijde pandemie. Dit omvat verhoogde adoptie van een multi-cloud model – distributie van toepassingen, workloads en data via datacenters op kantoor en van openbare cloudproviders – om kosten te verminderen, flexibiliteit te verhogen en bescherming te bieden tegen de risico’s van catastrofale storingen en deze te spreiden.

21% van de organisaties verplaatst extra workloads naar de openbare cloud als gevolg van pandemie-gerelateerde CapEx-problemen.

Netwerkoverwegingen: Om een consistente ervaring voor gebruikers en DevOps-teams te garanderen, moeten organisaties een proactieve strategie voor multi-cloud networking voeren om het netwerk af te stemmen op prioriteiten op het gebied van cloud, security en IT-processen.

Succesvolle strategieën voor multi-cloud networking zijn gebaseerd op drie hoofdpijlers:

 • Workloads: Adopteer een cloudgebaseerd operationeel model om beleid, security en beheer van workloads en services te vereenvoudigen bij datacenters op kantoor en meerdere afzonderlijke cloud- en andere computing-omgevingen.
 • Toegang: Adopteer SD-WAN en SASE-benaderingen om consistent veilige multi-cloud toegang (inclusief SaaS) van gebruikers en apparaten te garanderen via bedrijfs- en openbare netwerken vanaf de campus, vestiging, thuis of onderweg.
 • Security: Verminder inherente risico’s van verspreide gebruikers, apparaten en toepassingen in meerdere clouds en andere computing-omgevingen.

Afbeelding 4. Multi-cloud netwerk: workloads, toegang en security

Afbeelding 4. Multi-cloud netwerk: workloads, toegang en security

Processen – Automated

Trend 4: Processen – Automation van processen voor sneller herstel

De ongekende toename van het aantal verspreide medewerkers op afstand is niet het enige dat een enorme belasting vormt voor hedendaagse NetOps-teams. De pandemie heeft ook geleid tot grote fluctuaties in het aantal clients, verkeerspatronen van toepassingen en nieuwe use cases, zoals e-learning, videoconferencing, virtuele evenementen, zorg op afstand, process automation en andere netwerkafhankelijke services.

50% prioriteert momenteel network automation voor het aanpakken van verstoringen.

Het is dan ook niet verrassend dat de helft van de netwerkprofessionals network automation beschouwt als een essentiële vereiste om doorlopende service en prestaties te garanderen als er sprake is van een verstoring.

Bron: Cisco, 2020 Global Networking Trends Report

Netwerkoverwegingen: NetOps-teams kunnen doorlopend verbeteringen realiseren en snel reageren op een toenemend aantal verstoringen en bedreigingen via een stapsgewijze aanpak:

 • Automatiseer herhalende administratieve taken zoals netwerkprovisioning, configuratie en imagebeheer om de administratieve belasting te verlagen en compliance in elk domein te verbeteren.
 • Automatiseer netwerktoegang, onboarding en segmentatie om groepen verspreide gebruikers en dingen te beschermen en de spreiding van cyber security aanvallen te beperken.
 • Automatiseer netwerkbeleid binnen het ondernemingsdatacenter met toepassingsgerichte segmentatie waarbij apps en data worden beschermd en de workload wordt gevolgd.
 • Automatiseer beleidsuitbreiding van het datacenter naar de cloud via een cloudgebaseerd operationeel model dat consistent toepassingsbeleid handhaaft op kantoor en in hybride cloudomgevingen.
 • Automatiseer end-to end, op beleid gebaseerde segmentatie in meerdere domeinen om een consistent, end-to-end zero-trust access model te creëren, voor alles van gebruikers en dingen tot workloads.

35% wil in 2022 intent-based networks hebben in alle domeinen (in 2019 was dat slechts 4%).

Afbeelding 5. Automation en inzichten van gebruiker tot workload, waar dan ook

Afbeelding 5. Automation en inzichten van gebruiker tot workload, waar dan ook

Processen – Door AI ondersteund

Trend 5: Processen – Netwerkanalyses met AI voor slimmere inzichten

Het beheren van de complexiteit en schaal van moderne netwerken – en de bijbehorende stortvloed aan gebeurtenissen en problemen waar meerdere afzonderlijke monitoringplatforms mee te maken hebben – kan zowel overweldigend als ineffectief zijn, met name wanneer er iets ontwrichtends gebeurt.

4.400: gemiddeld aantal maandelijkse wireless gerelateerde gebeurtenissen op een ondernemingsnetwerk. *

Bron: Cisco-telemetrie: Cisco DNA Center, 2020

* Gebaseerd op meer dan 600 ondernemingsnetwerken. Gebeurtenissen omvatten fouten bij en de duur van onboarding, radio throughput en fouten bij en de responstijd van DHCP. Dit aantal is al afgenomen dankzij door op AI gebaseerde dynamische baselining.

NetOps-teams hebben duidelijk behoefte aan geavanceerde analyses om slimme en tijdige beslissingen te nemen voor herstelbewerking.

Door gebruik te maken van op AI gebaseerde netwerkanalyses en technieken voor machine learning kunnen NetOps-teams actie ondernemen op een beter beheerbare reeks problemen.                      

Cisco AI Network Analytics, een toepassing binnen Cisco DNA Center, heeft zo’n 2,6 miljoen maandelijkse gebeurtenissen wereldwijd omgezet in slechts 15.080 problemen die opgelost moesten worden, een reductie van 99,4%. *

Bron: Cisco-telemetrie: Cisco DNA Center, 2020

* Gebaseerd op meer dan 700 ondernemingsnetwerken wereldwijd.

Dankzij deze reductie kunnen de teams al hun inspanningen richten op de dingen die er echt toe doen en potentieel een negatieve zakelijke impact kunnen hebben.

Dit probleem is niet langer beperkt tot het ondernemingsnetwerk. Nu de meerderheid van de netwerktransacties afkomstig is van het traditionele ondernemingsnetwerk of daarbuiten doorloopt, hebben NetOps-teams ook zichtbaarheid en analyses van de openbare netwerken nodig waarmee verbinding wordt gemaakt. Dit is met name van belang als er sprake is van een periode met uitzonderlijke stress, zoals de recente pandemie.                       

Afbeelding 6. Verstoring van cloud- en internetservices neemt toe tijdens pandemie

Afbeelding 6. Verstoring van cloud- en internetservices neemt toe tijdens pandemie

Cisco ThousandEyes identificeerde een toename van 61% van het aantal netwerkverstoringen bij ISP-netwerken, en een toename van 44% bij netwerken van cloudproviders, tussen februari en maart 2020.

Netwerkoverwegingen: Bij een overvloed aan gebeurtenissen moeten NetOps-teams door AI ondersteunde systemen voor netwerkanalyses en assurance adopteren om het volgende te realiseren:

 • Nauwkeurigere detectie: Verbeter de nauwkeurigheid van automated detectie van problemen en abnormaliteiten in alle netwerkdomeinen.
 • Sneller herstel: Correleer gebeurtenissen om de meest waarschijnlijke hoofdoorzaak van problemen en abnormaliteiten te detecteren en duidelijk te beschrijven.
 • Automated beleidsbeheer: Identificeer apparaten, toepassingen en trends, en biedt aanbevolen beleidsupdates.
 • Minder prestatieachteruitgang: Identificeer patronen en trends en biedt contextuele inzichten die proactieve, correctieve en preventieve actie versnellen.
 • Branche-informatie: Bied informatie en analyses waarmee netwerkbeheerders hun netwerkprestaties kunnen afmeten aan branche-, wereldwijde of regionale benchmarks.

Ontdek hoe u op AI gebaseerde inzichten kunt gebruiken om uw netwerken beter te beheren:

Conclusie

Conclusie – Business resiliency verbeteren met een geavanceerd netwerkplatform

Ontwrichtende gebeurtenissen zullen altijd een uitdaging blijven vormen voor ons en onze netwerken. Het is tijd om opnieuw te overwegen in hoeverre uw netwerkstrategie uw business resiliency strategie ondersteunt en te bepalen welke nieuwe netwerkmogelijkheden moeten worden geprioriteerd om de volgende grote uitdaging het hoofd te kunnen bieden.

De inzichten die worden geboden door intent-based networks en die zijn gebaseerd op automation en AI vormen een krachtige basis om u aan alle omstandigheden aan te passen. Hiermee profiteert u van de flexibiliteit, security, informatie en snelheid die nodig zijn om resiliency te ondersteunen voor:

 • Medewerkers: Ondersteun medewerkers met veilige prestaties van enterpriseklasse en toegang tot hun toepassingen terwijl ze vanuit huis, op kantoor en elke locatie daar tussenin werken
 • Werklocaties: Zorg dat medewerkers weer veilig op kantoor kunnen werken met door Wi-Fi ondersteunde monitoring, waarschuwingen en inzichten
 • Workloads: Benut modellen voor multi-cloud resiliency en bescherm data en toepassingen ongeacht of de workloads zich in datacenters in de openbare cloud of op kantoor bevinden
 • Processen: Automatiseer end-to-end netwerkbeleid en segmentatie, en vereenvoudig administratieve taken terwijl de zichtbaarheid verbeterd, het aantal waarschuwingen afneemt en sneller herstel mogelijk wordt

In het ‘volgende normaal’ draait het allemaal om een netwerk dat zich kan aanpassen aan wat de toekomst ook maar mag brengen. Bij het opzetten van uw strategie voor business resiliency moet u overwegen hoe uw netwerk een belangrijke aanjager van die strategie kan zijn.