Gör din skola redo för de digitala nationella proven

webbinarie on-demand

Skola och utbildning

Vi hjälper Sveriges offentliga sektor med digitalisering.

Vad är WiFi-lyftet?

Vi på Cisco Sverige har skapat ett initiativ som vi kallar för WiFi-lyftet. Detta innebär att vi vill främja digitalisering av svenska skolor, där vi bland annat har som delmål att hjälpa skolor klara kraven för att ha digitala nationella prov.

Läs våra artiklar nedan där du får praktiska handfasta rekommendationer hur ni gör er skola redo för de digitala nationella proven:

Branschledande säkerhet

Med våra lösningar så får du branschledande säkerhet. Detta innebär exempelvis att du kan låsa ditt personliga rum och hålla dina diskussioner skyddade från början till slut. Våra lösningar är uppbyggda i flera lager vilket ger dig sinnesfrid utan att göra avkall på användarupplevelsen.

Världsledande inom IT ger dig ökad trygghet

Cisco är världsledande inom IT och erbjuder integrerade lösningar för serverhallar, nätverk, säkerhet samt samverkansplattformar med video- och chattmöjligheter. Våra lösningar arbetar tillsammans, vilket skapar synergier och tillåter dig att automatisera, effektivisera och säkra ditt arbete.

Digitalisera din skola och utbildning

Säkra din anslutning

Din skola bör vara ansluten till internet med minst 1Gb hastighet.

Det lokala nätverket, det vill säga själva uttaget i väggen, bör även det vara minst 1Gb hastighet.

Uppdatera ditt trådlösa nät

WiFi 6 erbjuder högre trådlös överföringshastighet och kan effektivt hantera fler klienter på liten yta, till exempel i ett klassrum. Nätet ger även en mer pålitlig uppkoppling som erbjuder både förhöjd stabilitet och säkerhet.

Så se till att ha minst en accesspunkt som stödjer WiFi 6 i varje klassrum. Antal kan variera beroende på mängd elever i ett klassrum.

Tänk på cybersäkerhet

Lärarens dator bör ha tvåfaktors-autentisering. Utöver lösenord för att logga in, behöver läraren bekräfta inloggningsförsöket med en annan enhet. Exempelvis mobiltelefonen eller email.

Kom ihåg att du bör skydda elevens dator och åtkomst till känslig data, både på och utanför skolans nätverk. Detta för att eleven ofrivilligt inte ska få skadlig kod som kan påverka enhetens prestanda.

Vänta inte, bygg nu!

Börja bygg nu, då det är viktigt att modernisera i god och testa er IT-miljö. Se till så att alla elever får samma chans att kunna genomföra proven genom likvärdiga nät.

Om du vill tala med en Ciscosäljare kan vi ringa upp dig efter att du fyllt i detta kontaktformulär.

Framtiden förändras

Vi har arbetat med trådlösa nätverk för skolor sedan 1999 och har installerat detta i cirka 70% av alla skolor i Sverige.

Det trådlösa nätverket har genomgått stora förändringar och vi är nu framme vid sjätte generationens trådlösa nätverk: WiFi 6. Genom införandet av personliga datorer till elever i skolan kombinerat med ökningen av andra mobila enheter som strömmar medier och film, så har kraven förändrats vad gäller täckning och kapacitet i nätverket. Framtiden är oviss men att dessa trender skulle minska är högst osannolikt och därmed måste skolor inleda arbetet i god tid för att modernisera sina trådlösa nätverk.

Skolverkets uppdrag

År 2018 fick Skolverket i uppdrag att följa upp målen i den nationella digitaliseringsplanen, vilket gjordes genom en enkätundersökning. Denna visade att 4 av 10 lärare upplevde krånglande teknik minst en gång i veckan och de hade dålig tillgång till support. I enkäten ställde även Skolverket frågor kring genomförandet av Digitala Nationella Prov (DNP) där 50% av rektorerna svarade att de inte trodde deras trådlösa nätverk hade tillräcklig kapacitet för att hantera när alla elever i en klass skulle strömma film samtidigt i ett provmoment. Detta arbete gav upphov till ett antal rekommendationer ifrån Skolverket som du kan läsa om här.

Den nya generationens nät

Den nya generationens trådlösa nätverk, WiFi 6, innebär fördelar som att när flera personer har uppkopplade enheter på en liten yta, så kommer tekniken att ge dig upp till fyra gånger så hög kapacitet samt batteriet på enheten att räcka upp till tre gånger längre.

För att realisera detta kommer det inte behövas fler trådlösa accesspunkter, utan du byter helt enkelt ut en äldre mot en ny. För er som har Cisco så är det självklart samma fäste för att förenkla bytet. Viktigt att tänka på är att du inte bör blanda äldre generationens accesspunkter med nya WiFi 6 på samma plats, då detta kommer bromsa effekten. Full effekt uppnås först när alla accesspunkter på en plats är nya versioner. Dock måste alla datorer och enheter ha stöd för WiFi 6, vilket de flesta nya produkter har.

Lösningar för fjärrutbildning

Cisco WebEx Utbildningssupport

Håll klassrummen anslutna med Cisco Webex, så att lärandet inte slutar.

Anslut säkert vart som helst, när som helst, på alla enheter

Enkla, effektiva och integrerade säkerhetslösningar som ansluter och skyddar både klassrum och team på distans.

Kontinuitet genom att använda ditt nätverk

Distribuera säkra nätverkslösningar enkelt med din befintliga trådbundna och trådlösa infrastruktur.

Expandera dina datacenter snabbt för att stödja nya fjärrarbetare

Leverera affärskritiska applikationer och tjänster till team och klassrum, på ett enkelt och säkert sätt.

Vill du får mer information av en säljexpert?