Wat is cloud monitoring?

Tijdens cloud monitoring wordt de status van cloudgebaseerde IT-infrastructuren geëvalueerd. Organisaties kunnen met behulp van tools voor cloud monitoring proactief de beschikbaarheid, prestaties en security van hun cloudomgevingen monitoren om problemen te detecteren en op te lossen voordat deze de eindgebruikerservaring beïnvloeden.

Hoe werkt cloud monitoring?

In het ideale geval wordt cloud monitoring in real time toegepast naast andere (hybrid) monitoringoplossingen op kantoor. Hierdoor neemt de zichtbaarheid van de gehele omgeving toe, inclusief opslag, netwerken en apps. Belangrijke mogelijkheden die worden geboden door tools voor cloud monitoring omvatten tracering van het verbruik en verkeer van in de cloud gehoste bronnen, integratie van grote hoeveelheden data op verspreide locaties, identificatie van abnormaliteiten en de hoofdoorzaken daarvan, en voorspelling van potentiële risico’s of productie-uitval.

Hoe profiteer ik van cloud monitoring?

  • Holistisch: Cloud monitoring gaat verder dan het bepalen van de status van de infrastructuur. De application performance wordt geoptimaliseerd aan de hand van meetcriteria op het niveau van transacties en softwarecode.
  • Schaalbaar: Tools voor cloud monitoring moeten meegroeien met uw infrastructuur. Via on-demand provisioning van licenties kunt u zelf nieuwe werkstations of servers toevoegen. U hoeft dus geen engineering uit te voeren voor piekbelastingen.
  • Kosteneffectief: Cloud monitoring is doorgaans op abonnementsbasis, zodat u alleen betaalt voor de systemen die u wilt monitoren. U bent binnen enkele minuten operationeel zonder kosten vooraf of infrastructurele wijzigingen van uw netwerk.
  • Proactief: De dagen van handmatige controles zijn voorbij. Automated monitoring detecteert patronen in de status van de cloud om kwetsbaarheden te voorspellen voordat deze optreden. Snellere en data-gestuurde rapportage leidt tot snellere oplossing. En door de hoofdoorzaak van problemen te bepalen, kunt u beter plannen voor de toekomst.
  • Extern: Cloud monitoring biedt een totaalbeeld van uw omgeving. Het werkt onafhankelijk van uw eigen systemen, ongeacht of de tool op het bedrijfsnetwerk staat of niet. De meeste oplossingen omvatten bovendien webgebaseerde dashboards die u vanaf elk apparaat kunt bekijken.
  • Veilig: Het garanderen van de security en privacy van alle klantgegevens moet voor elke oplossing de hoogste prioriteit zijn. Als dat onder controle is, kunt u zich richten op het creëren van superieure klantervaringen.

Wat zijn tools voor cloud monitoring?

De cloud bestaat uit veel bewegende onderdelen. Verschillende automated tools traceren verschillende prestatiegebieden. Sommige tools zijn ingebouwd in cloudservices. Andere worden aangeboden via platforms van derden. De beste oplossingen voor cloud monitoring omvatten meetcriteria die kunnen worden aangepast. U moet zowel specifieke gebieden van de cloudstack als de algehele omgeving kunnen monitoren.

Typen cloud monitoring

Application performance management (APM)

Gebruik APM om verspreide cloudgebaseerde apps end-to-end te monitoren via een enkel venster. Naast gewone statistieken over de infrastructuurstatus biedt APM ook cijfers op het niveau van transacties en softwarecode. U krijgt hierdoor inzicht in de zakelijke impact van uw toepassingen en kunt sneller problemen diagnosticeren.

Application performance management (APM)


Monitoring van database

Meer dan de helft van de knelpunten bij application performance wordt veroorzaakt door de database. Via database performance management kunt u query’s, beschikbaarheid, gebruik en data-integriteit monitoren van de databases waarop uw cloudtoepassingen vertrouwen. Deze statistieken tonen het exacte moment dat een database uitvalt, zodat u in staat bent de situatie snel te herstellen.

Monitoring van database


Monitoring van virtuele infrastructuur

Virtuele machines (VM’s) worden vaak in de breedte geschaald in IaaS-oplossingen (Infrastructure-as-a-Service). Via integraties met platforms zoals OpenStack kunnen met een monitoringoplossing realtime meetcriteria van gebruikers en verkeer worden gevolgd en kan worden bepaald of virtuele capaciteit moet worden toegevoegd. In feite is hierbij sprake van traditionele monitoring van de infrastructuur, maar dan met het voordeel dat cloudapps worden beheerd.

OpenStack-monitoring | Monitoring van infrastructuur


Monitoring van cloudserver

Gebruik deze tool om de prestaties van de infrastructuur te correleren met application performance, bij voorkeur in de context van bedrijfstransacties. Dankzij contextuele zichtbaarheid kunt u de hoofdoorzaak van problemen met serverprestaties in live productieomgevingen sneller troubleshooten en diagnosticeren. Servermonitoring zorgt ook voor weinig overhead.

Cloud monitoring | Servermonitoring


Monitoring van eindgebruikerservaring (EUM)

Het ontwikkelen van cloudservices die miljoenen aanvragen kunnen verwerken is geen sinecure. EUM biedt ondersteuning door prestatiestatistieken van kritische web- en mobiele apps vast te leggen, zoals crashes, gegevens over het laden van pagina’s en de snelheid van netwerkaanvragen. De ideale EUM-tool aggregeert statistieken van alle transacties en schaalt automatisch omhoog of omlaag om veranderingen in workload te verwerken.

Monitoring van eindgebruikers


Unified monitoring

Unified monitoring is meer een strategie dan een type product. Het biedt volledige zichtbaarheid van uw gehele IT-infrastructuur, inclusief componenten in de cloud. Deze one-stop, leveranciersonafhankelijke toolkit biedt een overkoepelende weergave van uw IT-infrastructuur die operationele teams kunnen gebruiken voor snellere triage van problemen.

Unified monitoring