Aveți cont?

  •   Conținut personalizat
  •   Produsele dvs. și asistența

Aveți nevoie de un cont?

Creați un cont

Securitatea cibernetică, cea mai mare provocare pentru 6 din 10 specialiști IT români

 

  • 50% dintre profesioniștii IT se așteaptă la un impact masiv al digitalizării asupra companiilor din care provin, până în 2019
  • Telecomul, sectorul bancar și domeniul tehnologic vor fi cele mai afectate de digitalizare

București – 10 decembrie 2016 – Cea mai mare provocare pentru departamentele IT ale companiilor în următorii trei ani o reprezintă securitatea, relevă studiul Cisco Connect Digitalization Survey, efectuat în rândul a 250 de profesioniști IT prezenți la ediția 2016 a Cisco Connect. Astfel, 66% dintre respondenți indică securitatea și managementul riscului ca fiind în top pe agendele departamentelor de IT, urmate de creșterea rapidă a traficului (40% dintre respondenți), digitalizare și cloud computing, indicate fiecare de un procent de 34% dintre respondenți. O treime dintre cei chestionați au semnalat nevoia reducerii costurilor ca unul dintre principalii factori care vor afecta deparatmentul IT.

Conform studiului, 87% dintre respondenți se declară foarte preocupați de securitatea IT a companiei în care lucrează și 12% relativ preocupați. În prezent, companiile indiferent de dimensiunea lor, sunt constant expuse riscului unui atac cibernetic și principala provocare pentru ele este de a identifica rapid, de a izola și de a diminua efectele atacului. Cu toate acestea, doar 14% dintre cei chestionați indică securitatea ca fiind un obstacol în calea digitalizării companiei din care provin.

”Fără securitate nu este posibilă digitalizarea, iar fără digitalizare nu putem vorbi despre evoluție în mediul public și privat. Când ne referim la digitalizare nu are sens să ne întrebăm dacă se va întâmpla, ci când. Faptul că peste jumătate dintre profesioniștii IT care au răspuns chestionarului la Cisco Connect 2016 anticipează un impact major al digitalizării asupra firmelor din care provin este o dovadă de maturitate a pieței. În același timp, dependența tehnologică ce se construiește acum mai rapid ca niciodată crește nevoia de protecție pentru companii, astfel că discuția despre securitate trebuie să fie pe masa oricărui consiliu de administrație, din orice companie”, a declarat Dorin Pena, director general Cisco România.

Pe măsură ce digitalizarea se face tot mai resimțită și totul se conectează, datele devin cel mai important capital al unei companii sau țări. Abilitatea de a securiza datele și de a le utiliza pentru a oferi servicii pe baza lor consituie un factor de success. Chestionați asupra impactului pe care digitalizarea îl va avea asupra companiilor lor, 51% anticipează un impact major, în timp ce 33% se așteaptă ca strategia de business să le fie afectată de acet trend într-o oarecare măsură în următorii 1 până la 3 ani.

Conform estimărilor profesioniștilor IT prezenți la Cisco Connect, verticalele de piață în care digitalizarea este cea mai prezentă sunt telecom (42%), urmat de sistemul bancar (38%) și tehnologie (32%). Un procent similar de respondenți întrevăd impact al digitalizării în educație (26%), industria auto (24%) și sănătate (23%).

La capitolul obstacole în calea digitalizării, cei mai mulți, (29%) au identificat lipsa bugetelor, 24% lipsa de informare asupra felului în care digitalizarea i-ar putea ajuta și doar 9% infrastructura IT precară.

“Rețeaua are un rol major – nu există niciun business digital care să nu depindă de rețea. Rețelele conectează orice, inclusiv alte rețele, centre de date, medii virtuale, cloud-ul, dispozitive mobile și dispozitive finale. Rețeaua are un rol cheie întrucât nu se poate vorbi despre digitalizarea unei companii fără rețele. Dacă există vizibilitate asupra infrastructurii, atunci aceasta poate fi și securizată. Prin urmare, este corect să spunem că rețeaua este critică pentru furnizarea unui răspuns extins la atacuri cibernetice”, a mai adăugat Dorin Pena.

Sondajul a fost realizat în luna octombrie 2016 în rândul a 250 specialiști IT din companii private și instituții publice din România, prezenți la evenimentul Cisco Connect 2016. Cisco Connect România este cea mai mare conferință dedicată soluțiilor pentru rețele de comunicații. Ediția de anul acesta a reunit peste 1.000 de specialiști locali din domeniul IT&C, experți în rețelistică și factori de decizie.


Despre Cisco

Cisco (NASDAQ: CSCO) este liderul mondial în tehnologie care face ca Internetul să funcționeze din 1984. Oamenii, produsele și partenerii noștri ajută la conectarea sigură și la identificarea oportunităților viitoare astăzi. Pentru mai multe noutăți accesați newsroom.cisco.com și blogul Cisco.

Cisco și sigla Cisco sunt mărci comerciale sau înregistrate ale Cisco şi/sau ale companiilor afiliate din SUA și alte țări. Puteți găsi o listă a mărcilor înregistrate Cisco la adresa www.cisco.com/go/trademarks . Mărcile înregistrate ale terților sunt deținute de proprietarii respectivi. Folosirea cuvântului partener nu presupune o relație de parteneriat între Cisco şi orice altă companie.