Guest

3 sparar kvarts miljon om året med energikontroll från Cisco

Mobiloperatören 3 sparar över en kvarts miljon kronor om året i energikostnader i Sverige och Danmark med Cisco Energy Management. Cisco-lösningen bygger på att IT-utrustning som är ansluten till nätverk kan kontrolleras och styras för att optimera energiförbrukningen och minska slöseriet, en praktisk tillämpning av Internet of Things.

Cisco Energy Management är en samling produkter och lösningar som gör att organisationer kan analysera och kontrollera elförbrukningen hos anslutna enheter. 3 har efter noggrann utvärdering installerat systemet och har mycket goda erfarenheter.

- Vår elnota har sänkts med över en kvarts miljon kronor per år i Sverige och Danmark, säger Per Tilkku, miljöchef, 3 i Sverige. Men den stora vinsten ligger självklart i den minskade miljöbelastningen. Vi har sänkt vårt koldioxidavtryck med 100 ton per år.

Som en modern mobiloperatör har 3 höga ambitioner och miljömål. Redan 2013 fastslog man i sin miljörapport att sätta miljömål kring ett antal punkter varav ”Kartlägga ökad energianvändning i butiker” och ”Rutin för nedsläckning av elektronisk utrustning när de inte används” nu förverkligas genom Cisco Energy Management på ett effektivt sätt. Med denna teknik styr och kontrollerar vi 26 procent av vår totala energiförbrukning inom kontor och butikskedjor, och vi uppnår en energibesparing på 37 procent på IT-utrustningen.

3 utvärderade ett antal tekniker och valde 2013 att fokusera på Cisco Energy Management Suite. Under 2014 startade utrullningen och omfattar idag energiövervakning och styrning av uppkopplad utrustning som kassadatorer, persondatorer, skrivare, displayskärmar och diverse annan IT-utrustning i nätverket. Energiförbrukningen hos dessa enheter kan optimeras tack vare en mjukvara som skapar tydlig översikt enheternas energiförbrukning.

Ciscos partner, Strategic Innovation är den som projekterat och installerat systemet hos 3.

- Cisco Energy Management Suite är en komplett samling verktyg och mjukvaror som gör det enkelt för företag att snabbt få överblick och kontroll på energiförbrukningen inom deras IT-utrustning, säger Magnus Tillmann, CTO (Chief Technology Officer), Strategic Innovation. I samverkan med kunden undersökte vi behov och möjligheter till energioptimering och kunde skapa ett bra och flexibelt system som verkligen gjorde skillnad för 3, både i plånboken och i koldioxidavtrycket.

Några nyckelfunktioner från Cisco Energy Management Suite

  • Visar energiförbrukningen i realtid och identifierar energislukande enheter i systemet
  • Fungerar med de allra flesta IT-enheter, oberoende av tillverkare och kräver ingen extra hårdvara eller mjukvara på klienterna
  • Upptäcker automatiskt nya enheter i nätet inom några timmar
  • Enheter kan styras av automatiska policies för att optimera energiförbrukning och produktivitet
  • Kan skapa automatiska underlag för hållbarhets- och koldioxidrapporter
  • Plattform för energistyrning och kontroll med Internet of Things-teknik

Här är länk till djupare information om Cisco Management Suite på engelska


Mer information och länk till rapporten via den amerikanska pressreleasen

För mer information:

Kasper Skriver, Cisco Energy & Asset Management, Lead Nordic & Benelux
E-post: kskriver@cisco.com
Mobil: +45 3958 5177

Per Tilkku, miljöchef 3
E-post: Per.Tilkku@tre.se
Mobil: +46 (0) 735 43 85 21

Magnus Tillmann, CTO (Chief Technology Officer), Strategic Innovation AB
E-post: mt@strategicinnovation.se
Mobil: +46 76 043 5753

Vi kan hjälpa dig