Imate račun?

 •   Vsebina po meri
 •   Vaši izdelki in podpora

Potrebujete račun?

Ustvarite račun

Kaj je SD-WAN? - Programsko definiran WAN (SDWAN)

SD-WAN je programsko definirano prostrano omrežje ali WAN.

Ključne rešitve zajemajo:

 • zmanjšanje stroškov in neodvisen pretok podatkov,
 • izboljšanje delovanja poslovnih aplikacij in optimizacija uporabniške izkušnje s poenostavitvijo delovanja z avtomatizacijo in upravljanjem v oblaku.

Zakaj zdaj?

Tradicionalni WAN

Funkcija tradicionalnega WAN-a je bila povezovanje uporabnikov v podružnicah podjetja z aplikacijami na strežniku ali podatkovnem središču. Najpogosteje je MPLS omrežje omogočalo varnost in zanesljivo povezavo, kar pa ni več možno v oblaku.

Izzivi današnje informacijske tehnologije

Časi so se spremenili. Medtem ko podjetja tekmujejo v uporabi Saas/IaaS aplikacij in številnih storitev v oblaku, ugotavljamo, da je uporabniška izkušnja z aplikacijami slaba. Razlog za to je, da so bila WAN omrežja zasnovana za obdobje, ko pretok podatkov ni bil tako obsežen kot je sedaj z uporabo storitev v oblaku.Takšen pretok podatkov s sabo prinaša kompleksnost upravljanja, nepredvidljivost delovanja aplikacij in ranljivost hrambe podatkov.

Poleg tega uporaba interneta in storitev v oblaku mednarodnim podjetjem lahko povzroči težave z varnostjo in skladnostjo. Zahtevnost zaščite ključnih podatkov za mednarodna podjetja predstavlja izziv, ker aplikacije uporablja raznolika skupina oseb, katerih dostop je omejen glede na njihovo vlogo v podjetju, ki sega od zaposlenih, pogodbenih delavcev, do pogodbenih partnerjev in obiskovalcev. Zaradi omogočanja širokopasovnega dostopa v WAN omrežju, so varnostna vprašanja toliko bolj pomembna in za omrežne strokovnjake predstavljajo izziv kako omogočiti najboljšo možno uporabniško izkušnjo in prav tako najvišjo varnost podatkov.

Novi WAN

Novi poslovni modeli zahtevajo nove omrežne modele.

Na trgu je novi WAN, ki rešuje omenjene izzive in se imenuje SD-WAN. Programsko definirano prostrano omrežje omogoča nov pristop k omrežnemu povezovanju, ki znižuje stroške upravljanja in izboljšuje uporabniško izkušnjo na  različnih lokacijah. Upravljalci omrežja lahko pasovno širino izkoristijo bolj učinkovito in omogočijo nemoteno delovanje najbolj zahtevnih poslovnih aplikacij ter ohranijo visoko zaščito in varen pretok poslovnih podatkov.

Kaj so prednosti SD-WAN?

SD-WAN omogoča:

 • Poenostavljeno upravljanje. Kot centralizirana arhitektura WAN v oblaku, SD-WAN olajša razširitev povezovanja na tisoče končnih točk, ne glede na to, ali se te nahajajo v podružnici, na kampusu ali v oblaku. Poleg tega je omogočena konfiguracija brez dotika po vsem svetu z uporabo enotnega vmesnika za upravljanje.
 • Izboljša uporabniško izkušnjo. Optimizacija WAN arhitekture omogoča optimalno delovanje aplikacij v oblaku iz številnih oblakov do uporabnikov. V primeru prekinitve povezave, usmerjanje aplikacij omogoča dinamično preusmeritev prenosa podaktov med različnimi povezavami varno in tako omogoča neprekinjeno delovanje pomembnih aplikacij podjetja. Poleg tega podjetja zmanjšajo tekoče stroške z zamenjavo dragih MPLS omrežij s fleksibilnimi širokopasovnimi povezavami (vključno z varno VPN povezavo).
 • Poveča varnost. Preprečevanje varnostnih groženj je uveljavljeno na pravih mestih. SD-WAN arhitektura zajema optimalno varnost na ravni vseh podružničnih enot. Podatkom ni potrebno potovati nazaj do matičnega podjetja ali podatkovnega središča za večjo varnost (kot sta požarni zid ali DNS).

Kakšno podporo nudi SD-WAN?

Tradicionalna WAN arhitektura je zajemala povezavo med matičnih podjetjem, podružnicami in podatkovnim središčem. Ker pa podjetja prehajajo na podatkovno gnano oblačno poslovanje v obliki SaaS/IaaS, njihova WAN arhitektura beleži visok porast prenosa podatkov za dostop do različnih aplikacij.

Te spremembe poslovnih modelov vplivajo na produktivnost zaposlenih, ki se soočajo s težavami v delovanju SaaS aplikacij. Poleg tega stroški WAN rastejo zaradi neučinkovite uporabe dodeljenih vezij. Informatiki se dnevno borijo s povezovanjem številnih uporabnikov prek številnih naprav do številnih oblačnih okolij.

Z SD-WAN lahko informatiki omogočijo usmerjanje, zaščito pred grožnjami, učinkovito razbremenitev dragih vezij in poenostavitev upravljanja WAN omrežja. Poslovne koristi vključujejo:

Boljšo izkušnjo z delovanjem aplikacij

 • Visoka zmogljivost, s predvidljivim SLA sporazumom za vse pomembne poslovne aplikacijeh
 • Več hibridnih aktivnih povezav za vse omrežne scenarije
 • Dinamično preusmerjanje prenosa podatkov aplikacij za učinkovito delovanje

Integrirana varnost

 • Ustvaranje politik za aplikacije za reševanje omrežnih težav v realnem času
 • Integrirana zaščita pred grožnjami
 • Varen pretok prometa prek širokopasovnega interneta

Optimizacija za oblak

 • Preprosta razširitev WAN na več javnih oblakov
 • Optimizirana učinkovitost v realnem času za Office 365, Salesforce in druge pomembne aplikacije SaaS
 • Optimizirani delovni tokovi za platforme v oblaku, kot so AWD in Azure

Poenostavitev upravljanja in varnosti

 • Enotna, centralizirana nadzorna plošča za konfiguracijo in upravljanje WAN, oblaka in varnosti
 • Enotna platforma in konfiguriranje brez dotika za vse lokacije
 • Podrobne analize delovanja aplikacij in WAN za poslovno analitiko

Uvajanje SD-WAN

Cisco SD-WAN in Viptela

Cisco SD-WAN in Meraki

Za vitke IT ekipe, Meraki omogoča centralizirano upravljanje omrežja in preprečevanje varnostnih groženj.