Wat is 5G?

5G is de vijfde generatie van mobiele technologie. Het is ontworpen om een hogere snelheid mogelijk te maken, latentie te verminderen en de flexibiliteit van draadloze services te verbeteren. 5G-technologie heeft een theoretische topsnelheid van 20 Gbps, terwijl de topsnelheid van 4G slechts 1 Gbps is.

5G biedt tevens een geringere latentie, wat de prestaties kan verbeteren van zakelijke toepassingen en andere digitale ervaringen (zoals online gamen, videoconferenties en zelfrijdende auto’s). 

Wat is 5G-technologie?

Eerdere generaties van mobiele technologie (zoals 4G LTE) waren vooral gericht op het verzekeren van connectiviteit. 5G tilt connectiviteit nu naar het volgende niveau door verbonden ervaringen te bieden vanuit de cloud naar clients. 5G-netwerken zijn gevirtualiseerd en softwaregebaseerd, en maken gebruik van cloudtechnologieën.

Het 5G-netwerk zal tevens de mobiliteit vereenvoudigen dankzij naadloze open-roaming mogelijkheden tussen mobiele en Wi-Fi-toegang. Mobiele gebruikers kunnen verbonden blijven terwijl ze zich verplaatsen tussen draadloze verbindingen buiten en draadloze netwerken in gebouwen; en dit alles zonder tussenkomst van gebruikers of dat gebruikers zich opnieuw moeten verifiëren. 

De nieuwe draadloze Wi-Fi 6 standaard (ook bekend als 802.11ax) deelt een aantal eigenschappen met 5G, waaronder verbeterde prestaties. Wi-Fi 6 radio’s kunnen daar worden geplaatst waar gebruikers ze nodig hebben voor een betere geografische dekking en lagere kosten. De basis voor deze Wi-Fi 6 radio’s is een softwaregebaseerd netwerk met geavanceerde automatisering.

5G-technologie verbetert de connectiviteit in landelijke gebieden met een slechte dekking en in steden waar de vraag de actuele capaciteit met 4G-technologie overstijgt. Nieuwe 5G-netwerken hebben een dichte architectuur met gedistribueerde toegang en verplaatsen dataverwerking dichter naar de edge en de gebruikers om een snellere dataverwerking mogelijk te maken.


Hoe werkt 5G-technologie?

5G-technologie zorgt voor vooruitgang binnen de complete netwerkarchitectuur. 5G New Radio, de wereldwijde standaard voor een krachtigere, draadloze 5G-etherinterface, beslaat spectrums die niet worden gebruikt door 4G. Nieuwe antennes gebruiken technologie die bekend staat als MIMO (Multiple Input, Multiple Output). Hierbij kunnen meerdere verzenders en ontvangers meer data tegelijkertijd verzenden. Maar 5G-technologie beperkt zich niet tot het nieuwe radiospectrum. Het is ontworpen om een geconvergeerd, heterogeen netwerk te ondersteunen met een combinatie van gelicentieerde en licentievrije draadloze technologieën. Hierdoor komt er meer bandbreedte beschikbaar voor gebruikers.

5G-architecturen zullen softwaregedefinieerde platforms zijn, waarbij de netwerkfunctionaliteit wordt beheerd door middel van software in plaats van hardware. Vooruitgang op het gebied van virtualisatie, cloudgebaseerde technologieën, IT en de automatisering van bedrijfsprocessen maken 5G-architectuur veerkrachtig en flexibel en geschikt om gebruikerstoegang overal en altijd mogelijk te maken. 5G-netwerken kunnen softwaregedefinieerde subnetwerk-constructies creëren, ook wel bekend als netwerkslices. Deze slices zorgen ervoor dat netwerkbeheerders netwerkfunctionaliteit kunnen bepalen op basis van gebruikers en apparaten.

5G verbetert tevens digitale ervaringen door middel van automatisering met machine learning (ML). Door de vraag naar responstijden binnen fracties van een seconde (zoals bij zelfrijdende auto’s) moeten 5G-netwerken automatisering met ML gebruiken en op den duur ook deep learning en kunstmatige intelligentie (AI). Geautomatiseerde provisioning en proactief beheer van verkeer en services vermindert de kosten voor infrastructuur en verbetert de verbonden ervaring.


Wanneer is 5G beschikbaar en hoe wordt het uitgebreid?

5G-service is in bepaalde gebieden in een aantal landen al beschikbaar. Deze eerste 5G-services worden 5G non-standalone (5G NSA) genoemd. Deze technologie is een 5G-radio die voortbouwt op de bestaande 4G LTE-netwerkinfrastructuur. 5G NSA zal sneller zijn dan 4G LTE. Maar de snelle 5G-technologie met lage latentie waar de branche met name op is gericht, is 5G standalone (5G SA). Die technologie zal vanaf 2020 beschikbaar worden en zal vanaf 2022 algemeen beschikbaar zijn.


Wat is de impact van 5G-technologie in de praktijk?

5G-technologie leidt niet alleen een nieuw tijdperk in met verbeterde netwerkprestaties en hogere snelheden, maar biedt gebruikers tevens nieuwe verbonden ervaringen.

In de gezondheidszorg maken 5G-technologie en Wi-Fi 6 connectiviteit het mogelijk patiënten te bewaken via verbonden apparaten die voortdurend data aanleveren omtrent belangrijke gezondheidsindicatoren, zoals hartslag en bloeddruk. In de vervoerssector biedt 5G in combinatie met op ML gebaseerde algoritmen informatie over verkeer, ongevallen en meer; voertuigen zullen informatie kunnen delen met andere voertuigen en entiteiten op de weg, zoals verkeerslichten. Dit zijn slechts twee specifieke toepassingen van 5G-technologie die betere, veiligere ervaringen voor gebruikers mogelijk maken.


Hoe draagt Cisco bij aan 5G-technologie?

Cisco biedt dit geautomatiseerde, cloud-to-client, softwaregebaseerde netwerk voor 5G. Cisco ONE-architectuur is een cloud-first, softwaregedefinieerde architectuur die implementaties voor ondernemingen en serviceproviders perfect omspant. Dit omvat onder meer open roaming tussen mobiel en Wi-Fi, inclusief het nieuwe Wi-Fi 6 (ook bekend als 802.11ax) dat voor een deel dezelfde kenmerken heeft als de 5G-architectuur.