Een VPN opzetten

Een virtueel particulier netwerk (VPN) zorgt ervoor dat uw bedrijf beter beveiligd is, en beschermt cruciale gegevens tegen nieuwsgierige blikken. Met een VPN kunnen werknemers data bekijken, verzenden en ontvangen binnen een privaat netwerk dat dezelfde infrastructuur gebruikt als een openbaar netwerk zoals het internet.

Belangrijke vragen en antwoorden

Hoe werkt een VPN?

Een VPN creëert een ‘tunnel’ waardoor data beveiligd kunnen worden verzonden met encryptie- en verificatietools. Bedrijven maken vaak gebruik van VPN-verbindingen omdat deze werknemers een beter beveiligde manier bieden om op afstand toegang te verkrijgen tot private bedrijfsnetwerken, ook wanneer ze niet op kantoor werken.

Het VPN zorgt ervoor dat externe apparaten, zoals laptops, werken alsof deze zich op hetzelfde lokale netwerk bevinden. Veel VPN-routers kunnen met eenvoudige configuratietools tientallen tunnels tegelijkertijd ondersteunen – zodat alle werknemers, ongeacht waar ze zich bevinden, toegang hebben tot bedrijfsgegevens.

Bescherm uw VPN met MFA

Mogelijk ook interessant:

Waarom heeft uw bedrijf een VPN nodig?

De basisfunctie van een VPN is het beschermen van bedrijven en gebruikers en hun vertrouwelijke gegevens. Hier volgen enkele redenen waarom uw bedrijf baat kan hebben bij een VPN:

Gemak

VPN’s vormen een praktische manier om werknemers, inclusief externe medewerkers, eenvoudig toegang te verlenen tot uw bedrijfsnetwerk zonder hiervoor fysiek aanwezig te hoeven zijn – terwijl de security van uw private netwerken en bedrijfsmiddelen gewaarborgd blijft.

Betere security

Communicatie met een VPN-verbinding biedt een hoger security niveau vergeleken met andere methoden voor communicatie op afstand. Private netwerken blijven gesloten voor personen zonder geautoriseerde toegang. De werkelijke geografische locatie van gebruikers is beveiligd en niet zichtbaar op publieke of gedeelde netwerken zoals het internet.

Eenvoudiger beheer

Dankzij flexibele VPN-softwaretools is het toevoegen van nieuwe gebruikers of groepen gebruikers heel eenvoudig. Dat is met name goed nieuws voor bedrijven die sneller groeien dan hun budgetten, omdat dit betekent dat zij vaak netwerken kunnen vergroten zonder nieuwe componenten toe te voegen of ingewikkelde netwerkconfiguraties te bouwen.

Zijn er nadelen aan het gebruik van VPN’s?

Het succes van een VPN hangt af van andere onderdelen van uw netwerkinfrastructuur. Enkele factoren die prestatieproblemen zouden kunnen veroorzaken voor uw VPN zijn:

Security risico’s bij configuratie

Het ontwerpen en implementeren van een VPN kan ingewikkeld zijn. Als u niet zeker weet hoe u een VPN op een veilige manier operationeel moet houden, kunt u overwegen een ervaren netwerk security professional in te schakelen om ervoor te zorgen dat de VPN security niet in gevaar komt.

Betrouwbaarheid

Omdat VPN-verbindingen via het internet lopen, moet u een internetprovider (ISP) kiezen die consistent uitstekende service levert met weinig tot geen uitvaltijd.

Schaalbaarheid

Als u nieuwe infrastructuren moet toevoegen of nieuwe configuraties moet maken, kunt u technische problemen ervaren als gevolg van incompatibiliteit – vooral als u nieuwe producten van verschillende leveranciers toevoegt.

Lagere verbindingssnelheden

Als u een VPN-client gebruikt die een gratis VPN-service biedt, kan uw verbindingssnelheid traag zijn omdat dergelijk providers meestal geen verbindingen met hoge snelheid bieden. Overweeg of de snelheid voldoende is voor uw bedrijfsbehoeften.

Moet u uw eigen VPN maken of een VPN kopen?

In plaats van te proberen zelf een VPN te bouwen, kunt u een kant-en-klare VPN-oplossing kopen. Als u op zoek bent naar VPN-oplossingen, wees dan kritisch over het configuratiegemak.

Stappen voor het opzetten van een VPN

Zes stappen om een VPN op te zetten

Stap 1: Zoek de belangrijkste VPN-componenten uit

Om te beginnen heeft u een VPN-client, een VPN-server en een VPN-router nodig. De downloadbare client verbindt u met servers over de hele wereld, zodat werknemers overal toegang hebben tot uw MKB-netwerk. De client kan worden gebruikt op apparaten zoals smartphones en laptops, zelfs als werknemers gebruikmaken van openbare Wi‑Fi-netwerken.

U heeft ook een VPN-router nodig om al het netwerkverkeer te beveiligen en versleutelen. Veel routers hebben ingebouwde VPN-clients.

Stap 2: Bereid apparaten voor

Soms kunnen VPN-clients conflicten met andere clients veroorzaken, of niet goed werken. Het is raadzaam om uw netwerksysteem voor te bereiden voordat u een VPN instelt, zodat u problemen in de toekomst kunt voorkomen.

Verwijder ten eerste alle bestaande VPN-clientsoftware die u niet nodig heeft. VPN-clients zouden in theorie goed moeten kunnen samenwerken, maar concurrerende clients kunnen ook problemen veroorzaken. Daarom is het beter om deze te verwijderen.

Dit is tevens een goed moment om stil te staan bij de netwerkconfiguratie. Als u van plan bent een VPN te installeren voor werknemers die op verschillende manieren toegang krijgen tot online resources – zoals via Wi-Fi, 4G-modems en bekabelde verbindingen – moet u mogelijk meer tijd besteden aan het configureren van de VPN-client. Het ontkoppelen van ongebruikte apparaten kan netwerken vereenvoudigen.

Stap 3: Download en installeer VPN-clients

De eenvoudigste manier om uw VPN operationeel te maken, is door clients van uw VPN-provider te installeren. Het kan echter zijn dat deze geen software aanbiedt voor elk platform dat u nodig heeft, zoals Windows, iOS en Android. Zelfs als dit het geval is, is het verstandiger om eerst te installeren wat uw VPN-provider aanbiedt en vervolgens te controleren of uw VPN-account goed werkt.

Raadpleeg de pagina ‘Downloads’ op de website van uw VPN-provider. Het wordt ook aanbevolen om apps te downloaden voor de mobiele apparaten die uw werknemers gebruiken, aangezien u verbindingen van zo veel mogelijk apparaten wil beveiligen.

Als de eerste client die u installeert direct werkt, kunt u contact opnemen met de VPN-provider voor clients voor andere platforms. Als u helemaal niet kunt inloggen, moet u die informatie doorgeven aan het ondersteuningsteam van de VPN-provider.

Stap 4: zoek een zelfstudie voor de configuratie

Als uw VPN-provider om wat voor reden dan ook geen software aanbiedt voor de apparaten die uw bedrijf gebruikt, bekijk dan de website van de provider voor handleidingen over handmatige configuratie. Hopelijk vind u daar de documentatie die u nodig heeft. Zo niet, ga dan op zoek naar handleidingen van andere providers voor diezelfde apparaten.

Als uw bedrijf bijvoorbeeld Chromebooks gebruikt, kunt u zoeken naar zelfstudies speciaal voor deze apparaten.

Stap 5: Meld u aan bij het VPN

Nadat u de apps voor de VPN-client heeft geïnstalleerd, is het tijd om uw inloggegevens in te voeren. Normaalgesproken zijn uw gebruikersnaam en wachtwoord gelijk aan de combinatie van naam en wachtwoord die u heeft gebruikt om u bij de VPN-provider te registreren. Sommige bedrijven kunnen u echter vragen om aparte inloggegevens aan te maken voor de VPN-client zelf.

Als u eenmaal bent ingelogd, verbindt de VPN-app u doorgaans met de server die zich het dichtst bij uw huidige locatie bevindt.

Stap 6: Kies VPN-protocollen

VPN-protocollen bepalen hoe data tussen uw computer en de VPN-server worden gerouteerd. Sommige protocollen verhogen de snelheid, terwijl andere de data privacy en data security verbeteren.

OpenVPN

Dit is een open-source protocol, wat betekent dat u de code ervan kunt inzien. OpenVPN is ook hard op weg om een industriestandaard te worden.

L2TP/IPsec

Een ander populair protocol is het Layer 2-tunnelprotocol. Het biedt krachtige security en wordt vaak gebundeld met het IPsec-protocol waarmee via het VPN verzonden datapakketten worden geverifieerd en versleuteld.

SSTP

Secure Socket Tunneling Protocol is volledig geïntegreerd in het besturingssysteem van Microsoft.

PPTP

Point-to-Point Tunneling Protocol is één van de oudste VPN-protocollen. Dit wordt echter steeds minder gebruikt omdat er snellere en beter beveiligde protocollen beschikbaar zijn.

Stap 7: Los problemen op

Meestal functioneert de client van uw VPN-provider direct. Als dit echter niet het geval is, volg dan deze stappen:

  • Schakel de client uit, activeer deze opnieuw en probeer uw apparaat opnieuw op te starten.
  • Als andere VPN-software wordt uitgevoerd, zorg dan dat u de verbinding daarmee verbreekt en deze software vervolgens afsluit.

VPN-clients hebben de juiste softwarestuurprogramma’s nodig om correct te werken. In sommige gevallen kunt u klikken op ‘Herstellen’ om stuurprogramma’s opnieuw te laden. Ga naar de instellingenpagina om na te gaan of deze functie beschikbaar is.

Als u moeite heeft met inloggen, controleer dan uw inloggegevens. Sommige VPN-clients genereren hun eigen inloggegevens, terwijl u bij andere uw eigen inloggegevens kunt gebruiken.

Zorg ervoor dat u de juiste inloggegevens gebruikt en lees zo nodig welkomstberichten of snelstartgidsen die u mogelijk van de provider heeft ontvangen.

U kunt ook van server wisselen. Kies ervoor om verbinding te maken met een andere server die zich dicht bij uw fysieke locatie bevindt.

Een andere optie is proberen verbinding te maken met verschillende protocollen. Hierbij gaan we ervan uit dat dit bij de gebruikte VPN-client mogelijk is. U kunt bijvoorbeeld OpenVPN met TCP gebruiken en vervolgens overschakelen naar L2TP en PPTP.

Als u nog steeds problemen ondervindt, zijn andere softwareprogramma’s wellicht de oorzaak. Soms kunnen VPN-verbindingen worden verstoord door firewalls of security software. U kunt de software die mogelijk het probleem veroorzaakt tijdelijk uitschakelen. Zorg er alleen wel voor dat u deze weer inschakelt zodra u verbinding heeft, zodat u geen cruciale bedrijfssystemen blootstelt aan aanvallen.

Stap 8: Optimaliseer de verbinding

Zodra u klaar bent met de basisinstellingen, is het tijd voor verbeteringen. Zorg ervoor dat de instellingen die u op het VPN heeft toegepast aansluiten op uw bedrijfsbehoeften.

Overweeg bijvoorbeeld of u wilt dat het VPN operationeel wordt zodra werknemers hun apparaten opstarten. Dit kan een goed idee zijn als u altijd de bescherming van een VPN nodig heeft, bijvoorbeeld wanneer de meeste werknemers buiten het kantoor werken. Als u echter verwacht dat u het VPN slechts incidenteel zult gebruiken, kunt u het zo instellen dat het alleen operationeel wordt dat nodig is. Op die manier worden netwerkresources vrijgemaakt voor andere doeleinden.

Een andere mogelijkheid voor het optimaliseren van de verbinding is om veelgebruikte servers als standaard of ‘favoriet’ in te stellen. Dit kan u wat tijd besparen, omdat u en andere werknemers dan niet bij elke verbindingspoging hoeven te zoeken naar voorkeursservers.

Overweeg ook om een ‘kill-switchֹ’ in te schakelen als uw VPN-provider deze biedt. Een kill-switch voorkomt dat een apparaat data verzendt of ontvangt wanneer de verbinding met het VPN wordt verbroken.

Wilt u meer weten?

Security

Onze bronnen helpen u het security landschap te begrijpen en technologieën te kiezen om uw bedrijf te beschermen.

Networking

Leer hoe u de juiste beslissingen kunt nemen bij het opzetten en onderhouden van uw netwerk zodat uw bedrijf kan floreren.

Samenwerking

Met deze tools en artikelen kunt u belangrijke beslissingen nemen over communicatie om zo uw bedrijf te schalen en verbonden te blijven.

Tools en tips

Krijg stappenplannen, controlelijsten en andere tips om aan die behoeften te voldoen en uw bedrijf te schalen en te laten floreren.