Hebt u een account?

  •   Gepersonaliseerde content
  •   Uw producten en ondersteuning

Hebt u een account nodig?

Account maken

Ook https is geen garantie voor veilig surfen, waarschuwt Cisco in cybersecurityrapport

Diegem, 22 februari 2018

Er circuleert momenteel zowat elf keer meer malware op het internet dan vorig jaar.” Dat blijkt uit Cisco’s jaarlijkse cybersecurityrapport. In 2017 analyseerde Cisco vier keer zo veel potentieel malwareverkeer en telde het in totaal 224 nieuwe malwaretypes. Bovendien maken cybercriminelen steeds vaker gebruik van versleutelingstechnieken om hun kwaadaardige toepassingen verborgen te houden voor beveiligingssoftware. Vier vijfden van alle malware is versleuteld en dat is drie keer zoveel als een jaar geleden. Daarmee is ook https geen garantie om veilig te kunnen surfen.

Encryptie moet de beveiliging verhogen van bijvoorbeeld transactioneel webverkeer, zoals online bankverrichtingen. In oktober 2017 stelde Cisco vast dat de helft van het webverkeer al versleuteld is. Dat maakt het een uitdaging voor beveiligers om potentiële bedreigingen te identificeren. Ook maken cybercriminelen almaar meer gebruik van ‘vertrouwde’ webdiensten zoals Google, Dropbox of GitHub om hun malware te maskeren.

“Ons onderzoek leert dat de budgetten voor IT-beveiliging overal lichtjes stijgen, maar niet even snel als het malwarevolume” stelt Linda van de Weerd, verantwoordelijk voor cybersecurity bij Cisco België. “Om dat te filteren, is artificiële intelligentie nodig. AI-beveiligingssoftware leert namelijk abnormale patronen in versleuteld netwerkverkeer ontdekken en daarvoor alarmeren. Hoewel de technologie in eerste instantie ook vals-positieve resultaten oplevert, geeft een derde van de securityverantwoordelijken aan dat ze zelflerende technologieën inzetten in de strijd tegen malware. AI zal automatiseren wat we niet langer handmatig kunnen verwerken.”

Gaten in IoT blijven ongedicht

In het kader van zijn jaarlijkse onderzoek heeft Cisco ook aandacht besteed aan de beveiliging van slimme toestellen. Uit de analyse komt voort dat 83 procent van de onderzochte geconnecteerde toestellen nog altijd vatbaar is voor onder meer Mirai, het IoT-botnet dat in 2016 veel schade berokkende. Slechts 13 procent van de bevraagden denkt dat IoT-botnets gevaarlijk kunnen zijn voor hun bedrijf. Nochtans is het vaak via deze zwak beveiligde toestellen dat botnets DDoS-aanvallen lanceren, die vervolgens applicaties en netwerken van bedrijven doen crashen. Iets minder dan de helft van de bevraagde organisaties is in 2017 het slachtoffer geweest van een kortstondige DDoS-aanval.

IoT-toestellen worden vaak niet gepatcht omdat ze niet bijgewerkt kunnen worden of omdat een gespecialiseerde interventie nodig is. Het resultaat is dat IoT-botnets groter worden. In 2017 kwamen er ook 70 malwaretoepassingen voor IoT bij.

Financiële kater groter dan ooit

Ten slotte berokkende de helft van alle door de bevraagden gemelde cyberaanvallen in 2017 ruim een half miljoen Amerikaanse dollar schade door misgelopen inkomsten en opportuniteiten.

Een foto van Linda van de Weerd kun je hier downloaden.

Over het onderzoek

Het Cisco 2018 Annual Cybersecurity Report is aan zijn elfde editie toe. Het rapport publiceert bevindingen en inzichten die het voorbije anderhalf jaar werden verzameld via eigen onderzoek en zes partners (Anomali, Lumeta, Qualys, Radware, SAINT en TrapX). Het onderzoek omvat ook het vergelijkende onderzoek Security Capabilities Benchmark Study (SCBS) waaraan 3.600 cybersecurityverantwoordelijken uit 26 landen, waaronder België, hebben deelgenomen.

Over Cisco – NASDAQ: CSCO

Technologiebedrijf Cisco zorgt er al sinds 1984 voor dat het internet werkt. Dankzij Cisco en zijn partners kunnen organisaties en particulieren veilig verbinding maken, communiceren en samenwerken, en de digitale opportuniteiten van morgen benutten. Meer informatie over Cisco is beschikbaar via www.cisco.com en www.cisco.be. Nieuws, achtergrondinformatie en foto’s vindt u in de Cisco Newsroom: http://newsroom.cisco.com. Lokaal nieuws over Cisco vindt u hier.

Contact:

Cisco
Leslie Delatte, marketing manager
T : +32 2 704 52 39

Contact voor journalisten:

Check Twice
Rafaël Tirmarche
T : +32 9 210 53 59
M : +32 476 68 94 92
E : rafael@checktwice.eu