Guest

Internetgebruik maal drie tegen 2019, voorspelt Cisco

Diegem, 1 juni 2015

Voor de tiende keer heeft Cisco de evolutie van het internetgebruik berekend. Volgens de cijfers van de visual networking index zal het internetgebruik in 2019 voor het eerst de kaap bereiken van twee zettabyte of 2.000 miljard gigabyte. Dat is ruim drie keer zo veel als vandaag.

“Na 32 jaar internetgebruik zullen we in 2016 voor het eerst één zettabyte per jaar gebruiken. Nadien zal het internetgebruik op slechts drie jaar nog eens verdubbelen. Breedbandinternet is een nutsvoorziening geworden. Met het Internet of Everything is de studie nog relevanter dan de allereerste studie van tien jaar geleden”, vindt Pol Vanbiervliet, algemeen directeur van Cisco België en Luxemburg.

Het actieve gebruik van internet en telecommunicatie resulteert volgens het Global IT Report van het Wereld Economisch Forum in economische groei en een betere levensstandaard overal in de wereld. ICT en internet liggen aan de basis van economische competitiviteit, jobcreatie, levenskwaliteit, gezondheidszorg, onderwijs, en meer. Zo neemt de inkomensongelijkheid tussen landen verder af.

Verschillende redenen liggen aan de basis van de groei:

  • Meer internetgebruikers: in 2014 waren er 2,8 miljard internetgebruikers of 39 procent van de wereldbevolking; tegen 2019 zal het aantal internetgebruikers groeien tot 3,9 miljard of 51 procent van de wereldbevolking.
  • Meer digitale toestellen: tegen 2019 zullen er 24 miljard toestellen zijn die verbinding maken met het internet, 10 miljard meer dan vorig jaar. Naast tablets en smartphones zien we ook ultra-hogedefinitietelevisies en wearables zoals slimme horloges en gezondheidsmeters. In 2019 hebben we een extra toestel per persoon, in vergelijking met 2014.
  • Meer verbindingen: door de toename van het aantal toestellen zal ook het aantal IPv6-verbindingen stijgen tot 41 procent, tegenover 22 in 2014. België is met 32,84% koploper in adoptie van IPv6.
  • Sneller breedbandinternet: gemiddeld wordt vast breedbandinternet in 2019 met 42,5 Mbps twee maal zo snel als vandaag (20,3 Mbps). Tegen 2019 is 33 procent van het vast breedbandinternet sneller dan 25 Mbps, tegenover 29 procent vandaag.
  • Meer video: video is goed voor 80 procent van het IP-verkeer tegen 2019, tegenover 67 procent in 2014. De stijging komt er onder meer door bandbreedteslokoppen zoals ultra-hogedefinitietelevisie en videocommunicatie tussen machines (M2M, zie hieronder).
  • Meer mobiel internetgebruik: tegen 2019 gaat 14 procent van het maandelijkse IP-verkeer over mobiele GSM-netwerken, en 53 procent over wifinetwerken. In 2014 was het vaste breedbandinternet nog goed voor 54 procent van het internetverkeer.
  • Meer machine-to-machine (M2M) verbindingen: onder impuls van het Internet of Everything zal het aantal M2M-verbindingen de volgende vijf jaar verdrievoudigen tot 10,5 miljard of 2,7 procent van het globale internetverkeer. In de zorgsector bijvoorbeeld tellen we in 2019 ruim 8 keer meer ‘slimme’ verbindingen dan in 2014. Ook stijgt het gebruik van connected home toepassingen zoals videobeveiliging en slimme meters, tot bijna de helft van het M2M-verkeer.
  • Meer streaming:online muziek is de snelst groeiende residentiële internetdienst met een jaarlijkse gemiddelde groei van 7,7 procent tussen 2014 en 2019. Er zullen dan 1,7 miljard gebruikers zijn. Videoconferencing is de snelst groeiende zakelijke internetdienst met een jaarlijkse groei van 23,5 procent tussen 2014 en 2019, tot 220 miljoen gebruikers.

Cisco voorspelt dat het globale internetverkeer 168 exabyte of 168 miljoen gigabyte per maand zal bereiken tegen 2019. Vorig jaar haalde men 59,9 exabyte per maand. De Verenigde Staten en China zijn de grootste verbruikers met respectievelijk 45,7 en 21,9 exabyte per maand. Zuid-Afrika en Saoedi-Arabië kennen de sterkste groei met een jaarlijkse toename van 44 procent, voor Indonesië (36 procent) en India (33 procent).

Meer informatie vindt u in het volledige, Engelstalige persbericht. U vindt er onderaan links naar blogposts, whitepapers, infografieken en video’s.

Over het onderzoek

De Cisco Visual Networking Index stoelt op de voorspellingen van onafhankelijke analisten en de analyse van eigen, reële gegevens. Meer details vindt u in het volledige rapport. De studie is aan haar tiende editie toe en wordt aanzien als een belangrijk meetinstrument voor de evolutie van het internet. Overheden, academici, telecomleveranciers, technologie-experts en analisten maken gebruik van de visual networking index om de digitale toekomst in kaart te brengen. 

Over het Internet of Everything – connecting the unconnected

Het Internet of Everything zal informatie vanuit tientallen miljarden bronnen verzamelen en verwerken. Het grootste deel van de informatie zal komen van een haast oneindige hoeveelheid sensoren, meters, schakelaars en andere in huishoudtoestellen, machines en assemblagerobots, automaten, gebouwen, infrastructuur en wegen, zorgtoestellen, transportsystemen, auto’s, enzovoort. De rest van de informatie komt van personen. Momenteel sturen we vooral locatie- en surfgegevens uit via onze smartphone en tablet, in de toekomst dragen we wellicht sensoren op ons lichaam en in onze kledij om onder meer medische informatie beveiligd door te sturen.
Naar verwachting zullen over een vijftal jaar meer dan 50 miljard objecten met het internet verbonden zijn. Vandaag zijn er 14,4 miljard objecten verbonden, of 1% van het potentieel. Wanneer ‘alles’ verbonden is met het internet, kunnen we steeds meer interessante informatie ophalen om verder te automatiseren. Voorbeelden zijn automatische beslissingen die ons minder energie doen verbruiken, robots die zich aanpassen aan de werking van de fabriek of transportsystemen die anders werken naargelang de verkeersdrukte.

Vaak gestelde vragen over het Internet of Everything vind je hier.

Over Cisco – NASDAQ: CSCO

Cisco is wereldwijd marktleider in netwerktechnologie die de manier verandert waarop mensen met elkaar verbonden zijn, communiceren en samenwerken. Meer informatie over Cisco is beschikbaar via www.cisco.com en www.cisco.be. Nieuws, achtergrondinformatie en foto’s vindt u in de Cisco Newsroom: http://newsroom.cisco.com.

Laat ons u helpen

  • Vind een Cisco-partner