Guest

Nooit meer cyberbedreigingen dan in 2013

Diegem, 17 januari 2014 Er waren nooit meer internetbedreigingen dan vorig jaar. Dat blijkt uit het zesde beveiligingsrapport van Cisco dat jaarlijks de staat opmaakt van de wereldwijde informatiebeveiliging. In vergelijking met een jaar eerder was er in 2013 een toename van 14% in het aantal cyberbedreigingen. 95 procent van de grote bedrijven was in 2013 het doelwit van kwaadaardig verkeer. Daarnaast is mobiele malware sterk toegenomen en is spam is in dalende lijn sinds maart 2013: van ruim 140 miljard spamberichten per dag tot minder dan 40 miljard.

Met steeds gesofisticeerdere technologieën en praktijken evolueren cybermisdaadorganisaties (‘uberbots’) sneller dan de beveiligingsexperts en -systemen. Het rapport schat het wereldwijde tekort aan securityprofessionals op ruim 1 miljoen. De meeste bedrijven hebben niet de expertise in huis om hun netwerken in de gaten te houden en bedreigingen te detecteren.

Het rapport deed een steekproef van het netwerkverkeer bij dertig van de grootste bedrijven in de wereld. Elk stuurde in de loop van het jaar verkeer naar websites met kwaadaardige software, 92 procent naar lege en doorgaans geinfecteerde webpagina’s en nog eens 96 procent naar gehackte servers.

Ook DDoS-aanvallen (distributed denial of service) die het verkeer naar en van aangevallen websites blokkeren en internetleveranciers kunnen lamleggen, zijn zowel in aantal als in kracht gestegen.

“Via datacenters, cloud computing, mobiele toestellen en sensoren zijn mensen en toestellen steeds meer verbonden met het internet. Dat biedt cybercriminelen meer mogelijkheden om versneld waardevolle data te bemachtigen. Met het vulnerability research team van zijn nieuwe dochterbedrijf Sourcefire scant Cisco nu 24/7 naar hackingtrends, nieuwe malware en andere inbraakpogingen“, zegt Frank De Reymaeker, Head of Enterprise Networking and Security bij Cisco België en Luxemburg.

Trojaanse paarden, Android en Java populair bij cybercriminelen

De multipurpose Trojan is met 27% de meest voorkomende vorm van malware, zo blijkt uit het onderzoek. Dit Trojaans paard kan in tegenstelling tot een standaard Trojan verschillende acties verrichten. Android is met 99% het populairste mobiele doelwit van cybercriminelen. Van alle toepassingen vertoont Java met 91% de meeste kwetsbaarheden. Bijna alle internettoepassingen maken gebruik van die software of zijn ermee ontwikkeld. 76 procent van de onderzochte bedrijven had belangrijke beveiligingsupdates voor Java niet geinstalleerd.

Het volledige Annual Security Report kun je hier downloaden. Een foto van Frank De Reymaeker vind je hier.

Als je meer toelichting wilt bij dit beveiligingsrapport, kun je contact opnemen met Rafaël Tirmarche (contactgegevens onderaan). Hij organiseert graag een interview met een expert.


Over het Cisco Annual Security Report

Cisco’s jaarlijkse beveiligingsrapport ASR brengt de belangrijkste securitytrends in kaart en geeft organisaties advies voor een sluitend beveiligingsbeleid. Cisco beroept zich hiervoor op het Cisco Security Intelligence Operations (SIO) controlecentrum dat wereldwijd bedreigingen opspoort. De beveiligingsproducten van Cisco sturen jaarlijks zo’n 75 terabytes aan geanonimiseerde beveiligingsinformatie naar het centrum. Sinds dit jaar is het rapport uitgebreid met telemetrische gegevens van Sourcefire, het dochterbedrijf dat Cisco in 2013 overnam.

Over Cisco – NASDAQ: CSCO

Cisco is wereldwijd marktleider in netwerktechnologie die de manier verandert waarop mensen met elkaar verbonden zijn, communiceren en samenwerken. Meer informatie over Cisco is beschikbaar via www.cisco.com en www.cisco.be. Nieuws, achtergrondinformatie en foto’s vindt u in de Cisco Newsroom: http://newsroom.cisco.com.

Contact voor journalisten:

Check Twice
Rafaël Tirmarche
Marie Popelinkaai 3 bus 1, B-9050 Gand
T: +32 9 210 53 59
M: +32 476 68 94 92
E: rafael@checktwice.eu

Laat ons u helpen

  • Vind een Cisco-partner