Rendelkezik fiókkal?

  •   Személyre szabott tartalom
  •   Az Ön termékei és támogatásuk

Szüksége van fiókra?

Fiók létrehozása

Cisco Hyperflex infrastruktúra segíti a magyar jégkorongot a nemzetközi A-csoportba jutásban

A cél egy modernebb, tudatosabb, professzionálisabb sport-infrastruktúra létrehozása, amely precedens értékű lehet más sportágak számára is

A Cisco Hyperflex olyan infrastruktúrát biztosít a Magyar Jégkorong Szövetség számára, amely rugalmas – szinte bármilyen szoftveres alkalmazással bővíthető –, kellő teljesítménnyel rendelkezik nagy mennyiségű adat tárolására, nagy adatforgalom kezelésére, biztosítja az adatok biztonságos, privát kezelését, ezáltal a különféle szabályozásoknak való megfelelést is, továbbá az üzemeltetése nem igényel különleges szakértelmet vagy speciális körülményeket. A Cisco Hyperflex infrastruktúra új technológiai innovációknak nyitott teret a magyar hokisport számára.

A Magyar Jégkorong Szövetség technológiai beruházását a szervezet és a sportág organikus fejlődése indokolta, illetve az a törekvés, hogy új utakat nyissanak a hoki és a játékosok további fejlődése előtt. Amellett, hogy a Szövetség létszáma ez idő alatt közel megtízszereződött, a feladatok is sokrétűbbé váltak. Mindez szükségessé tette egy olyan sportszakmai informatikai rendszer bevezetését, amelyben a Szövetség az összes játékos teljesítményére vonatkozó adatot tárolja, de a nézők, a szponzorok és a partnerek kiszolgálásával kapcsolatos feladatokat is könnyedén ellátja. A radikálisan megnövekedett adatforgalomami a játékosok adatai mellett a videós és képi tartalmakat is magába foglalja –, heti szinten több terrabájtra nőtt, ami szintén új kihívások elé állította a Magyar Jégkorong Szövetséget.
A Szövetség minden szempontot szem előtt tartva egy nagyobb teljesítményű, all-in-one infrastruktúra beruházása mellett döntött: választásuk így esett a Cisco Hyperflex alkalmazásra.

„Azt szerettük volna megalapozni, hogy legyen egy olyan stabil, rugalmas, jól terhelhető informatikai infrastruktúránk, amelyre építkezve a korábban hostolt alkalmazásaink migráció után saját kézbe kerülhetnek. Emellett azokat a szakmai innovációkat, amelyeket a Jégkorong Szövetség eddig megvalósított, vagy a jövőben tervez, a Cisco Hyperflex infrastruktúrája maradéktalanul tudja támogatni” – mondta Rácz Imre, a Magyar Jégkorong Szövegtség informatikai szakértője.

„Papucsos” informatikától a 21. századig

A Cisco Hyperflex bevezetésével a szövetség egy évszázaddal modernebb technológiai szintre emelte informatikai hátterét. A korábbi berendezkedésben egyetlen PC-szerver szolgált ki minden back office és front office alkalmazást, ideértve például a levelezést is. Ezért korábban alapvető problémát okozott például egy-egy mailbox létrehozása, de a szoftveres jogosultságok kiosztása is csak több lépésben tudott megvalósulni. Noha ez az informatikai háttér régebben megfelelően kiszolgálta az igényeket, és a maga szintjén képes volt működtetni a rendszert, a megváltozott igények kiszolgálásához már nem volt kellően korszerű, és a fejlődés lehetőségét sem hordozta magában. A Cisco Hyperflex infrastruktúrája a korábbi megoldásnak teljesítményben több tízszeresét tudja nyújtani, emellett redundancia tekintetében, mentési kapacitásban, valamint az egyéb funkcionalitások terén is jóval hatékonyabb megoldást jelent.

A kritikus alkalmazásokat futtató és a szervezet adatait tároló adatközpont szempontjából fontos, hogy az folyamatos elérhetőséggel és maximális teljesítménnyel működjön. A Jégkorong Szövetség esetében az infrastruktúra olyan szempontból nem üzletkritikus rendszer, mint például egy autóipari cégnél, egészségügyi vagy pénzügyi intézménynél, ahol egy leállás komplett gyártási folyamatok megakadásával, egészségügyi vagy pénzügyi következményekkel járhat. A Szövetség esetében az infrastruktúra zavartalan működése az adatfeldolgozások könnyedségében (pl. statisztikák készítése a belső hálózaton), állandó elérésében, külső- és belső megosztásában, illetve a mérkőzések zökkenőmentes közvetítésében (pl. LED-kivetítés, streaming, videó- és hangtechnikai kiszolgálók futtatása) játszik szerepet.

Elsődleges igény megválaszolva: mi birtokoljuk az adatokat

A Jégkorong Szövetség elsődleges célja a technológiai váltással az volt, hogy kizárólagos kezelésébe kerüljenek az adatok: ideértve a játékosok alapadatait, az elvégzett edzésmunkát, egészségügyi- és mozgásadatokat és elemzéseket, a mérkőzések videós és képi anyagait, valamint a statisztikákat. A Cisco Hyperflex olyan stabil, ugyanakkor rugalmas hardveres infrastruktúrát biztosít, amellyel a korábban különféle, hostolt tárolókon lévő adatok a Szövetség saját kezelésébe kerülhettek, és amely képes nagy mennyiségű adat tárolására, kezelésére.

Biztonságban kezeljük az adatokat

Adatvédelmi szempontból a felhő-alapú megoldások nem jöhettek szóba, hiszen a Jégkorong Szövetség nagy mennyiségű, szenzitív adatot kezel. A hiperkonvergens infrastruktúra, a felhő-alapú platformokkal szemben biztonságos adattárolást tesz lehetővé, a Szövetség pedig maga dönthet a külső és belső felek részére történő adatmegosztásokról, illetve az elérési jogosultságok kiosztásáról. A hiperkonvergens megoldás valójában „a felhő lehozva on-premise”, vagyis legalább olyan rugalmas, mint a felhőbeli adattárolás, viszont nagyobb biztonságot ad a szenzitív adatok számára a telephelyen.

A Cisco Hyperflex (Hyperconverged Infrastructure – HCI) infrastruktúrája az adatok biztonságos, on-premise tárolása mellett lehetővé teszi a különféle biztonsági szabályozásoknak való megfelelést is – legyen az belső policy, a GDPR vagy bármilyen törvényi, sportszakmai szabályozás.

A Cisco Hyperflex egyedülálló módon egyesíti magában a szerver, a storage és a hálózat komponenseket. Ezek összehangolása, integrálása más esetben, az elemek külön-külön vásárlása esetén kifejezetten időigényes munkafolyamat lenne, hiszen szegmentált részterületek lévén külön szakembereket igényelnének, a Cisco hiperkonvergens megoldása viszont egy integrált menedzsmenttel rendelkező (Hyperflex Director), all-in-one megoldást nyújt a szövetségnek.

„A hiperkonvergens infrastruktúra számunkra nemcsak a szervert és a storage-ot tartalmazza, hanem a hálózati elemet is, hiszen ettől lesz kerek egész, jól működő megoldás, amire aztán szoftveres oldalon szabadon, és egyszerre biztonságosan építkezhetnek az ügyfelek a saját iparági vagy (sport)szakmai igényeiknek megfelelően. Ezzel egyedülálló megoldást nyújtunk a piacon”mondta Strausz János, a Cisco adatközponti megoldások értékesítési vezetője.

Szabályozott külső és belső adatmegosztás

A Cisco Hyperflex rugalmas infrastruktúrájára a Jégkorong Szövetség szinte korlátlanul építhet sportszakmai igényeinek megfelelő szoftveres alkalmazásokat. A korábban külsőleg hostolt alkalmazások felváltását követően így teljesen új szoftveres kiszolgálók kerültek kiépítésre. Ideértve a szórakoztató elektronikai, videó- és hangtechnikai megoldásokat, de a Szövetség tervezi egy új, modernebb ERP rendszer bevezetését és saját alkalmazások fejlesztését is.

„Nagyon sok látvány-, fény-, hangtechnikai és egyéb beruházás után azt tudjuk mondani, hogy a ligacsapatokat kiszolgáló stadionok most egy teljesen egységes látvány és hang-infrastruktúrával rendelkeznek, aminek az üzemeltetését és vezérlését a Cisco Hyperflex szolgálja ki. Vadonatúj LED-falaink és egy komplett új hangrendszer van minden csarnokunkban, amelyek már tökéletesen alkalmasak a nézők és a játékosok kiszolgálására” – mondta Sipos Levente, a Magyar Jégkorong Szövetség főtitkára.

Az adatok tárolása mellett a Cisco Hyperflex révén megvalósulhatott az a content-delivery hálózat is, amely kiszolgálja a marketing-, szponzori- és szurkolói igényeket, továbbá a belső és külső tartalommegosztást is, mint például a LED-falakon való megjelenítéseket.

A külső adatmegosztásban látványos előrelépést jelentett, hogy a központi vezérlés révén a Szövetség képes az ország különböző pontjain lévő csarnokokban egy időben ugyanazt a tartalmat megjeleníteni. Így ha például a mérkőzés szünetében reklámot szeretne kitenni, akkor nem szükséges külön-külön hardver eszközök kihelyezése, USB portok hordozása vagy különféle tárhelyekre való letöltések. Automatizálni lehet a zenék időzítését vagy a LED-falakon való szponzorációs megjelenítéseket. Ehhez megfelelő sávszélesség, tárhely kapacitás, menedzsment rendszer szükséges, amit a szövetség saját maga tud üzemeltetni.

Az új technológiai megoldások segítik a szponzorok és újságírók kiszolgálását is. A szponzor azt nézi meg, látszott-e a palánkreklám, felvették-e az adott mezt a játékosok, a nyilatkozófalon ott volt-e a logó. Ezekhez saját maga hozzá is férhet, nem szükséges külön elküldeni számára, hanem tudja, hogy a mérkőzés után pár órával felkerül egy mappába a két résztvevő csapat részéről minden képanyag. Ugyanígy az újságírók friss képanyagot találhatnak maguknak, nem kell külön kérniük csapatképet vagy videót egy-egy akciójelentről, hanem ezek az anyagok automatikusan feltöltődnek és ők maguk is elérhetik. Így könnyebben, beavatkozás nélkül kiszolgálhatják ki ezt a kapcsolatot.

Belső tartalommegosztás terén az elmúlt évek során nem volt arra lehetőség, hogy a Jégkorong Szövetséghez tartozó csapatok például a mérkőzéseken készült fényképeket, videókat a Szövetség számára átadják. A Cisco Hyperflex infrastruktúrájának köszönhetően a csapatok kívülről maguk is tölthetenek fel fényképeket, videókat, élményanyagokat. Ez egyrészt későbbi külső publikálási célokat szolgál, illetve a fegyelmi eljárások értékelésében játszik szerepet.

Ma már a hokiban fejlett országokban videóanyagok alapján olyan statisztikákat készítenek, amelyek mérik, hogy egy-egy játékos milyen mozgási energiával milyen mozgássorokat hajtott végre egy edzés vagy mérkőzés során, le lett-e korcsolyázva a tervezett ív, vagy hogy mennyit gyorsult. A Cisco Hyperflex infrastruktúrára támaszkodó fejlett szoftveres megoldások segítségével ez ma már a magyar játékosok és edzők számára is elérhető, így fontos motivációs tényezővé lépett elő.

Például azáltal, hogy egy korábbi edzés vagy egy másik csapat mérkőzésének felvételét az edző a központi infrastruktúrán fel tudja dolgozni, ki tudja vágni belőle a videórészleteket, amelyek hibákat mutatnak, és a következő edzésen akár egy streaming megoldással 2 perc alatt meg is tudja osztani. Így a játékosok már eleve felkészülten érkeznek az edzésre, tudják előre, mit fognak gyakorolni, az edzőnek pedig nem szükséges hosszasan elmagyarázni, milyen technikai pontokat kell javítaniuk a játékosoknak.

Emellett különféle testre helyezett szenzorokon keresztül olyan egészségügyi adatok gyűjtése is lehetővé vált, amelyek szintén az edzésmunkát, a fejlődést tudják elősegíteni. A mozgási, az egészségügyi és a képi adatokból álló big data adatbázisból a szövetség további statisztikákat tud készíteni. A technológiának köszönhetően olyan előrelépést tehetnek a játékosok, az edzők és a teljes jégkorong prémium, ami korábban nem volt lehetséges.

Különleges szakértelem nélkül is működik!

A dinamikusan változó technológiai világban nincs idő, hogy különféle szakértői csapatok összehívására, hogy válaszolni tudjanak egy-egy új üzleti igényre. Ez humán erőforrás szempontból is nagyobb költségekkel járna, és a reakcióidő is túl hosszú lenne az üzleti igényekre való reagáláshoz.

A Jégkorong Szövetség számára a sportszakmai működés élvez elsődleges szerepet, az informatikai megoldásoktól pedig olyan háttértámogatást várnak, amely a jövőben sem igényel IT szakértői csapatot. „Az IT, illetve az infrastruktúra az a back office szolgáltatás számunkra, ami akkor jó, ha nem látszik, hanem működik magától” – tette hozzá Rácz Imre.

A Cisco Hyperflex olyan megoldást jelent a Szövetség igényére, amely fenntartása, hétköznapokbeli üzemeltetése nem igényel IT humán erőforrást házon belül – illetve ha szükséges, szolgáltatói oldalról a készülék megvizsgálható távoli eléréssel -, így a core business-re és a sportszakmai feladatokra tudnak fókuszálni.

Amellett, hogy nagyon alacsonyan lehet tartani az üzemeltetési költségeket, a Hyperflex további előnye, hogy sem infrastrukturális szinten, sem internetes ellátásban, a hűtésen kívül nem igényel speciális környezetet, kiegészítő adatközponti megoldásokat, és egyebeket, hanem egy egyszerű irodai környezetben képes működni.

A Cisco UCS Director megoldásával egyszerűen kezelhető az adatközponti infrastruktúra – a felhasználók könnyedén tudják konfigurálni, menedzselni és ellenőrizni a Cisco és nem Cisco komponenseket egyaránt anélkül, hogy további technológiai elemeket kéne ehhez beemelniük a rendszerbe. A fizikai és virtuális környezetek egyetlen intuitív platformon kezelhetőek.

Innentől már csak nagyot kell álmodni

A magyar jégkorong sport nemzetközi megítélése és a játékosok előmeneteli lehetőségei a Jégkorong Szövetség szerint a technológiai fejlődés révén javíthatók. És ennek szerves része a Cisco Hyperflex, mint az informatikai rendszer alap építőköve. Erre építkezve a Szövetség egy szoftver-vezérelt rendszer kiépítése révén új szintekre tudja emelni a sportág szórakoztató és elemző megoldásait, valamint nagyobb nemzetközi, szakmai elismertséget vívhat ki magának.

A közeljövőben a szlovák és cseh hoki szintjére zárkózhat fel Magyarország, akik már több évtizede a világ élvonalában szerepelnek. A játékosok számára pedig, akik más országokban is játszanak, vagy külföldön szeretnének játszani, sokat számít, hogy a több gigabájtos USD-kulcsokon lévő portfóliójukat úgy tudják kivinni és bemutatni, hogy az tartalmazza az önéletrajzukat és a best-of 10 játékpercükön kívül azt is, hogy az elmúlt 10 évben milyen eredményeket értek el, milyen statisztikáik, mozgási és egészségügyi adataik voltak.

A fejlettebb hoki kultúrákban – mint Kanada, az Egyesült Államok vagy Oroszország – ez már nem újdonság. A nemzetközi edzők természetszerűen keresik ezeket a technológiai megoldásokat, és ezek alapján ítélik meg a játékosokat. Nincs hónapokig tartó casting vagy mérkőzés bejátszás. Az adatok magukért beszélnek. És mivel az adatok zárt rendszerben kezelődnek, nem hamisíthatóak, nem manipulálhatóak.

A technológiai fejlesztések révén szakmailag és üzletileg is jobban tud fejlődni a magyar hoki sport. A kettő kéz a kézben jár. Minél jobb a hoki, annál jobb az üzleti megítélése is. Ezt pedig nézőszámban és szponzorszámban lehet mérni. „Szeretnénk eljutni arra a szintre, hogy Magyarország stabilan A-csoportos mérkőzéseket tudjon játszani, és ezek a technológiai megoldások ezt segítik elő. A válogatottak képzése és nemzetközi lehetőségeinek megnyitása mellett az is célunk, hogy az érdeklődést növeljük az egyéb felnőtt és az ifibajnokságok iránt, hogy ne csak a hokianyukák és hokiapukák menjenek le egy mérkőzésre. És persze hogy ne jelentsen problémát, hogy a néző egyáltalán látja-e a korongot. A Cisco Hyperflex infrastruktúrájára támaszkodva olyan technológiailag fejlett környezetet tudunk kiépíteni minden csarnokunkban, ami igazi 21. századi sportélményt nyújt bárkinek, legyen az egy igazi hozzáértő rajongó, vagy egy a hokisportban kevésbé jártas néző” – összegezte Sipos Levente.


A Cisco Systemsről

A Cisco (NASDAQ: CSCO) a világ egyik vezető technológiai vállalata, amely 1984 óta biztosítja az internet működését. A Ciscóval kapcsolatos hírek és információk a newsroom.cisco.com oldalon olvashatók, valamint @Cisco néven a Twitteren is megtalál minket.

További információ:

Sinkó Judit
Cisco Magyarország, PR manager
Twitter: @sinkoj
Tel.: 225 4650 – mobil: +3630/949 3405
VideoMeeting room
E-mail: jsinko@cisco.com