Guest

Cisco technológiai előrejelzés 2015

LinkedInGoogle+
Megosztás:

A Cisco Tech Radar néven évente összeállítja aktuális prognózisát. Ebben több mint 80 szakértő bevonásával vizsgálják azokat a technológiai trendeket, amelyek a következő öt, tíz, illetve 25 év során komoly hatással lehetnek az informatika mindennapjaira.

A Tech Radar amellett, hogy a Cisco innovációs stratégiájának alapja, egyben egy nyilvánosan elérhető, véleményformáló platform a technológiai fejlődés várható irányairól. Az alábbi összeállításban hat érdekes előrejelzést, illetve ezek gyakorlati alkalmazását emeltük ki.

 

 1. CSAK A VÁLTOZÁS ÁLLANDÓ AZ IT VILÁGÁBAN
  • Előrejelzés: A következő tíz év során várhatóan folyamatosan tágulnak az iparág határai. Egyre gyakoribbak lesznek az informatikai és a nem IT területen működő cégek közötti szakmai partnerségek, befektetések és felvásárlások. Az IKT innovációk egyre nagyobb szerepet kapnak például az egészségügyben, az autóiparban és a légi közlekedésben. Az IT  a legnagyobb hatással várhatóan az egészségügyre, az otthonok automatizálására és az autóiparra lesz majd.
  • Mit jelent mindez a gyakorlatban? A Google idén felvásárolta a Nest nevű intelligens termosztátokat gyártó céget. Ez az akvizíció egy – a következő évekre jellemző – trend kezdetét jelzi. Az IKT innovációk egyre fontosabb szerephez jutnak a különböző iparágakban, amely az IT szereplők szemléletváltását, a partneri kör IT világon kívüli bővítését fogja eredményezni.
 1. A MUNKA JÖVŐJE
  • Előrejelzés: Megnő a szabadúszó munkavállalók száma. Az Internet of Everything (IoE) világában az innováció egyre inkább a cégek zárt K+F részlegein kívül történik.
  • A munkavállalóknak a szervezeti és földrajzi határoktól függetlenül együtt kell működniük más munkacsoportokkal, szakterületekkel. Ennek következtében a videokonferencia, az azonnali üzenetküldés, a blogok, a wikik és a hírfolyamok használata a mindennapok részévé válik.
  • Az amerikai munkaügyi adatokért felelős US Bureau of Labor Statistics szerint 2020-ra az amerikai munkavállalók csaknem felét az Y generáció tagjai adják  majd. Amikor ők belépnek a munkaerőpiacra, újfajta kommunikációs működésmódot hoznak magukkal, aminek része a közösségi hálók használata és a folyamatos online jelenlét.
  • Mit jelent mindez a gyakorlatban? A valós idejű online kommunikáció (WebRTC) elterjedése felgyorsítja az IT-világban zajló folyamatokat, többek között a saját tulajdonú eszközök használatát (BYOD – Bring Your Own Device). A trend később kiterjed a jóval iparág-specifikusabb alkalmazási és szolgáltatási területekre is. 2020-ra a valós idejű online kommunikáció teljesen átalakítja az együttműködési megoldások sok milliárd dolláros piacát. A Mozilla például 2014. október 16-án mutatta be Firefox böngészőjének azt a változatát, amelybe a Telefónicával közösen fejlesztett WebRTC videochat-kliens is bekerült.

 

 • A DOLGOK INTERNETE (Internet of Things) ÉS A BIZTONSÁG
  • Előrejelzés: A következő 2-5 év során az IT-biztonság kiterjed a üzemeltetési technológia (OT) területére is. A biztonsági szemlélet a megelőző védelemről áttér a támadási folyamatok egészét tekintő „előtte, közben, utána” megközelítésre.
  • 2015-re kifejlődik a hálózati „helyszínelés” (network forensics) módszere, amely előre megjósolja a támadásokat. Az Internet of Things (IoT) megjelenése gyökeresen átalakítja, amit a digitális biztonsági architektúrákról tudunk. Több tucat új platform, iparágspecifikus szabványok és mindezek teljesen új alkalmazási lehetőségei várhatóak. Az IT vezetők számára fontos feladatot jelent majd ezeknek a különböző technológiáknak a bevezetése és egy kellően rugalmas kockázati és biztonsági megközelítés kialakítása az IoT kihívásainak kezelésére. A Cisco IoT Security Grand Challenge pályázat és jó néhány, a közelmúltban bejegyzett szabadalom bizonyítja, hogy a kockázatok elleni védelem és a személyes adatok biztonsága áll majd a fejlesztések fókuszában.
  • Mit jelent mindez a gyakorlatban? A személyes adatok fokozott védelme az intelligens mérőeszközökben: az intelligens mérőeszközök rendszeresen küldik a fogyasztási adatokat a közműszolgáltatóknak, a hálózati terhelés valós időben történő optimalizálása érdekében. Ez azonban szükségessé teszi az adatok védelmét, megelőzendő a visszaéléseket és az illetéktelen felhasználást. A felhasználók védelme érdekében szükség lesz az adatok anonimitásának biztosítására és titkosítására. Ezzel elejét lehet venni, hogy az intelligens mérőórák a felhasználók megfigyelésének eszközévé váljanak.
   Fenyegetések elleni védelem az ipari berendezéseknél: az ipari eszközök élettartama jóval hosszabb, mint a fogyasztóknak szánt gépeké. Ez azzal a nehézséggel jár, hogy számítási és tárolókapacitásuk nehézkesen, vagy egyáltalán nem bővíthető életciklusuk során. Ezért új biztonsági megoldások kifejlesztésére lesz szükség, hogy az ipari eszközök biztonságát garantálni lehessen.
 1. VALÓS IDEJŰ ANALITIKA / A FELHŐ UTÁN JÖN A „KÖD” (FOG COMPUTING)
  • Előrejelzés: Az IoE megjelenésével hatalmas piac nyílik meg a valósidejű analitika előtt. A Big Data mit sem ér az adatok megfelelő és azonnali értékelésén alapuló döntések nélkül. Ahhoz, hogy az IoE világában értelme legyen az analitikának, az IT-nak el kell juttatnia az adatokat azokhoz a szakértőkhöz, akiknek ezen adatokra valós időben szükségük van. Ehhez biztonságos, prediktív és a körülményeket is figyelembe vevő (context-aware) hálózatokra van szükség.
  • Várakozásaink szerint a következő négy évben csaknem négyszeresére nő a valós idejű analitika területére irányuló kockázati tőkebefektetések mértéke. Az innovációt a területen tevékenykedő start-upok vezetik majd, a játék-alkalmazásoktól kezdve a cyberkockázatok elemzésén át az olajmezők értékeléséig.
  • A valós idejű kommunikáció nem mindig lehetséges a hálózat terheltsége, vagy a rossz minőségű kapcsolat miatt. Ahhoz pédául, hogy az intelligens érzékelők, szenzorok valós idejű adatokat küldhessenek a felhőbe, sokmilliárdos beruházásokkal kellene földrajzilag elszórt vezeték nélküli hálózatokat kiépíteni. Emellett megjelennek olyan, hálózatra csatlakozó eszközök, amelyeknél csak nagyon alacsony késleltetés engedhető meg (pl.: egészségügyi eszközök, vagy katasztrófavédelmi érzékelők). Az alkalmazás és a felhő közti adatáramlás minősége akár negatívan érintheti ezeket a szolgáltatásokat.
  • A késleltetés és a hálózati terheltség problémáira az úgynevezett „Fog Computing” adja meg a választ: amely a hálózat „szélén” számítási és tárolókapacitást biztosít, emellett a hálózati csatlakozásról is gondoskodik. Mindemellett pedig egy intelligens platform, amely megfelelően képes kezelni a kiterjedt IoE infrastruktúra valós idejű adatfeldolgozási igényeit is. Ezeknek a hálózati végpontokon megjelenő szolgáltatásoknak a fog computing segítségével történő kifejlesztése új üzleti modelleket és lehetőségeket kínál a hálózatok üzemeltetőinek.
  • Mit jelent mindez a gyakorlatban? A világ népessége 2050-re eléri a kilencmilliárdot. Ennek következtében az élelmiszer iránti kereslet közel 70 százalékkal növekedni fog. A valós idejű analitika kulcsfontosságúvá válhat a mezőgazdasági termelés fokozásának, illetve a veszteség mértékének minimumra csökkentése érdekében. A valós idejű analitika emellett pontosabb időjárás-előrejelzést is lehetővé tesz, amelynek köszönhetően könnyebb lesz megállapítani a legideálisabb betakarítási időpontokat, növelni lehet a terményhozamot, illetve a megfelelő időben elvégzett növényvédelem segítségével csökkenteni lehet a környezeti terhelést is.
  • Egy másik példa az energia intelligens elosztása. Az energiahálózatok terhelésének kiegyensúlyozását olyan, hálózatba kötött eszközökön futó alkalmazások teszik lehetővé, amelyek automatikusan – az energiaszükségletek folyamatos monitorozásával – megújuló energiára váltanak, illetve a legkedvezőbb árakat kínáló szolgáltatók hálózatára csatlakozva segítenek a takarékosságban.
 1. PREDIKTÍV KONTEXTUS
  • Előrejelzés: A prediktív kontextusra épülő iparág az elkövetkező négy évben az alkalmazásfejlesztés egyik legfontosabb területévé válik. A felhasználók tevékenységének és tartózkodási helyének ismeretében új szolgáltatások fejleszthetők – az innováció fókusza jellemzően a közlekedés és a kereskedelem lesz.
  • Mit jelent mindez a gyakorlatban? A prediktív kontextus segíthet a forgalom és ezáltal a nagyvárosok szén-dioxid kibocsátásának csökkentésében is. Szakértők szerint a nagyvárosi forgalmi dugók mintegy 40 százalékát a parkolóhelyekre vadászó autósok okozzák. Az energia és a közműszektor is jó terep a prediktív kontextus alkalmazására. A környezeti érzékelők adataira hagyatkozva például az energiaszolgáltatók könnyebben tudják előre jelezni a felhasználásban jelentkező csúcsidőszakokat és ennek alapján szervezni az ellátást. A terület egyik kulcsfontosságú innovatív fejlesztése az intelligens termosztát.

 

 1. EGYSZERŰSÖDŐ HÁLÓZATOK

Szoftver és szolgáltatások (különösképpen:  DevOps, hálózati funkciók virtualizációja (NFV – Network Functions Virtualization) és szolgáltatói SDN)

  • Előrejelzés: 2018-ra több mint húszmilliárd hálózatba kapcsolt eszköz lesz a világon, ezért – az IoE támogatása érdekében – kulcsfontosságú a hálózatok automatizálása. Az M2M (machine-to-machine) kapcsolatok száma 2018-ra eléri a 7,3 milliárdot. (forrás: Cisco VNI, ENSZ-előrejelzés).
  • Számos vállalatnál jelentős lendületet kap a DevOps. A CA 2013-as IT-felmérése szerint a megkérdezett cégek 39 százalékánál várható a DevOps bevezetése, 27 százaléknál pedig már megkezdődött ez a folyamat.
  • Mit jelent mindez a gyakorlatban? Ha egy üzemben a gyártás és a felhasználói igények elemzése szorosabban integrálható, egyszerűbbé válik az optimális karbantartási időszakok meghatározása. Egy másik példa az energiaszolgáltatás, ahol az okos mérőórák és a háttérben futó, felhasználói adatokat kezelő infrastruktúra integrációjával hatékonyabbá tehető a számlázás. Ez a konvergencia új megközelítést követel meg az alkalmazások fejlesztése és működtetése terén. A DevOps mozgalom elterjedésével rövidülhetnek a fejlesztési fázisok, miközben javul a fejlesztés minősége. Ehhez azonban még számos akadályt – köztük kulturális kihívásokat is – le kell küzdeni.

# # #

További érdekes információkért látogasson el a http://techradar.cisco.com weboldalra. Csatlakozzon a beszélgetéshez a #Techpredicts, #CiscoTechRadar és a #CiscoGEC hashtagek használatával.


A Cisco Systemsről

A Cisco (NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetője. A Ciscóval kapcsolatos hírek és információk a weben a http://www.cisco.com illetve a http://newsroom.cisco.com oldalon olvashatók.

További információ:

Sinkó Judit
Cisco Magyarország, PR manager
Tel.: 225 4650
Mobil: +3630/949 3405
E-mail: jsinko@cisco.com

Kérdése van? Válaszolunk!