Guest

Foci VB: a gólözön mellett adatdömping is várható a Cisco előrejelzése szerint

LinkedInGoogle+
Megosztás:

A csütörtök óta zajló 2014-es labdarúgó világbajnokság mérkőzéseit, vagy legalábbis azok legérdekesebb momentumait várhatóan több millió ember követi majd interneten. A Cisco előrejelzése szerint a videó streaming és az IP-közvetítés a brazíliai világbajnokság alatt várhatóan 4,3 exabájt1 internetes adatforgalmat fog generálni, amely háromszor akkora mennyiség, mint Brazília teljes szélessávú adatforgalma egy hónap alatt. A stadionokba látogató 60 ezer ember, és a helyszínek között utazó szurkolók által generált adatforgalom szintén kiemelkedő lesz a világverseny alatt, és meg fogja haladni azt az adatmennyiséget, amit Brazília összes okostelefonja átlagosan a legforgalmasabb időszakokban generál.

A Cisco előrejelzése egészen 2018-ig tartalmaz adatokat az internetforgalom alakulására vonatkozóan. 4 év múlva a globális IP-alapú adatforgalom várhatóan eléri majd a havi 132 exabájtot. Ez az adatmennyiség nagyjából megfelel annak, mintha egyszerre 8,8 milliárd ember streamelné Ultra-HD/4K felbontásban a világbajnokság döntőjét. Más összehasonlításban ugyanez az adatmennyiség megfelel 940 billiárd szöveges üzenetnek, illetve 4,5 billió YouTube videónak.

Az internet és a sportesemények ma már szinte elválaszthatatlanok egymástól, a nézők egyre több interaktivitást és multimédiás élményeket igényelnek. Sőt már a világversenyek világán kívül is egyre több sportlétesítmény fektet hangsúlyt ezek kielégítésére. A szurkolók számára egyre fontosabb, hogy a sportstadionok hálózatához kapcsolódva egyedi tartalmakat élvezhessenek, illetve élményeiket megoszthassák egymással, vagy a közösségi felületeken, elsősorban okostelefonjaikon keresztül. Ezt a keresletet világszerte egyre több sportklub és stadion ismeri fel, így a Cisco stadionokba szánt megoldásait már olyan csapatok és stadionok használják, mint a Real Madrid, a Manchester City, a Bayer Leverkusen, a Sporting Kansas City és a Barclays Center. A Norvég Labdarúgó-szövetség pedig a világon elsőként használja majd a Cisco Wi-Fi-t és a mobilvideó megoldásait az országos bajnokságban.

A fenti adatmennyiséget a Cisco® Visual Networking Index™ szolgáltatások globális elterjedésére vonatkozó 2013-2018-as, a napokban publikált előrejelzése alapján prognosztizálja, amely szerint egyébként a globális Internet Protocol (IP) alapú adatforgalom a következő négy év során háromszorosára nő, ami mindenekelőtt a gyorsabb szélessávú kapcsolatoknak, valamint a videoletöltések, az internetes eszközök és a felhasználószám növekedésének köszönhető. A Cisco prognózisa szerint 2018-ra a vezetékes- és mobil adatkapcsolatokon bonyolított globális IP alapú adatforgalom el fogja érni a 1,6 zettabájtot2, azaz több mint egybillió gigabájtot. Az előrejelzés további adatai a magyar nyelvű összefoglalóban is megtalálhatók.


1 Egy exabájt egymilliárd gigabájttal, illetve egybillió megabájttal egyenlő
2 Egy zettabájt ezer exabájttal egyenlő, és a jottabájt előtti legnagyobb mértékegység.


A Cisco Systemsről

A Cisco (NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetője. A Ciscóval kapcsolatos hírek és információk a weben a http://www.cisco.com illetve a http://newsroom.cisco.com oldalon olvashatók.

További információ:

Sinkó Judit
Cisco Magyarország, PR manager
Tel.: 225 4650
Mobil: +3630/949 3405
E-mail: jsinko@cisco.com

Kérdése van? Válaszolunk!