Hoe zet u Wi-Fi voor gasten op

Leer hoe MKB-bedrijven hun Wi-Fi voor gasten optimaal kunnen benutten en klanten een handige manier kunnen bieden om contact te maken met het internet via uw beveiligde interne netwerk.

 

Wi-Fi voor gasten begrijpen en opzetten 

Elke gast is een potentiële klant. Bedrijven beseffen dat ze met een uniforme en eerlijke klantervaring veel kunnen bereiken. En soms is het bieden van een betere ervaring zo eenvoudig als een gast internettoegang verlenen via Wi-Fi voor gasten.  

Het concept van ‘gratis Wi-Fi’ heeft zich snel verspreid, zeker in de horeca. Gratis Wi-Fi wordt nu ook door andere MKB-bedrijven geadopteerd. Wi-Fi voor gasten is een manier om de klantervaring te verbeteren zonder veel geld uit te geven. 

Waarom Wi-Fi voor gasten? 

Wi-Fi voor gasten is een specifiek access point op uw router voor bezoekers die geen inloggegevens van het bedrijf hebben. Uw gasten krijgen hiermee beperkte toegang tot het internet en tot andere met het internet verbonden randapparatuur waar u uw gasten toegang toe wilt geven. De gratis Wi-Fi die u gebruikt in uw plaatselijke café is een eenvoudig voorbeeld van Wi-Fi voor gasten.  

Hier vindt u een walk-through over hoe u in uw bedrijf Wi-Fi voor gasten opzet.

Hoe zet u Wi-Fi voor gasten op

 1. Configureer uw verbinding.Kies een betrouwbare internetprovider (ISP). U kunt doorgaans het best kiezen voor de voorkeurs-ISP bij u in de buurt. Meer gebruikers dwingen bij ISP’s betere connectiviteit en snellere klantenservice af.
  Vergelijk verschillende serviceplannen op hoge snelheid en grote bandbreedte en zet deze af tegen de prijzen en kies het plan dat het best past bij uw behoeften. 
  U heeft ook het juiste draadloze access point of de juiste router nodig voor optimale snelheid. Verzeker u ervan dat uw apparatuur compatibel is met de ISP en installeer de Wi‑Fi volgens de aanwijzingen van de ISP.
 2. Configureer uw gastnetwerk. De behoefte aan een gastnetwerk doet zich voor als u om security redenen bezoekers geen toegang kunt geven tot uw private netwerk. U wil ze geen toegang geven tot bepaalde bestanden of uzelf blootstellen aan malware waarmee het apparaat van de gast kan zijn besmet.
  Om het gastnetwerk op te zetten kunt u het activeren op de configuratiepagina van de router en voor dit netwerk een aparte naam en inloggegevens aanmaken. 
  Zet de SSID (Service Set Identifier) uit voor het private netwerk van het bedrijf, zodat alleen het gastnetwerk zichtbaar is voor de bezoekers. Dat helpt om verwarring te minimaliseren en vermindert schadelijke inlogpogingen op uw primaire netwerk. U kunt zelfs het automatisch uitzenden van de SSID voor de Wi-Fi voor gasten uitzetten. Met deze instelling moeten uw gasten hun verbindingen handmatig configureren.
  Gebruik vervolgens WPA/WPA2-encryptie (Wi-Fi Protected Access) en kies een veilig wachtwoord voor de Wi-Fi voor gasten op het netwerk.
  Het wachtwoord van de Wi-Fi voor gasten kan iets zijn dat simpel te onthouden en door te geven is, in tegenstelling tot het wachtwoord voor uw interne netwerk, waar security veel belangrijker is.
 3. Configureer de ‘captive portal’. Een captive portal is de pagina waar uw gasten inloggen en de Wi-Fi voor gasten benaderen. Als deze goed ontworpen is, kan de portal bezoekers informeren over de gebruiksvoorwaarden en ze vertrouwd maken met uw diensten of elke boodschap doorgeven die u onder de aandacht wilt brengen. Met veel nieuwere versies van draadloze access points kunt u ook social login gebruiken. Gasten kunnen eenvoudig inloggen op het portal met hun Facebook- of Gmail-inloggegevens voor een naadloze ervaring met de Wi-Fi voor gasten.
  U kunt dit portal ook gebruiken om de toegang te beperken tot specifieke websites. U kunt deze websites op de captive portal noemen, evenals de gebruiksvoorwaarden. Toegangscontrole is essentieel om schadelijke activiteit te voorkomen.
  Een andere praktische toepassing van deze functie is het blokkeren van videostreamingservices, wat voorkomt dat uw gasten te veel bandbreedte gebruiken. Deze stap is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de snelheden op het netwerk constant blijven. Dat is alles over het opzetten van Wi-Fi voor gasten. 

Hoe gebruikt u Wi-Fi voor gasten 

Wi-Fi voor gasten biedt u een unieke manier om uw producten en services te marketen naar klanten die uw bedrijf bezoeken. Dit zijn enkele manieren waarop u Wi-Fi voor gasten kunt gebruiken om hun meer te bieden dan alleen internettoegang:

 1. Geef promotiecodes door via de captive portal. Als u al kortingen aanbiedt met kortingsbonnen, kunt u deze kortingcodes ook op de captive portal tonen. Op deze manier verhoogt u uw verkoop en maakt u al vóór de eigenlijke ontmoeting toekomstige interactie mogelijk!
 2. Vraag hen om uw locatie te beoordelen. Doorverwijzingen zijn een belangrijke manier om nieuwe klanten te krijgen. Ongeveer 64% van de consumentengeeft aan dat ze reviews op Google bekijken voordat ze een bedrijf bezoeken, en93% van de klantendoet waarschijnlijk herhalingsaankopen vanwege de klantenservice. Om te profiteren van deze trend kunt u uw bezoekers vragen om u te beoordelen als zij comfortabel in uw wachtkamer zitten en uw Wi-Fi voor gasten gebruiken.
 3. Geef ze toegang tot informatie over het bedrijf. Uw serviceportfolio en productcatalogus zijn geschikt als leesmateriaal voor mensen met interesse in uw bedrijf. Dit materiaal aanbieden helpt u om een relatie op te bouwen met gasten en biedt u een context voor het gesprek.
 4. Omleiden naar de homepage van uw website na inloggen. In de moderne zakenwereld vormt uw website de kern van uw bestaan. De boodschap van uw merk zal uw potentiële klanten eerder aanspreken als zij deze op uw locatie, direct voor een gesprek, bekijken. U kunt bezoekers aanmoedigen om uw website te verkennen en meer te leren over uw bedrijf door ervoor te zorgen dat ze na het inloggen op uw netwerk op uw homepage terechtkomen.
 5. Geef toegang tot apparaten zoals de printer of een smart-tv. Mensen die bij uw bedrijf zijn om te pitchen kunt u via de Wi-Fi toegang geven tot de basisvoorzieningen. Het voorkomt het gedoe van het verbinden en beheren van nieuwe apparaten. Eenvoudig toegang bieden tot een printer of smart-tv is bijzonder handig voor potentiële samenwerking – met partners, serviceproviders of adviseurs.
 6. Krijg feedback en beoordelingen. Systemen voor interne feedback en reviews werden al door bedrijven gebruikt voordat publieke waardering een trend was. Met Wi-Fi voor gasten krijgt u de kans om specifiekere vragen te stellen en uw klanten beter te begrijpen. 

Een draadloos netwerk is tegenwoordig cruciaal voor MKB-bedrijven. Nu er al eenzesde generatie van deze technologie is, zal Wi-Fi alleen maar beter worden en een betere verbonden ervaring bieden. Dit robuuste netwerk via Wi-Fi voor gasten inzetten is een unieke manier om te laten zien dat u uw gasten begrijpt. Het wekt ook een proactieve indruk, het teken van een winnend team.

Ga aan de slag met een gratis trial van Cisco Meraki-cloudnetworking

Wilt u meer weten?

Security

Onze bronnen helpen u het security landschap te begrijpen en technologieën te kiezen om uw bedrijf te beschermen.

Samenwerking

Met deze tools en artikelen kunt u belangrijke beslissingen nemen over communicatie om zo uw bedrijf te schalen en verbonden te blijven.

Networking

Leer hoe u de juiste beslissingen kunt nemen bij het opzetten en onderhouden van uw netwerk zodat uw bedrijf kan floreren.

Resource Center

Krijg stappenplannen, checklists en andere tips om aan die behoeften te voldoen en uw bedrijf te schalen en te laten floreren.