Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων

Highlights

9124
Σύνολο επισκεπτών

203
Σύνολο εκδηλώσεων

1770
Σύνολο εκπαιδευτικών ωρών

444
Συνολικές εκπαιδευτικές συνεδρίες

247
Σύνολο εκπαιδευομένων

16
Σύνολο έργων

17
Σύνολο Μνημονίων Συνεργασίας

Σκοπός

Το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2020 από τη Cisco σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπό την αιγίδα του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Σκοπός του είναι η ενίσχυση της καινοτομίας, η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων καθώς και η προώθηση του ψηφιακού πολιτισμού.

Πιο συγκεκριμένα, στο Κέντρο η Cisco με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, των συνεργατών της, της ακαδημαϊκής κοινότητας και start-ups, θα δημιουργεί ομάδες που θα αναλύουν, σχεδιάζουν και προτείνουν λύσεις που απασχολούν οποιοδήποτε τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Παράλληλα, στο Κέντρο θα λειτουργεί και τμήμα εκπαίδευσης - Cisco Networking Academy (www.netacad.com) - καθώς και τμήματα STEM και Ρομποτικής, τα οποία στοχεύουν να ενισχύσουν τις ψηφιακές δεξιότητες, μαθητών, φοιτητών, αλλά και επαγγελματιών που επιθυμούν να αποκτήσουν εφόδια εξειδίκευσης, που πλέον απαιτούνται από την αγορά εργασίας σήμερα.  

Χώρος

Παλιά Δημοτικά Σφαγεία Θεσσαλονίκης

Το κτίριο κατασκευάστηκε μεταξύ του 1896-97 και στέγασε τα δημοτικά σφαγεία μέχρι το 1988, με μία διακοπή μεταξύ του 1978-1980, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές από τον σεισμό του 1978 που έπληξε την πόλη.

Από το 1990 λειτούργησαν, μαζί με το νεότερο κτίριο που υπάρχει στον περιβάλλοντα χώρο, ως δημοτικό αθλητικό κέντρο. Το 1994 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο κτίριο από το Υπουργείο Πολιτισμού, διότι αποτελεί δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ού αιώνα.

Η στέγαση του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων στον εν λόγω χώρο αποτελεί απόδειξη ότι η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία μπορεί όχι μόνο να συνυπάρχει αρμονικά με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου αλλά και να την προωθήσει.

Γιατί επιλέχθηκε η Ελλάδα

Η απόφαση της Cisco Hellas, για τη δημιουργία του Κέντρου, εντάσσεται στην στρατηγική της Cisco για την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού και των ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ελλάδα, μέσω της τεχνολογικής καινοτομίας για την ενίσχυση της οικονομία της χώρας και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη. Το κέντρο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που θα αναπτύσσει η Cisco με το οικοσύστημα των συνεργατών της, με νεοφυείς επιχειρήσεις και με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, σε τομείς όπως, ποιότητας ζωής των πολιτών (π.χ. έξυπνες πόλεις), υγείας, αγροτικής ανάπτυξης, τουρισμού, προστασίας του περιβάλλοντος, πολιτικής προστασίας και πολλούς άλλους, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η εταιρεία έχει δεσμευθεί πως θα συνεχίσει να υποστηρίζει με κάθε τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση και θα είναι πάντα αρωγός σε προσπάθειες που έχουν ως στόχο την τεχνολογική πρόοδο και κατ’ επέκταση την οικονομική ανάπτυξη της Ελληνικής κοινωνίας.

Κέντρα καινοτομίας ανά τον κόσμο

Η Cisco διαθέτει ένα δίκτυο από κέντρα καινοτομίας  στα οποία με την βοήθεια συνεργατών, startups και του ακαδημαϊκού τομέα, αναλύουν και προτείνουν λύσεις που απασχολούν οποιοδήποτε τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Τεχνολογικές Λύσεις

Παρακάτω οι λύσεις που είναι διαθέσιμες και σε πλήρη λειτουργία για επίδειξη στους επισκέπτες του Κέντρου. Επίσης το κέντρο σε συνεργασία με τοπικούς συνεργάτες διαρκώς αναπτύσσει λύσεις σε θέματα που απασχολούν τον Ελληνικό Δημόσιο Τομέα και τη Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Για αυτό το σκοπό φιλοξενεί στο χώρο του νέες startup επιχειρήσεις και συνεργάζεται με τοπικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα της περιοχής. 

Φιλοξενία εταιρειών και εκδηλώσεων

Στο Κέντρο φιλοξενούνται startups, με τις οποίες μελετούνται και αναπτύσσονται καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις σε υπαρκτά κοινωνικά προβλήματα. Επίσης, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, στο κέντρο φιλοξενούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις εικαστικών και τεχνολογίας, με δυνατότητα ζωντανής μετάδοσης μέσω του διαδικτύου.

Projects

Επανάσταση στη μουσειακή εμπειρία: Το πιλοτικό έργο του συστήματος διαχείρισης δεδομένων τοποθεσίας επισκεπτών (VLDMS)

Ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus) έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της μουσειακής εμπειρίας των επισκεπτών, μέσα από το πιλοτικό πρόγραμμα Visitors Location Data Management System (VLDMS). Το έργο VLDMS αναπτύχθηκε από το DT&S σε συνεργασία με τη διοίκηση του MOMus και υλοποιήθηκε με την υποστήριξη ενός Cisco Gold Certified Partner, της Space Hellas.

Ο πρωταρχικός στόχος του πιλοτικού έργου VLDMS ήταν η παροχή δεδομένων διαχείρισης του MOMus σε πραγματικό χρόνο, σχετικά με τις κινήσεις των επισκεπτών στο χώρο, καταγράφοντας την περιοχή που επισκέπτονται και πόσο χρόνο αφιερώνουν στα εκθέματα. Για την εφαρμογή της λύσης, παρείχαμε ένα γρήγορο, ασφαλές και εξαιρετικά αξιόπιστο δίκτυο WiFi 6 με ένα σύστημα εντοπισμού θέσης σε πραγματικό χρόνο, υψηλής ακρίβειας (RTLS). Παράλληλα, το MOMus θα μπορεί να παρέχει το ασύρματο δίκτυο ως πλατφόρμα για την υλοποίηση και τη χρήση νέων τύπων εφαρμογών, όπως AR/VR, wayfinding και άλλων, καθώς και να προσφέρει δωρεάν πρόσβαση WIFI στο διαδίκτυο.

Tο έργο αναπτύχθηκε για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του ΜΟΜus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών που βρίσκεται στην Αποθήκη B1 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το έργο παραδόθηκε με επιτυχία στη διοίκηση του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης εντός του Ιανουαρίου 2023, επιτυγχάνοντας πλήρως τους στόχους του, όπως επιβεβαιώνεται και από το σχετικό πρωτόκολλο που υπογράφηκε από τη διοίκηση του Οργανισμού.

Το έργο VLDMS αντιμετώπισε αρκετές προκλήσεις, όπως η δυνατότητα των επισκεπτών να συνδέονται οπουδήποτε και οποτεδήποτε, η εξασφάλιση υψηλής ακρίβειας τοποθεσίας σε πραγματικό χρόνο, η προσαρμογή του συστήματος σε διαρκώς μεταβαλλόμενους εκθεσιακούς χώρους, η κάλυψη όλων των χώρων του μουσείου (δάπεδο, ανοιχτός χώρος-αίθριο), όπως και η οπτικοποίηση των δεδομένων των επισκέψεων.

Για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις, το έργο VLDMS αξιοποίησε τα πλεονεκτήματα ενός δικτύου WiFi 6, όπως το bandwidth, την αξιοπιστία και την ασφάλεια, επιτυγχάνοντας παράλληλα τη διαλειτουργικότητα με την τεχνολογία Ultra-Wideband (UWB) για την παροχή υψηλής ακρίβειας δεδομένων τοποθεσίας των επισκεπτών σε πραγματικό χρόνο. Το Σύστημα Τοποθεσίας σε Πραγματικό Χρόνο (RTLS) παρακολουθεί τη γεωγραφική θέση ενός αντικειμένου ή επισκέπτη, σε πραγματικό χρόνο, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες και αναλυτικά δεδομένα σχετικά με τη κίνηση των επισκεπτών, τον μέσο χρόνο που αφιερώνεται ανά έκθεμα, πιθανά σημεία υψηλής κυκλοφορίας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους. Τα δεδομένα RTLS αποθηκεύονται στο cloud, παρέχοντας στη διαχείριση του MOMus εύκολη πρόσβαση, πλεονασμό και αξιοπιστία.

Το πιλοτικό έργο VLDMS χρησιμοποίησε εξοπλισμό Cisco στην υποδομή. Συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν τα Cisco Catalyst 9100 Access Points, Cisco Catalyst σειρά 9800 Wireless Controllers και Cisco Catalyst 9000 Switches. Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός εξασφάλισε γρήγορη, αξιόπιστη και ασφαλή κάλυψη WiFi σε όλους τους χώρους του μουσείου, επιτρέποντας στους επισκέπτες να συνδέονται στο internet και να λαμβάνουν εξειδικευμένο περιεχόμενο και διαφημίσεις. Η τεχνολογία UWB εφαρμόστηκε χρησιμοποιώντας την υποδομή Cisco IoT για δεδομένα τοποθεσίας επισκεπτών υψηλής ακρίβειας.

Τα αποτελέσματα του έργου VLDMS ήταν εντυπωσιακά, επιτυγχάνοντας την πλήρη κάλυψη τοποθεσίας μέσα από ένα αξιόπιστο, γρήγορο και ασφαλές δίκτυο WiFi, προσαρμοσμένο να αντιμετωπίζει συνεχείς αλλαγές στο χώρο και παρέχοντας υψηλής ακρίβειας δεδομένα τοποθεσίας των επισκεπτών σε πραγματικό χρόνο. Το έργο επέτρεψε την αποθήκευση και την οπτικοποίηση σημαντικών δεδομένων σχετικά με τις επισκέψεις, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις στη διοίκηση του MOMus, οι οποίες μπορούν να καθοδηγήσουν τη λήψη αποφάσεων στη βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών του μουσείου.

Η υλοποίηση του έργου VLDMS αποτελεί υπόδειγμα αξιοποίησης της τεχνολογίας για τη βελτίωση της συνολικής μουσειακής εμπειρίας των επισκεπτών. Παρέχοντας ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες τοποθεσίας, τα μουσεία μπορούν να μάθουν πολλά σχετικά με τη συμπεριφορά, τις τάσεις και τα ενδιαφέροντα των επισκεπτών. Τέτοιου είδους δεδομένα βοηθούν σε στρατηγικές επιλογές και να επιτρέπουν σε μουσεία να προσφέρουν μια προσαρμοσμένη εμπειρία για τους επισκέπτες τους.

Το πιλοτικό έργο VLDMS αποτελεί ένα πρωτότυπο-υπόδειγμα για άλλα μουσεία και πολιτιστικούς οργανισμούς που επιδιώκουν να βελτιώσουν την εμπειρία των επισκεπτών τους μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού. Το έργο απέδειξε ότι με την κατάλληλη τεχνολογία και γνώση, τα μουσεία μπορούν να προσφέρουν μια εξελιγμένη και διαδραστική εμπειρία στους επισκέπτες τους, διατηρώντας το ενδιαφέρον τους και την απήχησή τους τόσο στις σημερινές όσο και στις επόμενες γενιές.

Πρόγραμμα Ψηφιακών Δεξιοτήτων

Στο Κέντρο θα λειτουργεί και τμήμα εκπαίδευσης Networking Academy καθώς και τμήματα STEM και Ρομποτικής, τα οποία στοχεύουν να ενισχύσουν τις ψηφιακές δεξιότητες, μαθητών, φοιτητών, αλλά και επαγγελματιών, που επιθυμούν να αποκτήσουν εφόδια εξειδίκευσης, που πλέον απαιτούνται από την αγορά εργασίας σήμερα. 

Συνεργάτες

Οι εταιρείες από το οικοσύστημα Συνεργατών της Cisco που συνεργάζονται και φιλοξενούνται στο Κέντρο, έχουν ως στόχο τη μελέτη και ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων, όπως και την παρουσίαση των λύσεων αυτών στους επισκέπτες του Κέντρου.

Gold Partners

Cosmote Logicom_solutions Space Cosmos

Ecosystem Partners

Iotech OTS Data Ways MTIS

Supporter

Lever GlobiLED AEH AgroApps Lenovo Samsung Urbanica Emdot

Distributor Partners

Info Quest Logicom

Digital Skills Partners

Interlei City Lab SCG     

Νέα

Δημοσιεύματα

Δηλώσεις κατά τη διάρκεια υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας

Επικοινωνία

Το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco, βρίσκεται στα παλιά Σφαγεία στη δυτική πλευρά της πόλης της Θεσσαλονίκης, κοντά στο κτήριο που θα φιλοξενήσει τις νέες εγκαταστάσεις του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας.

Υπεύθυνος Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων 

Βατζιάς Αγαθοκλής 
Τηλ.: +30 6980279787
Email: avatzias@dts-center.com

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο info@dts-center.com ή τηλεφωνικά στο +30 6980279787.

Προγραμματισμός επίσκεψης:

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ - 18 Km
Το Αεροδρόμιο Μακεδονία https://www.skg-airport.gr/el/ στη Θεσσαλονίκη με κωδικό Αεροδρομίου SKG, έχει απόσταση 18 Km από το DT&S και περίπου 30 λεπτά οδήγημα από εκεί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξί η να νοικιάσετε αυτοκίνητο για να επισκεφθείτε την πόλη και έρθετε και στο DT&S.

ΛΙΜΑΝΙ - 1,3 Km
Το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε απόσταση 1,3 Km από το DT&S, περίπου 3 λεπτά οδήγημα και 17 λεπτά περπάτημα από εκεί. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο : https://www.thpa.gr/index.php/el/

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ - 2,8 Km
Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε απόσταση 2,8 Km από το DT&S περίπου 8 λεπτά οδήγημα ή 26 λεπτά περπάτημα από εκεί στο DT&S. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο : https://www.hellenictrain.gr/

ΣΤΑΘΜΟΣ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ (ΚΤΕΛ) - 5 Km
Ο Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων Μακεδονία συνδέει όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας με την Θεσσαλονίκη και βρίσκεται σε απόσταση 5 Km και περίπου 9 λεπτά οδήγημα από εκεί στο DT&S. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο: https://www.ktelthes.gr/el/

ΑΣΤΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ (Ο.Α.Σ.Θ)
¨Οταν βρεθείτε στη Θεσσαλονίκη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα Αστικά Λεωφορεία που καλύπτουν τις περισσοτερες διαδρομές της πόλης. Το λεωφορείο με νούμερο 31 Βούλγαρη- ΚΤΕΛ σταματάει στη στάση Παλαιά Σφαγεία που είναι κοντά στην είσοδο του DT&S ενώ περισσότερες πληροφορίες για τα Αστικά Λεωφορεία και τις διαδρομές τους μπορείτε να βρείτε στο: http://oasth.gr

ΑΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΤΑΞΙ
Μπορείτε να καλέσετε ταξί σε κάποιο από τα παρακάτω τηλέφωνα:
+30 2310 525 000, +30 2310 550 000, +30 2310 214 900, +30 2310 551 525,
+30 2310 866 866, +30 2310 511 855 , +30 2310 246104-, +30 2310 566500,
+30 2310 866866-214900

ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ
Το DT&S έχει διαθέσιμο χώρο σταθμεσης περίπου 40 οχημάτων και η χρήση του είναι δωρεάν.

Σχετικά με την Θεσσαλονίκη:
Χρήσιμες πληροφορίες για την πόλη της Θεσσαλονίκης μαζί με προτάσεις για επίσκεψη σε Μουσεία, Ιστορικά Μνημεία και άλλα μπορείτε να βρείτε στην παρακάτω ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης:
https://thessaloniki.gr/episkeptis/

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
Ασθενοφόρο: 166
Πυροσβεστική: 199
Τουριστική Αστυνομία: 171
Αστυνομία: 100

Διαμονή

Ειδικές τιμές για επισκέπτες του DT&S εφαρμόζονται στα παρακάτω ξενοδοχεία:

Porto Palace Hotel - www.portopalace.gr
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Κατερίνα Αθανασιάδου
E-mail: k.athanasiadou@portopalace.gr
Απόσταση από το DT&S: 300 μέτρα
Εύρεση στον χάρτη: https://goo.gl/maps/XgAMuGNqcX2q8BoeA

TheMET - www.themethotel.gr
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Λευκοθέα Τούρτογλου
E-mail: groupsales.themet@chandris.gr
Απόσταση από το DT&S: 850 μέτρα
Εύρεση στον χάρτη: https://goo.gl/maps/Rmfo86Z6ZWpvg4Y78

Makedonia Palace - https://makedoniapalace.com
Υπεύθυνος επικοινωνίας:Κωνσταντίνα Πλιάτσικα
E-mail: sales@makedoniapalace.gr
Απόσταση από το DT&S: 6,4 Χιλιόμετρα
Εύρεση στον χάρτη: https://goo.gl/maps/vhFNu8qVa71pZ9vx5

Monasty Hotel- https://www.monastyhotel.com/
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Γιώτα Θώμου
E-mail: gt@swot.gr
Απόσταση από το DT&S: 3,5 Χιλιόμετρα
Εύρεση στον χάρτη: https://goo.gl/maps/C5PPVxAZCQFXxaNNA

ONOMA Hotel- https://onomahotel.com/el/
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Φώτης Αρβανίτης
E-mail: fa@anatoliahospitality.com
Απόσταση από το DT&S: 3,1 Χιλιόμετρα
Εύρεση στον χάρτη: https://goo.gl/maps/w6abNdwZLHxRkN9u9

HYATT REGENCY CASINO
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Μαίρη Τσουμπάκη
E-mail: mairi.tsoumpaki@hayatt.com
Απόσταση από το DT&S: 20,1 Χιλιόμετρα
Εύρεση στον χάρτη: https://goo.gl/maps/VGN91tiGRtyA5XJe9