Πρεμιέρα για το πρόγραμμα «Μαθαίνω, Προστατεύομαι,
Βελτιώνομαι και Συνεισφέρω» του DT&S

Δράσεις που προάγουν την Καινοτομία
και την υιοθέτηση Σύγχρονων Τεχνολογιών και Πρακτικών
με στόχο την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών

10 Νοεμβρίου 2022 | Με την Παιδεία και τη Γνώση να αποτελούν βασικούς πυλώνες προοπτικής και ανάπτυξης των κοινωνιών, το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων (DT&S) της Cisco και το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιών (ΚΜΟΠ), σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, υλοποιούν το πρόγραμμα «Μαθαίνω, Προστατεύομαι, Βελτιώνομαι και Συνεισφέρω».

Η πρώτη παρουσίαση της δράσης πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, με συμμετοχή μαθητών και μαθητριών Γυμνασίου και Λυκείου του Κολλεγίου Ανατόλια. Η συγκεκριμένη ομάδα μαθητών και μαθητριών αποτελεί τους Wellbeing Ambassadors του σχολείου που μέσα από μια σειρά εκπαιδεύσεων και σεμιναρίων θα συμβάλουν στην προάσπιση, τη βελτίωση και την προαγωγή της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας της σχολικής κοινότητας. Συνεχίστηκε τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου με συμμετοχή τουλάχιστον 50 μαθητών και μαθητριών του 2ου Προτύπου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της δράσης, εντάσσονται εβδομαδιαίες επισκέψεις μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, οι οποίες θα πραγματοποιούνται κάθε Δεύτερα (εκτός αργιών) στο DT&S στη Θεσσαλονίκη για όλο το σχολικό έτος 2022-2023.

Οι στόχοι του Προγράμματος, είναι η ενημέρωση για την Τεχνολογία, την Καινοτομία και τις εφαρμογές τους στην καθημερινότητα, η επιμόρφωση των μαθητών για την ασφαλή τους πλοήγηση στο διαδίκτυο, η εκπαίδευση τους για την αναγνώριση, πρόληψη, αντιμετώπιση και καταπολέμηση του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού. Παράλληλα, στο πλαίσιο των επισκέψεων θα αναπτύσσονται εκπαιδευτικά σεμινάρια για θέματα άσκησης και υγιεινής διατροφής, κυκλοφοριακής συμπεριφοράς και αγωγής για την οδική ασφάλεια, αλλά και τεχνικές -από ειδικούς- για την αύξηση του ποσοστού επιβίωσης θυμάτων καρδιακής ανακοπής.

Στις δράσεις συμμετέχουν η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Αντιπεριφέρεια Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το CityLab, η GrcTech και το KIDS SAVE LIVES - Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές.

Στο πρόγραμμα «Μαθαίνω, Προστατεύομαι, Βελτιώνομαι και Συνεισφέρω» συμμετέχουν μαθητές από την Ε’ Δημοτικού έως και την Β’ Λυκείου, με ελάχιστο αριθμό συμμετοχών τους 30 μαθητές και μέγιστο τους 50. Το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων στεγάζεται στην οδό 26ης Οκτωβρίου 21, στα Παλιά Σφαγεία.

Αναλυτικά, η τρίωρη επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του DT&S για την παρακολούθηση των εκπαιδευτικών σεμιναρίων περιλαμβάνει τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

  • Καινοτομία, Σύγχρονες Τεχνολογίες και Πρακτικές, με ομιλητή τον Υπεύθυνο του DT&S, κ. Αγαθοκλή Βατζιά
  • Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο με ομιλήτρια την Αστυνομικό Υποδιευθυντή
    του Τμήματος Καινοτόμων Δράσεων και Στρατηγικής, κα Στέλλα Πάτση
  • Πρόληψη, αναγνώριση, αντιμετώπιση και καταπολέμηση του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού με ομιλήτριες την Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Live Without Bullying, κα Μαρία Σαμολαδά και την Υπεύθυνη του Γραφείου Βορείου Ελλάδος του ΚΜΟΠ, κα Κατερίνα Σούρδα. Η εκπαίδευση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Live Without Bullying.com
  • Υγιεινή διατροφή και άσκηση με ομιλητή τον Αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Άγγελο Χαριστέα
  • STEM/Ρομποτική για όλους με ομιλητή τον Υπεύθυνο Έρευνας και Ανάπτυξης της CityLab, κ. Δημήτρη Μπλουγουρά
  • Κυκλοφοριακή συμπεριφορά και αγωγή με ομιλητή τον Graphic Designer Specialist & Marketing Assistant της GrcTech, κ. Μιχάλη Ζάννα
  • Δεξιότητες Βασικής Υποστήριξης της Ζωής με εκπαιδευτές τους: κα Ιωάννα Ευθυμίου, κ. Κώστα Γρηγοριάδη, κα Ντανίελα Χάτζιου και κα Αλεξάνδρα Φωτιάδου από το Kids Save Lives / New Technologies to Save a Life