Wat is een router?

Een router ontvangt en verzendt data via computernetwerken. Routers worden soms verward met netwerkhubs, modems of netwerkswitches. Routers kunnen de functies van deze componenten combineren, en verbinding maken met deze apparaten, om internettoegang te verbeteren of om bedrijfsnetwerken op te zetten.

Belangrijke vragen en antwoorden

Hoe werkt een router?

Routers begeleiden en sturen netwerkgegevens, in de vorm van pakketten die verschillende soorten data bevatten – zoals bestanden, communicatie en eenvoudige overdrachten zoals webinteracties.

De datapakketten hebben verscheidene lagen, of secties, waarvan er één identificerende informatie bevat zoals verzender, gegevenstype, grootte en uiteraard het IP-adres (Internet Protocol) van de bestemming. De router leest deze laag, prioriteert de data en kiest voor elke transmissie de beste route.

Hoe helpen routers uw bedrijf?

Routers vormen een gangbare tool voor moderne netwerk-computing en verbinden werknemers met netwerken, zowel lokale als het internet, waar bijna alle essentiële zakelijke activiteiten plaatsvinden. Zonder routers zouden we het internet niet kunnen gebruiken om samen te werken, te communiceren of om informatie te verzamelen en te leren. 

Ga aan de slag met een gratis trial van Cisco Meraki-cloudnetworking

Routers kunnen ook security bieden. Een geïntegreerde firewall en software voor contentfiltering bieden aanvullende bescherming tegen ongewenste content en schadelijke websites zonder uw online ervaring te beïnvloeden.

Een router is er niet alleen voor gegevensoverdracht of internetverbindingen. Via de meeste routers kunt u verbinding maken met harde schijven zodat u de router als server voor bestandsdeling kunt gebruiken, of met printers die dan toegankelijk zijn voor iedereen op het netwerk.

Typen routers

Core-router

Core-routers worden over het algemeen gebruikt door serviceproviders (zoals AT&T, Verizon, Vodafone), of cloudproviders (zoals Google, Amazon, Microsoft). Core-routers bieden maximale bandbreedte om aanvullende routers of switches op aan te sluiten. De meeste MKB-bedrijven zullen geen core-routers nodig hebben. Maar zeer grote ondernemingen die veel werknemers hebben in meerdere gebouwen of locaties, kunnen core-routers gebruiken als onderdeel van hun netwerkarchitectuur.

Edge-router

Een edge-router, ook bekend als een gateway-router of gewoon gateway, is het buitenste verbindingspunt van een netwerk met externe netwerken, waaronder het internet.

Edge-routers zijn geoptimaliseerd op bandbreedte en ontworpen om verbinding te maken met andere routers om data door te geven aan eindgebruikers. Edge-routers bieden meestal geen Wi‑Fi of de mogelijkheid om lokale netwerken volledig te beheren. Edge-routers hebben meestal alleen Ethernet-poorten – een ingang voor de verbinding met het internet en diverse uitgangen om aanvullende routers op aan te sluiten.

Edge-router en modem zijn enigszins uitwisselbaar, hoewel de term modem niet langer gangbaar is bij fabrikanten en IT-professionals als het over edge-routers gaat.

Distributie-router

Een distributie-router, of interne router, ontvangt data van de edge-router (of gateway) via een bekabelde verbinding en stuurt deze door naar eindgebruikers, meestal via Wi‑Fi, hoewel de router gewoonlijk ook fysieke Ethernet-verbindingen biedt om gebruikers of aanvullende routers te verbinden.

Draadloze router

Draadloze routers, of residentiële gateways, combineren de functies van edge-routers en distributie-routers. Dit zijn de gangbare routers voor thuisnetwerken en internettoegang.

De meeste serviceproviders bieden draadloze routers met uitgebreide functionaliteit aan als standaardapparatuur. Maar ook als u de optie heeft om de draadloze router van een ISP in uw MKB-bedrijf te gebruiken, kunt u mogelijk beter kiezen voor een zakelijke router om te profiteren van betere draadloze prestaties, meer mogelijkheden voor connectiviteit en security.

Virtuele router

Virtuele routers bestaan uit software waarmee sommige routerfuncties in de cloud kunnen worden gevirtualiseerd en geleverd als service. Deze routers zijn ideaal voor grote bedrijven met complexe netwerkbehoeften. Ze bieden flexibiliteit, eenvoudige schaalbaarheid en lagere instapkosten. Een ander voordeel van virtuele routers is minder beheer van lokale netwerkhardware.

Routers voor het MKB kiezen

Connectiviteit

Let goed op het aantal en type poorten (zoals telefoon, Ethernet, kabel en USB) zodat u er zeker van bent dat u de benodigde apparaten kunt aansluiten. Denk eraan dat het prettig is om ongebruikte poorten te hebben, aangezien u hiermee het netwerk kunt uitbreiden als dit nodig is.

Bandbreedte

Voldoende bandbreedte is belangrijk voor de gebruikerservaring. Het zorgt voor de beste prestaties voor meerdere gebruikers, en als er meer gebruikers zijn is, er ook meer bandbreedte nodig. U kunt het netwerk van uw bedrijf laten groeien door aanvullende routers of hubs toe te voegen als dat nodig is, maar onvoldoende bandbreedte ergens in het netwerk kan zorgen voor knelpunten.

Draadloze mogelijkheden

Wi-Fi ligt wordt vanzelfsprekend ondersteund, maar er zijn verschillende normen. De nieuwste, Wi‑Fi 6 (802.11ax), kan veel hogere transmissiesnelheden leveren, zeker wanneer er meerdere access points (zoals apparaten of aanvullende routers) tegelijk worden verbonden. Wi‑Fi 6 routers zijn backwards compatible met oude Wi‑Fi-normen.

Vereenvoudigde installatie en beheer

De meeste routers bieden een browsergebaseerde interface die direct verbinding maakt met uw router voor configuratie en beheer. Veel fabrikanten bieden nu mobiele apps aan die specifiek voor hun apparaten zijn ontworpen en een intuïtievere interface en eenvoudigere configuratie bieden.

Security

Uw router moet minstens WPA- of WPA2-wachtwoordbescherming bieden. Sommige routers hebben ook firewall-software die voortdurend de binnenkomende data scant op potentiële malware en virussen. MAC-adresfiltering (Media Access Control) is nog een belangrijk tool, die apparaatspecifieke id’s gebruikt om gebruikers te screenen en een whitelist of blacklist voor netwerktoegang op te zetten.

Flexibiliteit

Overweeg routers die tenminste één PoE-poort (Power over Ethernet) hebben. PoE biedt zowel data als elektrische voeding voor externe apparaten zoals draadloze access points, VoIP-telefoons, IP en camera’s. Met PoE zijn minder kabels nodig . Dit biedt aanvullende flexibiliteit voor uw netwerken.  

Automatische updates

Routers bevatten software die updates vereist om de prestaties en security op peil te houden. Veel fabrikanten werken software automatisch bij. Dit heeft de voorkeur omdat het op de achtergrond plaatsvindt, zonder enige actie van uw kant.

Door gebruiker wijzigbare configuraties

Met deze functie kunt u netwerkverkeer, gastnetwerken, ouderlijk toezicht en security instellingen beheren. Het proces is eenvoudiger als de configuratie van de router kan worden beheerd met een app, in plaats van via een browser.

Gastnetwerken

Gastnetwerken zijn een belangrijke laag extra security voor situaties waarin gasten die het bedrijf bezoeken toegang tot Wi‑Fi nodig hebben. Een gastnetwerk blokkeert of beperkt de toegang tot de apparaten en bestanden van het bedrijf, terwijl het nog steeds connectiviteit aanbiedt voor bezoekers.

Quality of Service (QoS) instellingen

In combinatie met tools om het gebruik voor alle gebruikers te bekijken kunt u met deze functie netwerkgebruik beperken tot upstream of downstream overdrachten, bepaalde typen gebruik (bijvoorbeeld videostreaming) beheren en de bandbreedte voor verschillende gebruikers opgeven. Deze functie helpt u om security en netwerkbewaking te verbeteren.

Mesh-netwerken

Als u ervaring heeft opgedaan met Wi‑Fi-extenders, heeft u misschien gemerkt dat deze evenveel kwaad als goed kunnen doen. Ze creëren meerdere netwerken die niet met elkaar communiceren en zorgen voor compatibiliteitsproblemen tussen apparaten, die kunnen leiden tot knelpunten in bandbreedte.

Een betere oplossing is een mesh-netwerk. Hiermee kunt u meerdere Wi‑Fi-zenders in uw kantoor plaatsen, allemaal op één netwerk. In tegenstelling tot extenders, die u met elke draadloze router kunt gebruiken, vereisen mesh-netwerken een router waarin deze mogelijkheid is ingebouwd.

Wilt u meer weten?

Security

Onze bronnen helpen u het security landschap te begrijpen en technologieën te kiezen om uw bedrijf te beschermen.

Samenwerking

Met deze tools en artikelen kunt u belangrijke beslissingen nemen over communicatie om zo uw bedrijf te schalen en verbonden te blijven.

Networking

Leer hoe u de juiste beslissingen kunt nemen bij het opzetten en onderhouden van uw netwerk zodat uw bedrijf kan floreren.

Tools en tips

Krijg stappenplannen, controlelijsten en andere tips om aan die behoeften te voldoen en uw bedrijf te schalen en te laten floreren.