De netwerksnelheid verhogen met een LAN-switch

Hoe vermijdt u opstoppingen en vermindert u botsingen om de netwerksnelheid te verbeteren bij een groeiende verkeersbelasting op uw netwerk? Met switching.

 

“Netwerkswitches zijn te vergelijken met autobanden: vanzelfsprekend tot er iets misgaat”, zegt Gabriel Ruiz, President van ItPointe. “Dan hebben alle gebruikers een probleem.”

Effectieve switching is essentieel om het groeiende netwerkverkeer aan te kunnen dat afkomstig is van video en andere bandbreedte-intensieve toepassingen, meer apparaten van gebruikers en meer pakketten voor de servers en cloudopslag.

“Wanneer u start met een cloudservice, wees dan niet verbaasd als u merkt dat er 50% meer verkeer naar het internet gaat dan daarvoor”, zegt Mark Calzone, President van Ash Creek Enterprises. “Uw netwerkinfrastructuur moet er klaar voor zijn.”

Elk MKB-bedrijf kan gebruikmaken van LAN-switching om de snelheden en beschikbaarheid te garanderen die gebruikers nodig hebben. Dit artikel bespreekt vijf manieren waarop dit kan worden gerealiseerd, met tips van Cisco® Certified Partners die hier dagelijks mee te maken hebben.

ItPointe, een Cisco Premier Certified Partner, biedt unified communications, videoconferencing, virtualisatie en andere netwerkoplossingen, met de nadruk op geavanceerde interne engineering-expertise, oplossingen die op tijd af zijn en binnen budget blijven en sterke ondersteuning.

Ash Creek Enterprises, een Cisco Premier Certified Partner, heeft zich gespecialiseerd in netwerk- en serverintegratie met de nadruk op zakelijke best practices om te IT-personeel helpen technologie proactief te gebruiken en op langdurige adviserende relaties.

Stapsgewijze handleiding om de netwerksnelheid te verbeteren

1. Uw netwerk logisch segmenteren met VLAN’s

Bij gebruik van een traditioneel plat netwerk (waarbij al het verkeer in één broadcastdomein wordt geplaatst) kunnen switch-links eenvoudig overbelast raken. Pas in plaats daarvan de VLAN-functies van uw switch toe om verkeer alleen te verzenden naar de gewenste bestemming en met de vereiste snelheid.

“Botsingen zijn onvermijdelijk”, zegt Joe Cichowski, Technical Sales Director bij Ash Creek. “Uw doel voor elk segment is een botsingspercentage van minder dan 10%.”

U kunt verschillende VLAN-typen van Layer 2 en Layer 3 gebruiken om verkeer te segmenteren. Veel Cisco-switches voor het MKB bieden alle volgende typen VLAN’s:

 • Protocol, zoals een VLAN speciaal voor spraak- of videoverkeer via IP
 • Apparaten, zoals een VLAN voor draadloze clients, een server of printer of alle apparatuur op een verdieping
 • Poort, zoals een VLAN voor een afdeling of andere groep gebruikers
 • Gast-, MAC-adres- en niet-geverifieerd verkeer
 • Dynamische VLAN-toewijzing waarbij het bron-MAC-adres van het eindapparaat wordt gebruikt om switchpoorten aan VLAN’s toe te wijzen
 • Multicast VLAN Registration (MVR), waarbij multicastverkeer wordt samengebracht op een speciale VLAN terwijl de andere VLAN’s behouden blijven. IGMP-snooping (Internet Group Management Protocol) beperkt het verkeer tot de apparaten die dit nodig hebben.

2. Bied de benodigde capaciteit

Implementeer de verwerkingskracht en bandbreedte die uw segmenten, toepassingen en gebruikers nodig hebben. Pas switchcapaciteit toe om latentie, stremmingen en botsingen te verminderen. Denk hierbij aan:

 • Een snelle engine: niet-blokkerende wire-speed siliciumchips. “Switches die verkeer op lijnsnelheid doorsturen zijn soms duurder, maar kunnen het verschil in prestaties vormen dat u ook ziet tussen een oude en een nieuwe auto”, zegt Cichowski. Testen door Miercom bijvoorbeeld laten zien dat Cisco-switches (die allemaal niet-blokkerende chips gebruiken) doorsturen zonder pakketverlies.
 • Link Aggregation Control Protocol (LACP). Deze standaardfunctie vergroot de beschikbare bandbreedte door trunking van poorten toe te passen. “Vergelijk het gebruik van LACP op vier poorten met het dynamisch toevoegen van vier rijbanen, niet met het verviervoudigen van de snelheid”, zegt Ruiz.
 • Gigabit bandbreedte op LAN-poorten en uplinks. “Het duurde lang voordat links overgingen van 10/100 Mbps naar 1 Gbps, maar MKB-bedrijven stappen nu snel over op 10 Gbps, en binnen afzienbare tijd zal dat nog meer worden”, zegt Calzone. “Het is raadzaam uw infrastructuur jaarlijks te evalueren en uw CapEx gelijke tred te laten houden door een vijfjaarlijkse levenscyclus te plannen.”
 • Stapelen. “Stapel uw switches, waar mogelijk, om de doorvoersnelheid te vergroten en ze te laten functioneren als één apparaat met één IP-adres”, zegt Ruiz. “De doorvoersnelheid van een stack Cisco Catalyst 3750-X Series switches kan wel 64 Gbps bedragen.”

3. Pas routing op lijnsnelheid toe tussen VLAN’s

Routing tussen VLAN’s is nodig voor elke gebruiker of server die meerdere VLAN’s gebruikt.

“Gebruik uw switch, niet uw routersoftware, om verkeer tussen VLAN’s te routeren”, zegt Ruiz. De hardware van een switch kan de routing op lijnsnelheid regelen. En door de router te ontlasten kan deze de functies voor WAN-connectiviteit en firewallbescherming beter uitvoeren, waardoor de algehele netwerkprestaties worden verbeterd.

“Benut zowel de statische als de dynamische IP-routingmogelijkheden van uw switch”, zegt Cichowski.

4. Prioriteer toepassingen en pas traffic shaping toe

“Maak optimaal gebruik van uw bandbreedte door te toegang ertoe te beheren”, zegt Cichowski.

U kunt de volgende switchfuncties gebruiken om prestatieparameters in te stellen op basis van het belang van het verkeer en de gevoeligheid ervan voor jitter en latentie. Controleer ook of de verbonden apparaten de functie ondersteunen:

 • Prioriteer toepassingen op tag 802.1p/q (voorziening voor een Layer 2-switching)
 • Prioriteer toepassingen op IP-header (Differentiated Services Code Point (DSCP)/Type of Service (ToS), een voorziening voor Layer 3-switching).
 • Pas traffic shaping toe om pakketten te vertragen met gebruikmaking van criteria zoals bandbreedte- of snelheidsbeperking.

5. Stel parameters voor endpoints in, bij voorkeur automatisch

Stel de endpointpoorten in voor optimale prestaties en gebruik daarbij parameters zoals verkeersstormbewaking, aantal toegestane apparaten, Quality of Service (QoS) en VLAN’s.

Een switch met ‘intelligente poorten’ kan nieuwe apparaten detecteren en macro’s gebruiken om een groot aantal poortparameters te configureren. “Geautomatiseerde QoS-instellingen voor IP-telefoons en andere apparaten versnellen de configuratie, en u kunt altijd de standaardinstellingen aanpassen”, zegt Ruiz.

“Cisco-switches kunnen ook endpoints verbinden met behulp van wat ik het ‘Facebook voor netwerkapparaten’ noem: het Cisco Discovery Protocol”, zegt Cichowski. “Dit protocol herkent Cisco-apparaten en haalt de gegevens op die relevant zijn voor optimale verbindingen, snelle probleemoplossing en efficiënt netwerkbeheer.”

Integreer uw switching en bespaar kosten

Door deze vijf tips toe te passen – in combinatie met SNMP (Simple Network Management Protocol) of andere bewakings- en beheertools alsmede security functies voor switches zoals dynamische ARP-inspectie (Address Resolution Protocol), IP Source Guard en DHCP-snooping (Dynamic Host Configuration Protocol) om aanvallen tegen te houden – kunt u geweldige netwerkprestaties realiseren. En het kan uw bedrijf bovendien geld besparen. Bijvoorbeeld, een internationale distributeur investeerde in nieuwe switches om het nieuwe unified communications-systeem te ondersteunen. “Maar de switches waren in een plat netwerk geplaatst en hadden geen beheermogelijkheden”, zegt Ruiz. “Tegen de tijd dat het bedrijf ITPointe erbij betrok, lagen hun telefoonsysteem en netwerk eruit. Ze moesten al hun nieuwe switches vervangen.”

Toen Ash Creek voor een fabrikant met 200 werknemers de switches had geüpgraded, bespaarde dit het bedrijf honderdduizenden dollars aan kosten vanwege sluitingen van productielijnen die werden veroorzaakt door netwerklatentie.

Versnel uw netwerk

Als u een sneller netwerk nodig heeft, kunnen Cisco Certified Partners u helpen bij het nemen van de juiste beslissingen op het gebied van switching en infrastructuur – zoals assessment en ontwerp van het netwerk, financiering en implementatie van de oplossing en ondersteuning en/of beheerde services op locatie.

Wilt u meer weten?

Security

Onze bronnen helpen u het security landschap te begrijpen en technologieën te kiezen om uw bedrijf te beschermen.

Samenwerking

Met deze tools en artikelen kunt u belangrijke beslissingen nemen over communicatie om zo uw bedrijf te schalen en verbonden te blijven.

Networking

Leer hoe u de juiste beslissingen kunt nemen bij het opzetten en onderhouden van uw netwerk zodat uw bedrijf kan floreren.

Resource Center

Krijg stappenplannen, checklists en andere tips om aan die behoeften te voldoen en uw bedrijf te schalen en te laten floreren.