Ontdek Cisco
Kopen

Hebt u een account?

  •   Gepersonaliseerde content
  •   Uw producten en ondersteuning

Hebt u een account nodig?

Account maken

Basisprincipes van networking: wat u moet weten

Een netwerk verbindt computers, mobiele telefoons, randapparatuur en zelfs IoT-apparaten.

De basis van networking: switches, routers en draadloze access points

Switches, routers en draadloze access points vormen de essentiële basis van networking. Apparaten die met uw netwerk zijn verbonden, kunnen hiermee met elkaar en met andere netwerken communiceren, zoals het internet. Switches, routers en draadloze access points voeren heel verschillende functies uit in een netwerk.

Switches

Switches vormen de basis van de meeste bedrijfsnetwerken. Een switch fungeert als controller en verbindt computers, printers en servers met een netwerk in een gebouw of op een campus.

 

Ga aan de slag met een gratis trial van Cisco Meraki-cloudnetworking

Op kantoor of cloudbeheerd? Ontdek welke netwerkswitch voldoet aan uw MKB-behoeften.

Switches zorgen dat apparaten op uw netwerk met elkaar en met andere netwerken kunnen communiceren, zodat een netwerk van gedeelde bronnen ontstaat. Door informatie te delen en bronnen toe te wijzen besparen switches geld en verhogen de productiviteit.

Er zijn twee soorten switches waaruit kan worden gekozen als basis voor uw netwerk: op kantoor en cloudbeheerd.

  • Met een beheerde switch op kantoor kunt u uw LAN configureren en bewaken, zodat u uw netwerkverkeer beter kunt beheren.
  • Heeft u een klein IT-team? Een cloudbeheerde switch kan uw netwerkbeheer vereenvoudigen. U krijgt een eenvoudige gebruikersinterface, full-stack beheer op meerdere locaties en automatische updates direct naar de switch.

Routers

Routers verbinden meerdere netwerken met elkaar. En ze verbinden computers op die netwerken met het internet. Routers zorgen ervoor dat alle computers op het netwerk één internetverbinding delen, wat geld bespaart. 

Een router fungeert als verzender. Data die via een netwerk worden gestuurd, worden geanalyseerd, de beste reisroute wordt bepaald en de data worden verzonden. 

Routers verbinden uw bedrijf met de wereld, beschermen informatie tegen security bedreigingen en kunnen zelfs bepalen welke computers prioriteit krijgen over andere. 

Naast deze basisnetwerkfuncties hebben routers aanvullende functies om networking eenvoudiger en beter beveiligd te maken. Afhankelijk van uw behoeften op het gebied van security kunt u bijvoorbeeld een router kiezen met een firewall, een virtueel particulier netwerk (VPN) of een IP-communicatiesysteem (internetprotocol).

Leer hoe u de juiste VPN-router voor uw MKB-bedrijf kiest.

Access points

Een access point* maakt het voor apparaten mogelijk zonder kabels verbinding te maken met het draadloze netwerk. Met een draadloos netwerk kunnen nieuwe apparaten eenvoudig online worden gebracht, en wordt mobiele werknemers flexibele ondersteuning geboden.

Blijf overal verbonden met draadloze access points.

Een access point fungeert als een versterker voor uw netwerk. Een router biedt bandbreedte. Een access point breidt die bandbreedte verder uit zodat het netwerk veel apparaten kan ondersteunen en die apparaten op grotere afstand verbinding kunnen maken met het netwerk.

 

Maar een access point doet meer dan alleen Wi‑Fi uitbreiden. Het kan ook nuttige informatie verstrekken over de apparaten op het netwerk, proactief beveiligen en vele andere nuttige doeleinden vervullen.

*Access points ondersteunen verschillende IEEE-normen. Elke norm is een wijziging die in de loop van de tijd is geratificeerd. De normen zijn van toepassing op verschillende frequenties, leveren een andere bandbreedte en ondersteunen verschillende aantallen kanalen.

Draadloze netwerken

Bij het creëren van een draadloos netwerk kunt u kiezen uit drie implementatietypen: gecentraliseerde implementatie, geconvergeerde implementatie en cloudgebaseerde implementatie. Heeft u ondersteuning nodig om te bepalen welke implementatie het meest geschikt is voor uw bedrijf? Raadpleeg dan een expert

1. Gecentraliseerde implementatie

Gecentraliseerde implementaties omvatten de meestgebruikte typen draadloze netwerken die traditioneel geïmplementeerd zijn op campussen waar gebouwen en netwerken zich dicht bij elkaar bevinden. Bij deze implementatie wordt het draadloze netwerk geconsolideerd, waardoor upgrades eenvoudiger kunnen worden uitgevoerd en geavanceerde draadloze functionaliteit mogelijk wordt. Controllers bevinden zich op kantoor en worden op een gecentraliseerde locatie geïnstalleerd.  

2. Geconvergeerde implementatie

Op kleine campussen of in nevenvestigingen bieden geconvergeerde implementaties consistentie in draadloze en bekabelde verbindingen. Bij deze implementatie wordt bekabelde en draadloze technologie geconvergeerd binnen één netwerkapparaat – een access switch – die de rol van zowel switch als draadloze controller vervult.

3. Cloudgebaseerde implementatie

Bij dit systeem wordt gebruik gemaakt van de cloud om netwerkapparaten te beheren die op verschillende locaties op kantoor zijn geïmplementeerd. Voor deze oplossing zijn cloudbeheerde Cisco Meraki-apparaten vereist die volledige zichtbaarheid van het netwerk bieden via de bijbehorende dashboards.   

Wilt u meer weten?

Security

Onze bronnen helpen u het security landschap te begrijpen en technologieën te kiezen om uw bedrijf te beschermen.

Networking

Leer hoe u de juiste beslissingen kunt nemen bij het opzetten en onderhouden van uw netwerk zodat uw bedrijf kan floreren.

Samenwerking

Met deze tools en artikelen kunt u belangrijke beslissingen nemen over communicatie om zo uw bedrijf te schalen en verbonden te blijven.

Tools en tips

Krijg stappenplannen, controlelijsten en andere tips om aan die behoeften te voldoen en uw bedrijf te schalen en te laten floreren.