KAKO SE IZOGNITI ČRNI KRONIKI CYBER KRIMINALA? Tako da jo preberete.

Vsako leto CISCO specijalne varnostne ekipe raziskujejo internet kako bi identificirali in razkrili najnovejše trende cyber kriminala, ki danes niso več kot včasih, z svojo močjo, viri in kreaktivnostjo - grozi da ogrozi najvarnejše posle. Preberite najnovejši primer cyber napada na podjetja in posameznike - preverite ali ste pripravljeni za novo generacijo varnostnega rizika. Na tej lahko prevzamete tudi naš edinstveni CISCO ANNUAL SECURITY REPORTA-a kateri po obsegu in globini premca v industriji.

Bodite informirani

PREVZEMITE CISCO ANNUAL SECURITY REPORT

Najbolj popoln vodič za razumevanje in obrambo proti kibernetskemu kriminalu.
Računalniški kriminal je organizirana večmilijonska industrija z veliko človeških in tehničnih virov, ki ima samo en cilj – krajo vaših zaupnih podatkov.
Vaša odgovornost je, da zaščitite svoje podjetje in sebe.
Izvedite več o najnovejših trendih in kako se jih obraniti.

Kaj se dogaja ko raziskovalec postane žrtev zločina?

Vsi vemo, da ko je beseda o policijski profesiji, je najmanjša napačna poteza lahko usodna - tudi če je ta poteza en klik z miško.

Policijska uprava občine Dikson se je soočila z napadom virusa, ki je zaklenil 72.000 dokumentov s podatki. Vse izjave prič in fotografij naenkrat niso bile več dostopne.

Do napada je prišlo, ko je eden od zaposlenih poslušal spletni radio in kliknil eno od reklam na svojem ekranu ter tako dopustil Cryptowall virusu dostop do vseh podatkov. V tistem trenutku se je zaposlenim na ekranu pojavilo sporočilo, da imajo določen čas, da plačajo odkupnino, v nasprotnem primeru podatki ne bodo odklenjeni.

Cryptowall deluje tako, da šifrira dokumente na diskih končnega sistema in na vseh sistemih za shranjevanje in skladiščenje podatkov.

V večini primerov so tudi Backup podatki izpostavljeni nevarnosti. Dejstvo je, da včasih tudi policija potrebuje sigurno zaščito.

Ko celotno mesto postane žrtev Cyber napada

Gotham sigurno ni edino mesto, ki lahko postane žrtev zločina in kritike.

Detroit je leta 2014 utrpel napad Cyber kriminalcev, kar jih je drago stalo. Upravi mesta so zaklenjeni podatke in zahtevali odkupnino 2000 bitcoins-ov oziroma 803.500 dolarjev. Sreča je bila, da zaklenjeni podatki niso bili uporabni in tako odkupnina ni bila izplačana. Župan Duggan je dogodek komentiral: "to je bilo odlično opozorilo". Poleg tega je bil župan neprijetno presenečen z dejstvom , da je uprava uporabljala Microsoft Office paket star 10 let.

Takoj zatem si je uprava zagotovila najnovejšo in najvarnejšo verzijo zavarovalnega sistema.

Ta primer na žalost ni bil edini - državo Michigan zadane blizu 500.000 Cyber napadov dnevno.

Bolnica v Hollywoodu izplačala odkupnino 17.000 dolarjev Ransomware hekerjem.

Ransomware virus je nova grožnja o kateri se zadnje čase vedno več govori, tarča pa je lahko kdor koli - tudi bolnica.

Tako je ena od bolnic v Hollywoodu pred kratkim doživela napad tega virusa, ki je zaklenil dostop omrežju. Še vedno ni jasno kako je virus prišel v sistem - vzrok je verjetno klik na link v enem od mailov. Bolnica je bila prisiljena plačati 17.000 dolarjev, da bi lahko znova dobili dostop do podatkov. Martin Fisher »Information Security Manager« bolniškega sistema v Georgia je izjavil, da ta napad definitivno ni zadnji: »Napadalci bodo sigurno poskusili ponovno z drugimi sistemi. Siguren sem, da isto poskušajo s tisoč drugimi potencialnim žrtvam. Kot nekdo, ki dela s sistemi v bolnicah in ki mu je nujno, da se take primere reši v čim krajšem času, da pacienti ne bi trpeli škode, v celoti razume, zakaj so izbrali bolnico kot tarčo napada«.

Botnet napad iz hladilnika.

Virus se lahko najde tudi v pametnih hišnih aparatih kot je hladilnik. Eden od prvih takih primerov je bil zabeležen leta 2013, ko je bil Internet Of Things izkoriščen za Cyber napad in za pošiljanje okoli 750.000 mailov v sklopu vsiljene (spam) pošte. Običajno se virusi pošiljajo z računalnikov ter pametnih telefonov, vendar se je virus naložil na druge pametne naprave npr. kuhinjske aparate.

Botnet omrežja so velik varnostni problem, ki »thingbots« situacijo naredijo zelo zapleteno. Mnoge od teh naprav so slabo zaščitene, zato uporabniki nimajo načina, da opazijo virus oziroma da se ga znebijo.

International Data Corporation predvideva, da bo do leta 2020 na svetu 200 milijonov naprav povezanih z internetom, kar lahko predstavlja potencialni problem, ker uporabniki trenutno nimajo rutinskega pregleda, če virus obstaja.

Hekerji hekajo hekerje

Primer hekanja Haching Teama julija 2015 je dokazal, da nihče ni imun na Cyber kriminalce, niti hekerji sami.

Hacking Team je IT podjetju, ki vladi in agencijam zagotavlja možnost nadzora internetne aktivnosti uporabnikov, dešifrira njihove šifrirane datoteke in maile ter snemala razgovore prek Voice Over IP. Da tudi sami niso imuni na nezaželene vdore v svoj sistem je bilo dokazano prejšnje leto, ko je skupina hekerjev objavila link z 400GB podatkov skupno z maili, dokumenti in podatkovnimi kodami, ki so jim "ušli" prek Mege in BitTorrena.

Hacking Team je pri tem poskušala upočasniti pomembnost objavljenih podatkov, vendar je bila škoda že povzročena.

Odgovornost za ta napad je prevzel heker na Twitterju, znan kot Pfineas Fisher, ki je pred tem izvedel napad Spyware na družbo pod imenom Gamma International.

Kraja podatkov iz kreditne kartice gostov hotela

Veriga luksuznih hotelov Mandarin Oriental je doživela Cyber napad marca 2015, ko so hekerji prišli do informacij kreditnih kartic njihovih gostov.

Večina Mandarin Oriental hotelov po svetu je doživela ta napad, raziskava pa je dokazala, da je bila akcija planirana od decembra 2014.

Ukradene kartice pogosto končajo na črnem trgu, ukradeni podatki iz kartic pa lahko prinesejo velike dohodke hekerjem ne glede na profil odjemalca tega luksuznega hotela. Uprava hotela ni želela dati detajlne razlage v vezi z tem kako je prišlo do vdora v sistem ampak so kmalu po vdoru hekerja uspeli iz sistema zbrisati virus in se zaščititi pred napadom.

Tudi varne hiše niso več varne

Februarja 2015 je ameriška varna hiša Anthem objavila, da je bila napadena s strani neznanih napadalcev, ki imajo sedaj v posesti 78,8 milijona zdravstvenih kartonov te hiše.

Napad in kraja podatkov se je pričela nekaj tednov preden je bil napad odkrit, podatki uporabnikov pa so se kot običajno znašli v prodaji na črnem trgu.

Podatki uporabnikov vsebujejo imena, datume rojstva, medicinski ID, številke zdravstvenega zavarovanja, naslove prebivališča, e-mail naslove, ter podatke o zaposlitvi in prihodkih.