Hebt u een account?

  •   Gepersonaliseerde content
  •   Uw producten en ondersteuning

Hebt u een account nodig?

Account maken

Wat is een draadloos netwerk?

Een draadloos LAN (Local Area Network) gebruikt radiogolven om apparaten zoals laptops en mobiele telefoons te verbinden met het internet en met uw bedrijfsnetwerk en de toepassingen daarvan.

Wat is het verschil tussen Wi-Fi of een draadloos netwerk en een bekabeld netwerk?

Met een draadloos netwerk kunnen apparaten verbonden blijven met het netwerk, maar wel zonder kabels roamen. Access points versterken Wi‑Fi-signalen. Zo kan een apparaat zich ver van een router bevinden en toch verbonden zijn met het netwerk. Wanneer u verbinding maakt met een Wi‑Fi-hotspot in een café, hotel, luchthaven of ander openbare plek, maakt u verbinding met het draadloze netwerk van dat bedrijf.

In een bekabeld netwerk worden kabels gebruikt om apparaten, zoals laptops of desktopcomputers, aan te sluiten op het internet of een ander netwerk. Een bekabeld netwerk heeft enkele nadelen in vergelijking met een draadloos netwerk. Het grootste nadeel is dat uw apparaat met een kabel vastzit aan een router. De meest gangbare bekabelde netwerken lopen de kabels van een Ethernet-poort op de netwerkrouter naar een computer of ander apparaat.

Voorheen was het idee dat bekabelde netwerken sneller en veiliger waren dan draadloze netwerken. Maar doorlopende verbeteringen in draadloze netwerktechnologie, zoals de netwerknorm Wi-Fi 6, hebben dat verschil in snelheid en security tenietgedaan.

Ga aan de slag met een gratis trial van Cisco Meraki-cloudnetworking

Blijf overal verbonden met draadloze access points.

Wat zijn de voordelen van een Wi‑Fi draadloos netwerk?

Bedrijven kunnen vele voordelen behalen met een draadloos netwerk van Cisco, waaronder:

  • Gemak: U hebt toegang tot uw netwerkresources vanaf elke locatie binnen het dekkingsgebied van uw draadloze netwerk of via een Wi‑Fi-hotspot.
  • Mobiliteit: U bent niet gebonden aan uw bureau, zoals u dat wel bent met een bekabelde verbinding. U en uw werknemers kunnen bijvoorbeeld in de vergaderruimte online gaan.
  • Productiviteit: Dankzij draadloze toegang tot het internet en de belangrijkste toepassingen en resources van uw bedrijf kunnen uw werknemers hun taken uitvoeren en wordt samenwerking gestimuleerd.
  • Eenvoudige installatie: U hoeft geen kabels te trekken, waardoor installatie snel en kosteneffectief kan plaatsvinden.
  • Uitbreidbaarheid: Draadloze netwerken kunnen eenvoudig worden uitgebreid met bestaande apparatuur, terwijl bij een bekabeld netwerk mogelijk extra kabels nodig zijn.
  • Security: Vooruitgang in de ontwikkeling van draadloze netwerken garandeert robuuste security.
  • Lagere kosten: Omdat draadloze netwerken uitgaven voor bekabeling wegnemen of verminderen, kunnen deze goedkoper in gebruik zijn dan bekabelde netwerken.

Een draadloos netwerk implementeren

Bij het creëren van een draadloos netwerk kunt u kiezen uit drie implementatietypen: gecentraliseerde implementatie, geconvergeerde implementatie en cloudgebaseerde implementatie. Heeft u ondersteuning nodig om te bepalen welke implementatie het meest geschikt is voor uw bedrijf? Raadpleeg dan een expert.

1. Gecentraliseerde implementatie

Gecentraliseerde implementaties omvatten de meestgebruikte typen draadloze netwerken die traditioneel geïmplementeerd zijn op campussen waar gebouwen en netwerken zich dicht bij elkaar bevinden. Bij deze implementatie wordt het draadloze netwerk geconsolideerd, waardoor upgrades eenvoudiger kunnen worden uitgevoerd en geavanceerde draadloze functionaliteit mogelijk wordt. Controllers bevinden zich op kantoor en worden op een gecentraliseerde locatie geïnstalleerd.

2. Geconvergeerde implementatie

Op kleine campussen of in nevenvestigingen bieden geconvergeerde implementaties consistentie in draadloze en bekabelde verbindingen. Bij deze implementatie wordt bekabelde en draadloze technologie geconvergeerd binnen één netwerkapparaat – een access switch – die de rol van zowel switch als draadloze controller vervult.

3. Cloudgebaseerde implementatie

Bij dit systeem wordt gebruik gemaakt van de cloud om netwerkapparaten te beheren die op verschillende locaties op kantoor zijn geïmplementeerd. Voor deze oplossing zijn cloudbeheerde Cisco Meraki-apparaten vereist die volledige zichtbaarheid van het netwerk bieden via de bijbehorende dashboards.

Wilt u meer weten?

Security

Onze bronnen helpen u het security landschap te begrijpen en technologieën te kiezen om uw bedrijf te beschermen.

Networking

Leer hoe u de juiste beslissingen kunt nemen bij het opzetten en onderhouden van uw netwerk zodat uw bedrijf kan floreren.

Samenwerking

Met deze tools en artikelen kunt u belangrijke beslissingen nemen over communicatie om zo uw bedrijf te schalen en verbonden te blijven.

Tools en tips

Krijg stappenplannen, controlelijsten en andere tips om aan die behoeften te voldoen en uw bedrijf te schalen en te laten floreren.