Guest

2014 este momentul de cotitură în evoluția Internetului

LinkedInGoogle+
Share:

SDN - Software Defined Networking, tradus mot-a-mot "rețele definite prin software" este în prezent un concept extrem de popular în rândul specialiștilor din domeniul IT și implică o schimbare majoră în arhitectura de bază a internetului, fiind privit ca următorul pas în evoluția acestuia.

Domeniul este foarte nou, ideea apărând pentru prima oară la Universitatea Stanford în anul 2008, când a fost analizată posibilitatea de a migra parțial sau total inteligența unui echipament de rețea către un software scris de un programator.

În anul 2014, Cisco România a incheiat un parteneriat cu Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnică din București și împreună au pus bazele unui program de promovare a SDN având ca scop informarea și pregătirea tinerilor, pentru a asigura o tranziție eficientă către noua tehnologie.

În cadrul programului "SDN for Education", profesorul Răzvan Rughiniș, împreună cu Laura Gheorghe și Mihai Carabaș, au coordonat 8 lucrări de licență/dizertație pentru a explora SDN și impactul pe care această tehnologie îl va avea în viitor asupra infrastructurilor de date.

Pe toata perioada proiectului, studenții au beneficiat de sprijin și expertiză din partea unei echipe de ingineri a Cisco România.

La finalul proiectului, prezentările au fost susținute atât la Universitate, cât și la sediul Cisco, în fața managementului companiei și aceleiasi echipe de specialiști, în cadrul unui eveniment care s-a incheiat cu înmânarea unor diplome de excelență pentru proiectele unice realizate de fiecare dintre studenți, dar și pentru efortul depus în finalizarea cu succes a acestora.

Proiecte SDN

Studenții au dezvoltat proiecte SDN pe subiecte abordate pentru prima dată în lume:

  • Ruxandra M.V. Trandafir - FIREWALLPK: Aplicație pentru controlul centralizat al listelor de acces
  • Marian-Octavian M. Preda - Aplicație de monitorizare și control a MTU
  • Cristian R. Ruță - TEMPO: Ingineria și managementul traficului în organizațiile private
  • Oana-Georgiana Gh. Niculăescu - Aplicație grafică pentru generarea de pachete
  • Iulia-Maria M. Florea - Latency-based routing
  • David-Cristian E. Paraschivescu și George-Emanuel E. Paraschivescu - MTU Monitoring

Experiența a fost extraordinară atât pentru studenți, cât și pentru noi. Avem șansa de a fi implicați în formarea unei noi generații de minți strălucite care vor construi viitoarea noastră infrastructură informațională.

Proiectul SDN for Education se află la început, însă ne asteaptă un drum surprinzător și captivant. În următorul an universitar sperăm să lucrăm cu și mai multe proiecte și să atragem și mai mulți dintre studenții universităților tehnice românești în explorarea acestei tehnologii inovatoare.

Astfel vom continua ceea ce Cisco Networking Academy a început acum 15 ani, menținând studenții români în elita inginerească a lumii.

Have a good SDN Year!
Bogdan Doinea


Despre Cisco

Cisco (NASDAQ: CSCO) este liderul mondial în IT care ajută companiile să fructifice oportunităţile de mâine prin a demonstra că lucruri uimitoare se pot întâmpla când conectezi ceea ce până acum a fost neconectat. Pentru ultimele noutăţi, accesaţi http://thenetwork.cisco.com.

Cisco, sigla Cisco sunt mărci comerciale sau înregistrate ale Cisco şi/sau companiile afiliate din SUA şi alte ţări. Puteţi găsi o listă a mărcilor înregistrate Cisco la adresa www.cisco.com/go/trademarks. Mărcile înregistrate ale terţilor sunt deţinute de proprietarii respectivi. Folosire cuvântului partener nu presupune o relaţie de parteneriat între Cisco şi orice altă companie.

Conte connosco