Aveți cont?

  •   Conținut personalizat
  •   Produsele dvs. și asistența

Aveți nevoie de un cont?

Creați un cont

Securitatea și protecția rețelei pentru IMM

Ignorarea amenințărilor cibernetice de securitate poate crea probleme semnificative pentru IMM-uri. Prevenirea amenințărilor de securitate la nivelul rețelelor pentru IMM.

Cel mai probabil, dacă dețineți sau conduceți o afacere de tip IMM, în lista dumneavoastră de priorități nu se află și securitatea rețelei. Dar, după cum spune un proverb, e mai ușor să previi decât să tratezi, prin urmare alocați puțin timp pentru a evalua sistemul IT, pentru a vedea ce măsuri ați implementat deja și cum vă puteți îmbunătăți securitatea. Astfel, vă asigurați că afacerea dumneavoastră este mai puțin vulnerabilă la atacuri informatice.

Dacă vă gândiți la compania dumneavoastră ca la un club foarte exclusivist, care deține active de valoare, cum ar fi date personale ale clienților, produse asupra cărora aveți drepturi de proprietate intelectuală și informații confidențiale, atunci este ușor să înțelegeți de ce alte persoane sunt interesate să vă atace rețeaua. De aceea, protecția rețelei dumneavoastră este crucială.

Prima linie de apărare presupune construirea unor bariere, a unor ziduri, ca în cazul zidurilor din cărămidă ale clubului dumneavoastră. În cazul rețelelor, aceste ziduri se numesc firewall. Firewall-urile vă protejează atât rețeaua, cât și dispozitivele (calculatoare, laptopuri, telefoane) împotriva accesărilor neautorizate. Rolul firewall-ului este de a monitoriza informațiile care intră și ies din rețea și de a lua decizii cu privire la datele care pot sau nu să acceseze rețeaua.

Următorul pas pentru a asigura protecția rețelei este autentificarea utilizatorilor sau managementul identității. Acest lucru acționează la fel ca paznicul clubului, care are lista de invitați. Dacă numele și parola unei anumite persoane nu sunt pe listă, aceasta nu va intra. Anthony Stitt, Manager General Securitate la Cisco, știe care este valoarea unei parole puternice: „Recomand utilizarea unui instrument eficient de gestionare a parolelor, pentru a selecta parole puternice, aleatoare, care să nu fie replicate pentru fiecare cont. Este simplu și totodată eficient.”

Un alt aspect important este detectarea intruziunilor pentru a identifica și monitoriza acele elemente care pot penetra sistemele. Funcția de detectare a intruziunilor poate fi asociată cu o cameră de supraveghere ascunsă în club, care scanează constant fețele persoanelor și îi caută pe cei care nu au permisiunea de a fi acolo.

„Nu veți putea asigura o protecție de 100% a companiei, dacă utilizați soluții în măsura posibilităților”, spune Stitt. „Detectarea intruziunilor este folosită pentru a identifica elementele care nu au fost observate la timp."

„Detectarea intruziunilor se poate realiza automat, astfel încât să blocheze un anumit trafic de date sau să îl notifice pe responsabilul de managementul identității să blocheze accesul. Dar nu orice problemă poate fi rezolvată în mod automat, astfel că acțiunile de verificare a informațiilor despre intruziuni și de răspuns la acestea sunt cu adevărat importante. Acest lucru vă va ajuta să rezolvați problema de securitate, astfel încât dacă atacul ar avea loc din nou, acesta ar fi blocat imediat. Închiderea acestui circuit asigură un nivel mare de integritate a sistemului, protejându-vă în același timp împotriva atacurilor repetate.”

Una dintre principalele cauze ale apariției breșelor de securitate este dată de comportamentul utilizatorilor – activitățile întreprinse de pe dispozitivele personale. Adesea, angajații nu-și dau seama că deschid un e-mail de phishing sau că descarcă un document de pe un site rău intenționat.

„Formarea personalului pentru a putea depista conținutul pozitiv și negativ este o idee excelentă pentru întreprinderile mici și mijlocii”, recomandă Stitt. „Le puteți trimite prin e-mail exemple cu tipurile de amenințări pe care le-ar putea întâlni. Este rapid, ușor și eficient și îi ajută pe oamenii să identifice e-mailurile potențial periculoase. Există, de asemenea, servicii de phishing care pot trimite e-mailuri false angajaților și care le vor oferi acestora un scurt training dacă accesează fișiere sau link-uri periculoase.”

„În ultima perioadă, au crescut atacurile de tip spear phishing. În aceste tipuri de atacuri sunt vizați angajații din departamentele de contabilitate. Atacatorii se vor prezenta, de exemplu, ca directorul general sau directorul financiar și vor trimite e-mailuri către departamentul financiar pentru a le solicita anumite transferuri bancare. Aceste tipuri de atacuri pot fi devastatoare pentru companie și pot duce la pierderea unor sume formate din patru, cinci sau chiar șase cifre. Instruirea personalului care gestionează banii companiei este esențială. ”

De asemenea, trebuie să fiți vigilenți cu actualizările. „Dacă aveți o afacere de dimensiuni mici sau mijlocii și folosiți servicii cloud, acest proces este mai ușor, deoarece actualizările și patch-urile sunt gestionate pentru dumneavoastră. Dacă nu folosiți servicii cloud, atunci trebuie să instalați regulat patch-uri de securitate pe toate dispozitivele folosite. A doua variantă înseamnă mult timp pierdut, de aceea cel mai bine este să vă activați actualizările automate, astfel încât să nu pierdeți nimic.”

În cele din urmă, dacă nu aveți timp, competențe sau personal de securitate dedicat, asigurați-vă că implementați soluții dintr-o sursă de încredere. „Există suficienți specialiști care să vă ajute dacă nu reușiți să gestionați singuri acest proces”, recomandă Stitt.

Câteva măsuri de securitate simple vă pot proteja compania și datele importante ale clienților.

Înregistrați-vă și fiți la curent cu recomandările din industrie, promoțiile și ofertele pentru IMM.