Aveți cont?

  •   Conținut personalizat
  •   Produsele dvs. și asistența

Aveți nevoie de un cont?

Creați un cont

Explorarea provocărilor IT ale IMM-urilor

Maximizarea eficienței, profitului și gradului de satisfacție a clienților IMM prin intermediul transformării digitale. Investiții IMM în tehnologii și sisteme digitale.

Într-o lume schimbată iremediabil de fenomenul digitalizării, de automatizare și de internet, performanța companiei devine sinonimă cu capacitatea sa de a utiliza sistemele IT nu doar pentru a asigura o funcționare normală, ci și pentru a maximiza eficiența, veniturile și gradul de satisfacție a clienților.

IMM-urile cunosc importanța IT-ului în activitatea pe care o desfășoară și își doresc să obțină aceleași beneficii în urma procesului de transformare digitală. Însă managerul IT dintr-o companie IMM, în sarcina căruia cade această operațiune, întâmpină câteva obstacole.

1. Un mediu IT de dimensiuni reduse care crește în densitate și complexitate

Poate părea surprinzător, dar chiar și IMM-urile pot avea sisteme IT foarte complexe. Datorită adoptării pe scară largă a modelului BYOD (Bring Your Own Device), a cloud-ului și așteptărilor utilizatorilor de a avea acces la servicii 24/7, gestionarea infrastructurii și a rețelei devine un exercițiu extrem de complicat, care implică o responsabilitate enormă. Există multe vulnerabilități în fața unor situații precum pene de curent, pierderi de date și amenințări de securitate. Când ceva se defectează, să spunem că un server devine indisponibil, acest lucru se poate transforma într-un coșmar atât pentru departamentul IT, cât și pentru utilizatori.

2. Resurse IT limitate

În companiile de dimensiuni mari, responsabilitățile sunt împărțite între membrii departamentului IT. Pe de altă parte, majoritatea IMM-urilor au fie un singur manager IT, fie o echipă mică, din care fac parte uneori și angajați care nu lucrează cu normă întreagă. Alte IMM-uri nu au personal IT dedicat – aceeași persoană sau echipă se ocupă atât de activitățile IT, cât și de alte responsabilități non-IT. În toate scenariile, resursele IT sunt suprasolicitate în ceea ce privește gestionarea unui mediu IT complex care să susțină nevoile companiei.

3. Soluții IT foarte complicate și greu de utilizat

Deși nu este întotdeauna cazul, managerii IT cu normă întreagă din IMM-uri au mai degrabă competențe generale, decât specializate. Aceștia pot fi copleșiți de numărul foarte mare de funcționalități speciale incluse în produsele IT complexe, mai ales dacă funcționalitățile produsului se concentrează în mare măsură pe tehnologie în detrimentul ușurinței în utilizare. Procesul de implementare devine prea lung sau complicat, mărind decalajul pe care IMM-urile trebuie să îl parcurgă până la utilizarea unei tehnologii avansate, odată cu intrarea pe o piață nouă sau într-o etapă diferită de dezvoltare.

4. Comunicarea cu zona de business

Chiar și atunci când directorii companiilor IMM sau CEO consideră IT-ul ca fiind un aspect esențial în activitatea companiei, acesta este implementat numai dacă tehnologia produce valoare și rezultate concrete, altfel IT-ul este văzut ca un furnizor de servicii și un centru de cost. Managerii IT trebuie să-și îmbunătățească abilitățile de a explica necesitatea acestor implementări, în termeni și cifre concrete, pe care directorii le pot înțelege, cum ar fi economiile de costuri, viteza de lansare a unor produse și servicii pe piață și accelerarea dezvoltării.

5. Constrângerile bugetelor IT

Nu în ultimul rând, bugetul este singurul obstacol care poate soluționa orice efort depus pentru a răspunde celor patru provocări anterioare. În mod natural, managerii IT doresc ca achizițiile să nu fie costisitoare, nu doar inițial, ci și pe termen lung, de la mentenanță și costul total de deținere (TCO), până la randamentul investițiilor (ROI). Cu toate acestea, apare o dilemă atunci când afacerea se extinde agresiv sau se schimbă strategia. Produsele cu scalabilitate suficientă ar putea fi scoase din bugetul companiei, în timp ce acele produse care se încadrează într-un interval de prețuri ar putea să nu aibă nivelul adecvat de funcționalitate pentru a răspunde nevoilor în continuă schimbare ale companiei.

Pe măsură ce dependența afacerii de IT se intensifică, va crește și gradul de responsabilitate al managerilor IT din cadrul IMM-urilor. Din cauza extinderii rapide a fenomenului de transformare digitală, va crește și presiunea generată de aceste cinci provocări.

IMM-urile au nevoie de produse IT care sunt ușor de gestionat și nu sacrifică performanța în detrimetrul prețului. Cum sunt definite soluțiile simple și inteligente pe care managerii IT din cadrul IMM-urilor trebuie să aibă în vedere pentru a lua decizii informate de achiziție?

  • Simplitate: Nu este vorba despre oferirea unor caracteristici de bază, mai puțin performante. Se referă, mai degrabă, la produse care adaptează cele mai noi tehnologii în mod adecvat pentru IMM-uri. Evident, trebuie să fie ușor de utilizat și rapid de configurat. De asemenea, după implementare, managerul IT trebuie să asigure mentenanța și să dimensioneze soluția cu ușurință pe o perioadă mare de timp. Acest lucru va economisi timp, costuri și va elimina frustrările atunci când compania va dori să adopte rapid tendințe precum mobilitate și cloud.
  • Inteligență: Produsele trebuie să fie ușor de utilizat și sigure încă din stadiul de proiect, dar și să aibă capacitatea de a urmări și de a colecta informații detaliate. Acest lucru permite managerilor IT să lucreze și să reacționeze mai repede, astfel încât afacerea să devină mai agilă și să obțină rezultate fără a face rabat la securitate. Dacă este o soluție de conectivitate, de exemplu, departamentul IT ar trebui să poată furniza cu ușurință acces securizat și fiabil utilizatorilor pentru ca aceștia să se poată conecta wireless la rețeaua companiei, oferindu-le astfel mobilitate maximă. Totodată, responsabilii IT trebuie să-și păstreze controlul și vizibilitatea pentru a pune în aplicare politicile existente și pentru a monitoriza activitatea dispozitivelor.

Managerii IT din IMM-uri nu ar trebui niciodată să fie obligați să aleagă între buget și dezvoltarea unor capabilități în companie. Fie că este vorba de colaborare, management cloud sau conectivitate, toate produsele și soluțiile Cisco adaptează tehnologii puternice, la calitate enterprise, care se potrivesc nevoilor și bugetelor IMM-urilor. Managerii IT pot răspunde mai eficient provocărilor din punct de vedere al costurilor și au certitudinea că tehnologia este scalabilă și sigură. Managerii IT din IMM-uri nu mai trebuie să stea mereu în gardă și să remedieze situațiile după criză, ci pot începe să se concentreze pe transformarea acestui departament într-un partener strategic pentru antreprenori.

Înregistrați-vă și fiți la curent cu recomandările din industrie, promoțiile și ofertele pentru IMM.