Betaalbaar 10 Gigabit Ethernet voor het MKB

U heeft mogelijk gehoord van het 10 Gigabit-netwerk, maar heeft uw bedrijf dat wel nodig? En kunt u het betalen? Ontdek het hier.

 

Hier volgen enkele feiten over 10 Gigabit Ethernet en hoe u uw netwerk kunt migreren naar 10 Gigabit terwijl u binnen budget blijft.

Waarom heb ik een 10G netwerk nodig?

Moderne bedrijven zijn in toenemende mate digitaal, wat betekent dat alles van de verkoop en marketing tot service en ondersteuning afhankelijk is van een snel en betrouwbaar netwerk. De hoeveelheid verkeer en toepassingen op de netwerken was nog nooit zo groot en zal alleen maar blijven toenemen. Technologieën zoals 802.11ac draadloos, servervirtualisatie, IP-bundeling, de cloud en het Internet of Things verbeteren de productiviteit in hoge mate, maar ze zorgen ook voor meer druk op uw netwerk.

Een netwerk dat gewoon ‘werkt’ is niet meer genoeg. Het moet ook de bedrijfsgroei ondersteunen in een steeds veranderende digitale wereld. Met een 10G netwerkkern kunt u op drukke tijden een stremming van het netwerk voorkomen, de productiviteit van werknemers verbeteren, de responstijd naar klanten verkorten en nieuwe producten sneller op de markt brengen.

Hoeveel kost het?

Een upgrade naar een 10G netwerk bevat drie componenten: 

  • 10G kernswitches

  • Access switches met 10G uplinks, en 

  • 10G netwerkinterfacekaarten voor servers en opslagapparaten

Tien jaar geleden zou een enkele 10G switchpoort u $ 4.000 kosten. Vandaag zijn de kosten gedaald naar $ 100 per poort. De Cisco 550X Series en 350X Series switches zijn specifiek ontworpen voor MKB-bedrijven. Ze bieden een ruime keuze aan 8, 12, 16, 24 en 48 10G poorten, met een adviesprijs die begint bij slechts € 1.000. Verder rondkijken kan u een nog lagere prijs opleveren. 

Voor access switches met een 10G uplink bieden de Cisco 550X, 350X en 250X Series 24 of 48 Gigabit poorten met 4 10G uplinks die beginnen met een adviesprijs van ongeveer € 600.

Een 10G netwerkinterfacekaart (NIC) op een server of opslagapparaat kost tussen € 100 en € 300, afhankelijk van het merk. U kunt een lagere prijs krijgen als u een NIC als optie bij uw nieuwe servers bestelt.

Wat moet ik nog meer weten over 10G?

Het is heel eenvoudig. In het bijzonder met de 10GBase-T ondersteund op Cisco 550X Series en 350X Series switches gebruikt u de bekende RJ45 netwerkkabel om de 10G switch met uw servers, opslag en andere switches te verbinden en heeft u hetzelfde bereik van 100 meter als met het Gigabit-netwerk. Zorg er wel voor dat u een klasse Cat6A RJ45 netwerkkabel kiest. Deze is in de meeste IT-winkels te vinden. 10GBase-T wordt steeds populairder voor netwerkswitches en servers dankzij de lagere kosten en gebruiksgemak. Als u dus geen 10G apparaten heeft, moet u degene kiezen met 10GBase-T poorten. 

Cisco 550X Series en 350X Series switches ondersteunen ook 10G SFP+. U moet deze poorten gebruiken als u bestaande apparaten heeft met 10G SFP+ poorten of als u een 10G verbinding nodig heeft met andere switches op meer dan 100 meter afstand. Het uiterlijk is gelijk aan dat van de SFP-poorten op uw Gigabit-switches, maar nu draaien ze met 10 Gigabit. Voor een server of NAS met 10G SFP+ poorten is de meest kostenefficiënte manier om verbinding te maken het gebruik van 10G kabels voor directe koppeling. Dit zijn feitelijk koperen kabels met een SFP+ connector aan beide zijden en ze komen in voorgesneden lengten van 1, 3 en 5 meter.

Voor switches op meer dan 100 meter afstand heeft u een stel SFP+ modules nodig met de passende glasvezelkabel ertussen. Afhankelijk van de benodigde lengte kunt u multi-mode SFP+ en glasvezel gebruiken voor een afstand van 400 meter en single-mode SFP+ en glasvezel voor een afstand van 10 km. 

Hoe zorg ik voor een soepele migratie?

U hoeft uw hele netwerk niet in een keer te upgraden. Begin met de kernswitches die u gebruikt om al uw access switches met elkaar te verbinden en verbind uw servers en NAS. Bedenk hoeveel poorten u nodig heeft en of redundantie voor u van belang is. Twee gestapelde kernswitches voor redundantie en extra prestaties is een goed ontwerp voor een solide netwerkbasis.

Nadat u uw kernswitches naar 10G heeft geüpgraded, kunt u uw belangrijkste access switches en servers naar 10G migreren en die als eerste met uw nieuwe kernswitches verbinden. U ziet een directe toename in prestaties in de kritiekste delen van uw netwerk. De rest van het netwerk kan voorlopig blijven zoals het is aangezien 10GBase-T poorten backwards compatible zijn met Gigabit-links en 10G SFP+ modules ook met 1G SFP-modules werken.

U kunt de rest van uw netwerk upgraden naar 10G wanneer u er klaar voor bent – of in meerdere fasen als u dat wilt. 

Kort gezegd: de technologie is niet ingewikkeld en met Cisco 550X en 350X Series switches niet langer buiten het bereik van MKB-bedrijven. De technologie laat u uw netwerk in meerdere stappen naar 10G migreren, zodat u uw geld verstandig kunt besteden waar dat het hardst nodig is.

 

Probeer FindIT Network Manager gratis uit

Wilt u meer weten?

Security

Onze bronnen helpen u het security landschap te begrijpen en technologieën te kiezen om uw bedrijf te beschermen.

Networking

Leer hoe u de juiste beslissingen kunt nemen bij het opzetten en onderhouden van uw netwerk zodat uw bedrijf kan floreren.

Samenwerking

Met deze tools en artikelen kunt u belangrijke beslissingen nemen over communicatie om zo uw bedrijf te schalen en verbonden te blijven.

Resource Center

Krijg stappenplannen, checklists en andere tips om aan die behoeften te voldoen en uw bedrijf te schalen en te laten floreren.