КОЛКУ ЗНАЕТЕ ЗА САЈБЕР КРИМИНАЛОТ? (толкави ви се и шансите од него да се спасите)

Секоја година специјалните безбедносни тимови на CISCO го пребаруваат интернетот за да ги идентификуваат и разоткријат најновите трендови во сајбер криминалот, кој денес повеќе од било кога, со својата сила, ресурси и креативност- прети да ги загрози и најбезбедните бизниси. Проверете колку знаете за сајбер криминалот на оваа старница прочитајте делови од нашиот единствен CISCO ANNUAL SECURITY REPORT кој по големина и длабочина на барањата нема конкуренција во индустријата- или превземете го тука во целост.

Бидете информирани

ПРЕВЗЕМЕТЕ ГО CISCO ANNUAL SECURITY REPORT

Најкомплетниот водич за разбирање и одбрана од сајбер криминалот.
Компјутерскиот криминал е организирана мултимилионска индустрија со големи човечки и технички ресурси која има само една цел – превземање на податоци од важност.
Ваша одговорност е е да ја заштитите својата фирма и себе си.
Дознајте ги најновите трендови – за да се одбраните од нив.

Angler - Уловете ја рибата која јаде пари и податоци.

Angler е главен фактор во ненадејното ширење на ransomware активностите кој нашите истражувачи внимателно го следеа последните неколку години. Криминалците го користат ransomware за енкрипција на податоци и даваат клучеви за декрипција само ако корисникот плати "откуп" ( анг. "ransom" ).

Botnet – Никогаш не му верувај на роботот.

Botnet мрежите се мрежи на компјутери меѓусебно заразени со малициозен софтвер. Напаѓачите управуваат со нив како група и напаѓаат други системи и компјутери и на новите жтрви им испраќаат маил spam или DdoS напади. Во текот на годините нивниот број и сложеност расте. Botnet вирусите Bedep, Gamarue и Miuref моментално се одговорни за повеќе од 65% вакви напади во светот.

Cryptowall – Понекогаш твоите податоци се толку блиску, а истовремено и толку далеку.

Cryptowall е група на ransomware (уценувачки) вируси кој прават енкрипција на вашите податоци користејќи силни AES енкрипции, единствен CHM механизам на инфекција и робусна С2 активност преку Tor анонимни мрежи. Накратко – коге еднаш ќе бидат енкриптирани, вашите податоци повторно ќе ви бидат достапни кога ќе платите уцена за нив – т.е. откуп за нив. Cisco приметил најголем пораст на употребата на Cryptowall, во јуни 2015. Според анализите на Cisco авторите кој го направиле Angler exploit kit – го искористиле моментот додека корисниците сеуште го немале инсталирано најновиот patch за Adobe Flash.

Читачи - И вирусите имаа читачи

Internet Explorer како извор на ризик. Истражувачкиот тим на Cisco Talos во текот на минатата година открија дека Angler exploit kit нападите најчесто ги користат сајтовите со читачи кој ги читаат стари луѓе.Нападите кој се случуваат по пат на овие сајтови, поготово се злочудни поради тоа што ја напаѓаат постарата популација (крадејќи им податоци, кредитни картичи итн.) која нема свест за потребното ниво на заштита. Многу од жртвите користеле Internet Explorer .

GAMARUE – Меѓутоа некој убиваат преку далечина.

GAMARUE е фамилија на вируси која овозможува далечинска контрола на вашиот компјутер со што се стекнува со пристап до осетливи податоци и подесувања на компјутерот. Овие вируси можат да бидат worms и да се пренесуваат преку USB. Во групата на botnet нападите кој што Cisco ги набљудувал во текот на минатата година ( в.извештај) Gamarue е убедливо најзастапен.

MIUREF – Софтверска лоботомија на реклами.

MIUREF е вирус кој ги напаѓа веб пребарувачите и ги пренасочува на сајтови со реклами – и попатно превзема дополнителни злочудни софтвери. Сите среќени компјутери личат еден на друг, секој заразен компјутер-заразен е на свој начин.

Phishing - Дали веќе сте се излажале на лажни мејлови?

Ste se že ujeli na lažne maile? Phishing je klasična internetna prevara. Beseda je o mailih, ki izgledajo, kot da prihajajo od veljavnih pošiljateljev oziroma družb, v bistvu pa jim je cilj, da razkrijejo vaše občutljive podatke. Po Cisco raziskovanju se je v prejšnje leto zgodilo okoli 3.798.000 takih napadov, kar naredi Phishing srednje nevarne stopnje (primerjava - v letu 2015 se je izvršilo okoli 33.681.000 Facebook Scam napadov). Najbolj pogost način pošiljanja takih mailov je preko ogroženih Wordpress strani s katerimi virusi napadajo. Po Cisco raziskavah je samo prejšnje leto število Wordpress strani, ki se uporabljajo za napade virusov, zraslo za prek 221%.

RANSOMWARE - Пари или податоци!

Генерално име за фамилија на вируси кој користат различни методи на енкрипција за да му овозможат на корисникот пристап до податоци на компјутерот. Дури по плаќањето на уцената корисникот може да го отклучи својот компјутер. Напаѓачите најчесто ја користат анонимната мрежа Tor за да оневозможат било какво следење на плаќањето кое води до нив. Кога ќе ги добијат бараните пари за уцена – изразен во bitkoni – напаѓачите ги отклучуваат податоците на компјутерот. Станува збор за релативно нова врста на напади (за прв пат приметен јануари 2014).

SAM SAM - Дали вирусите ги напаѓаат и лекарите?

SAM SAM е исклучително опасен вирус од понов датум кој често ги напаѓа медицинските институции и фармацевтски компании. Еднаш кога ќе влезе, тој прави енкрипција на секој поединечен фајл во компјутерот со помош на AES енкрипција која целосно оневозможува дешифрирање во разумен рок.Употребата на ресури оди нагоре до незамисливи размери што вообичаено се манифестира со успорување на работат на компјутерот, а еднаш кога процесот е готов, податоците и целиот компјутер стануваат целосно недостапни. Дури ако им платите и на уценувачите да ви го отклучат копмјутерот – тие често оставаат back door и приказната никогаш не е завршена.