Slovenija

Ciscova napoved indeksa vizualnih omrežij obeta še večji razcvet prometa mobilnih podatkov

Več naprav za mobilni promet in mobilni video ter 39-kratno povečanje prometa mobilnih podatkov v svetu v obdobju 2009-2014.


San Jose, Kalifornija - Cisco je objavil napoved indeksa vizualnih omrežij (VNI - Visual Networking Index) in prometa mobilnih podatkov Cisco® za obdobje 2009-2014. Raziskava napoveduje, da bo promet mobilnih podatkov v danem obdobju dosegel 3,6 eksabajta na mesec oziroma 40 eksabajtov letno do leta 2014. To pomeni, da bo promet mobilnih podatkov od leta 2009 do 2014 zrastel za 39-krat, skupna letna rast pa bo dosegla 108 odstotkov letno.

To povečanje bo rezultat dveh svetovnih trendov - razcveta naprav za mobilni promet in široke uporabe mobilnih video vsebin. Do leta 2014 bi se lahko v mobilna omrežja povezovalo več kot 5 milijard zasebnih naprav, še nekaj milijard naprav pa v vozlišča med napravami. Do leta 2014 bo mobilni video predvidoma pomenil 66 odstotkov prometa mobilnih podatkov, kar pomeni 66-odstotno povečanje v obdobju 2009-2014. Tako Cisco v napovedi indeksa vizualnih omrežij in prometa mobilnih podatkov ugotavlja, da je to aplikacija za promet mobilnih podatkov, ki se ji obeta največji razcvet.

Cisco Global Internet Speed Test (GIST)
Cisco Global Internet Speed Test (GIST)

Ključne ugotovitve:

 • Promet mobilnih podatkov se je v zadnjem letu na svetovni ravni povečal na 90 petabajtov mesečno (kar je enako 23 milijonom DVD-jev).
 • Promet mobilnih podatkov na svetovni ravni danes narašča 2,4-krat hitreje kot fiksni širokopasovni prenos podatkov.
 • Pametni telefoni in naprave za dostop do brezžičnega interneta za prenosne računalnike bodo do leta 2014 predstavljali več kot 90 odstotkov globalnega mobilnega prometa.
 • Do leta 2014 bi lahko več kot 400 milijonov uporabnikov interneta po svetu do spleta dostopalo izključno prek mobilne povezave.
 • Danes se prek povprečne mobilne širokopasovne povezave mesečno prenese 1,3 gigabajta podatkov (kar je enako približno 650 glasbenim datotekam MP3), do leta 2014 pa se bo mesečno prek povprečne mobilne širokopasovne povezave predvidoma preneslo 7 gigabajtov podatkov (kar je enako približno 3500 glasbenim datotekam MP3).
 • Na regionalni ravni bo promet mobilnih podatkov predvidoma najhitreje naraščal v Afriki in na Bližnjem vzhodu, kjer bo dosegel skupno letno rast 133 odstotkov. Sledili bosta azijsko-pacifiška regija (119-odstotna skupna letna rast) in Severna Amerika (117-odstotna skupna letna rast). Med državami se največja rast obeta v Indiji (222-odstotna skupna letna rast v danem obdobju), na Kitajskem (172-odstotna skupna letna rast) in v Južnoafriški republiki (156-odstotna skupna letna rast). Mobilni operaterji v številnih državah že danes ponujajo mobilne širokopasovne storitve, ki se lahko po ceni in hitrosti kosajo s fiksnimi širokopasovnimi povezavami, kar je tudi razlog za tako hiter razcvet mobilnih širokopasovnih povezav.
  Cisco Visual Networking Index Global Mobile Data Traffic Growth Cisco Visual Networking Index Global Mobile Data Traffic Growth

 

Ciscov metodološki pristop k napovedi indeksa vizualnih omrežij in prometa mobilnih podatkov temelji na napovedih različnih neodvisnih analitikov in raziskavah dejanske uporabe prometa mobilnih podatkov v svetu. Več o metodologiji lahko preberete na spodnji povezavi.

Izjave:

 • »Promet mobilnih podatkov narašča hitreje, kot smo pričakovali pred petimi leti,« je povedal Ciscov direktor za trženje na področju ponudnikov storitev Doug Webster. »Zaradi hitrega razcveta uporabe pametnih telefonov, spletnih knjig, e-branja in spletnih video kamer ter aplikacij med napravami, kot so sistemi za spremljanje in sledenje stanja eHealth, je povpraševanje po storitvah mobilnih omrežij med uporabniki neprimerno višje kot kdaj prej. Kljub gospodarski recesiji je povpraševanje po mobilnih storitvah še naprej veliko, kar je hkrati izziv in priložnost za ponudnike storitev po vsem svetu,« je dodal g. Webster.

Posodobitve Ciscovega preizkusa globalne internetne hitrosti (GIST):

 • Podjetje Cisco je posodobilo svojo brezplačno aplikacijo za preizkus globalne internetne hitrosti (GIST - Global Internet Speed Test), ki jo trenutno uporablja več kot 200.000 ljudi po vsem svetu in ki podpira naprave iPhone, iPod touch in BlackBerry Storm. Aplikacija omogoča merjenje hitrosti povezav v omrežjih Wi-Fi, 3G ali EDGE.
 • Uporabniki aplikacije GIST lahko hitro (v manj kot 15 sekundah) preizkusijo hitrost povezave in si v preglednih grafikonih ogledajo rezultate zadnjih 10 preizkusov (in primerjave z vsemi globalnimi uporabniki). Izboljšana aplikacija zdaj vključuje tudi zemljevid, ki prikazuje, kje so bili preizkusi izvedeni. Uporabniki lahko tudi poimenujejo svoje najljubše lokacije preizkusov, z rezultati preizkusov povežejo fotografije in dajo rezultate preizkusov v skupno rabo v socialni mreži Twitter.
Cisco Visual Networking Index Mobile Data Traffic Growth by Region Cisco Visual Networking Index Mobile Data Traffic Growth by Region

Povezave:

O podjetju Cisco Systems

Cisco (NASDAQ: CSCO), vodilni svetovni ponudnik omrežnih storitev, ki spreminja smernice na področju komunikacij, povezovanja in sodelovanja, letos praznuje 25 let tehnoloških inovacij, izvrstnega delovanja in družbene odgovornosti podjetja.  Več informacij o Ciscu lahko najdete na spletni strani http://www.cisco.com. Za aktualne novice obiščite http://newsroom.cisco.com.

Cisco, logotip Cisco in Cisco Systems so registrirani zaščitni znaki podjetja Cisco Systems, Inc. in/ali njegovih podružnic v ZDA in drugih državah. Vsi ostali zapčitni znaki, ki se pojavljajo v tem dokumentu, so last odgovarjajočih podjetij in ustanov. Uporaba besede partner ne pomeni partnerskega odnosa med podjetjem Cisco in katerim koli drugim podjetjem. Ta dokument je sporočilo javnosti podjetja Cisco.


Oseba za odnose z javnostmi:
Nina Kordež
Cisco Slovenija
E: nkorde@cisco.com
T: +386 1 582 3104