Slovenija

Ciscovo polletno poročilo o varnosti za leto 2010 vključuje načrt za obvladovanje tektonskih premikov na področju varnosti omrežij

V poročilu so predstavljene učinkovite varnostne prakse za krepitev in varovanje konkurenčnih prednosti podjetij


SAN FRANCISCO - V polletnem poročilu o varnosti za leto 2010, ki ga je podjetje Cisco objavilo danes, je zapisano, da morajo podjetja drugače razmišljati o varnosti, če želijo zavarovati svoja omrežja in ključne poslovne informacije pred novimi varnostnimi tveganji. Tektonski premiki, kot so vse bolj razširjena uporaba družabnih omrežij, vse širša uporaba mobilnih naprav za povezovanje v omrežja in virtualizacija, še naprej spreminjajo področje varnosti. Zato morajo strokovnjaki v podjetjih takoj oblikovati učinkovite varnostne prakse in jih začeti izvajati, če želijo zavarovati ugled in konkurenčnost svojih podjetij. V poročilu je predstavljenih pet priporočil za večjo varnost podjetij do leta 2011.

Danes ob 9. uri po pacifiškem času bosta o ugotovitvah poročila razpravljala John N. Stewart, podpredsednik in direktor varnosti v podjetju Cisco in Mary Landesman, raziskovalka na področju varnosti v Ciscu. Preko Internet TV bosta izpostavila tudi najboljše prakse. Oddaja je na voljo na http://tools.cisco.com/cmn/jsp/index.jsp?id=102551.

Ključne ugotovitve iz Ciscovega polletnega poročila o varnosti za leto 2010

 • Pritisk tektonskih sil - Veliki premiki vplivajo na varnost v podjetjih. Družabna omrežja, virtualizacija, računalništvo v oblaku in široka uporaba mobilnih naprav še naprej močno vplivajo na prizadevanja oddelkov za IT v podjetjih, da bi vzdrževali učinkovito varnost omrežij. Za obvladovanje teh trendov bi morali v podjetjih:
  • uvajati natančne pravilnike glede uporabe podatkov in aplikacij za posamezne uporabnike v virtualiziranih sistemih.
  • Strogo omejiti dostop do poslovnih informacij.
  • Oblikovati uradni pravilnik za mobilnost v podjetju.
  • Vlagati v orodja za upravljanje in spremljanje dela v oblaku.
  • Zaposlene usmerjati z nasveti glede uporabe družabnih medijev na delovnem mestu.
 • Priljubljene virtualne farme - Ciscova varnostno-obveščevalna dejavnost (SIO) je razkrila, da 7 odstotkov uporabnikov storitve Facebook po vsem svetu povprečno 68 minut na dan igra priljubljeno interaktivno igrico FarmVille. Tej igrici po priljubljenosti sledi igrica Mafia Wars, ki jo 5 odstotkov uporabnikov dnevno povprečno igra 52 minut, na tretjem mestu pa je igrica Café World, ki jo 4 odstotki uporabnikov dnevno igrajo 36 minut.
  • Medtem ko manjša produktivnost zaposlenih sicer ni varnostna grožnja, pa kibernetični zlikovci menda že razvijajo načine, da skupaj z igricami v vaš računalnik pretihotapijo tudi zlonamerno programsko opremo.
 • Neupoštevanje pravilnika podjetja - 50 odstotkov končnih uporabnikov je priznalo, da najmanj enkrat tedensko kršijo pravilnik, ki prepoveduje uporabo orodij družabnih medijev na delovnem mestu, 27 odstotkov pa jih je priznalo, da spreminjajo nastavitve službenih naprav, da lahko dostopajo do prepovedanih aplikacij.
 • Premostitev razkoraka na področju inovacij - Kibernetični zlikovci s pridom izkoriščajo tehnološke inovacije. Izkoriščajo razkorak, ki nastaja, ker podjetja ne morejo dovolj hitro razviti naprednih tehnologij, s katerimi bi zavarovala svoja omrežja pred inovacijami kibernetičnih zlikovcev.
  • Medtem ko podjetja, ki poslujejo zakonito, razmišljajo, ali bi dovolila in sprejela uporabo družabnih omrežij in tehnologij enakih (peer-to-peer), jih kibernetični zlikovci že s pridom uporabljajo za uresničevanje svojih zločinskih namer ter za boljšo medsebojno komunikacijo in hitre medsebojne transakcije.
 • Neželena pošta še naprej na pohodu - Kljub nedavnim uspehom pri onemogočanju neželene pošte za zločinske namene Ciscova obveščevalno-varnostna dejavnost kaže, da naj bi količina neželene pošte v letu 2010 narasla tudi za 30 odstotkov (v primerjavi z 2009).
  • Največ neželene pošte izvira iz Združenih držav Amerike, ki so tako znova prevzele vodstvo na tej lestvici, medtem ko je Brazilija zdrsnila na tretje mesto. Na drugem mestu je trenutno Indija, na četrtem in petem pa Rusija in Južna Koreja.
  • Količina neželene pošte iz Brazilije se je zmanjšala za 4,3 odstotka – najverjetneje zato, ker več brazilskih ponudnikov internetnih storitev omejuje dostop do vrat 25.
 • Napadi z neželeno pošto iz več smeri - Kibernetični zlikovci še naprej napadajo zakonita spletna mesta, vendar svoje napade z neželeno pošto strateško časovno načrtujejo in poskušajo predvsem ustvariti zapisovalnike kod, zadnja vrata in »bote«.
 • Teroristi v družabnih omrežjih - Družabna omrežja so še naprej igrišče kibernetičnih zlikovcev, ki zdaj napadajo vse pogosteje. Zdaj so se jim pridružili še nevarnejši zločinci: teroristi. Ameriška vlada je bila zaskrbljena v tolikšni meri, da so pričeli podeljevali nagrade za preučevanje vpliva teh socialnih omrežij in drugih tehnologij na organizacijo, koordinacijo in spodbujanje morebitnbih napadov.

V poročilu so predstavljene še številne druge ugotovitve in priporočila podjetjem o tem, kako se lahko bolje zavarujejo.

Izjave:

 • John N. Stewart, podpredsednik in direktor varnosti v podjetju Cisco
  »Tehnološke inovacije bistveno spreminjajo naš način življenja, dela, zabave, izmenjave informacij in komunikacije. Ker potrošniki običajno prej sprejmejo nove tehnologije, se morajo podjetja truditi, da prilagodijo obstoječe pravilnike v skladu s priljubljenimi načini uporabe teh tehnologij med zaposlenimi. Podjetja morajo zdaj spremeniti svoje modele IT in se odzvati na te tektonske premike na trgu, če želijo učinkovito delovati v nastajajočem brezmejnem omrežju in se soočati z novimi varnostnimi grožnjami.«

Video/slike:

Dodatni viri:

Oseba za odnose z javnostmi:
Nina Benedičič
Cisco Slovenija
E: nkorde@cisco.com
T: +386 1 582 3104