Novice

Cisco pomaga zagotavljati prihodnost interneta v času porasta naprav

Cisco podpira arhitekturo omrežij nove generacije IP NGN, ki zagotavlja ponudnikom storitev najbolj prilagodljivo in stroškovno učinkovito pot do IPv6


SAN JOSE, Kalifornija - Cisco je napovedal bistvene izboljšave arhitekture Internet Protocol Next-Generation Network (IP NGN) architecture. Namenjena je za zaščito osnovne strukture interneta, ki jo je treba prilagoditi vrtoglavemu porastu priključenih naprav ter zagotoviti varen in učinkovit prenos video posnetkov ter sodelovanje. Z novo rešitvijo Cisco® Carrier-Grade IP Version 6 (IPv6) omogoča Cisco ponudnikom storitev učinkovito spopadanje z ozkim grlom, ki nastaja zaradi neizbežnega pomanjkanja naslovov IPv4. Ta nova rešitev dopolnjuje linijo izdelkov IPv6 podjetja Cisco, ki je najbolj pestra na trgu.

Zmogljivosti IPv6 podjetja Cisco sedaj segajo od jedra omrežja do domačega računalnika in dopolnjujejo bogato izbiro usmerjevalnikov in stikal. Cisco predstavlja nove zmogljivosti IPv6 Cisco CRS-1 Carrier Routing System za jedro omrežja in Cisco Aggregation Services Routers za obrobje omrežja. Ti novi dodatki predstavljajo cenovno ugodno in učinkovito pot do nove generacije omrežij IPv6, saj omogočajo preprost prehod z obstoječih naslovov IPv4.  

Glavne prednosti/ključne značilnosti:

 • Naslov IP potrebuje vsaka naprava, ki se povezuje z internetom, pri čemer naj bi naslov IPv6 nasledil starejše naslove IPv4, ki je prva in še danes najbolj razširjena implementacijska različica.
 • Različni viri, vključno s spletno stranjo potaroo.net, ki beleži vsak naslov IPv4, ki ga dodeli služba Internet Assigned Numbers Authority, napovedujejo, da naj bi naslovov IPv4 predvidoma zmanjkalo nekje leta 2011. Obstaja namreč omejeno število edinstvenih naslovov IPv4 (približno 4 milijarde), ki jih zaradi vse večjega števila naprav, ki se povezujejo z internetom, in pametnih naprav, hitro zmanjkuje.
 • Zato so razvili naslove IPv6, ki jih je 3,4 x 1038 oziroma več kot 50 milijard za vsakega Zemljana, torej več kot dovolj za potrebe uporabnikov naslovov IP. Vendar protokola IPv4 in IPv6 nista neposredno združljiva, zato zahteva prenos omrežja z naslova IPv4 na IPv6 tehnološke rešitve za ohranitev naslovov IPv4 ob izvajanju natančno zasnovanega in postopnega načrta implementacije.
 • Nova ponudba IPv6 podjetja Cisco, s katero je podjetje razširilo obstoječi nabor izdelkov IPv6, naj bi ponudnikom storitev omogočila nemoten razvoj omrežij IPv6. Izboljšave so:
  • Orodje za mobilne storitve Cisco Carrier-Grade Services Engine za Cisco CRS-1. Ta inovacija, ki jo ponudniki storitev uporabijo v jedru omrežij, kjer je mogoče zagotoviti največjo pokritost naslovov IPv6, je prva in izjemno prilagodljiva ter učinkovita rešitev na trgu, ki podpira prevod naslovov v velikem obsegu (NAT ali LSN v velikem obsegu).
  • Rešitev Cisco Carrier-Grade IPv6 Solution za Cisco ASR Series. Nove zmogljivosti omogočajo LSN na obrobju omrežja, kar je koristno za manjša ali razpršena omrežja nove generacije IP.
  • Rešitev Cisco Services za Carrier-Grade IPv6. Ker želijo ponudniki storitev izpolniti pričakovanja uporabnikov, ponuja Cisco storitve prehoda za čim lažji in cenejši prehod na rešitve IPv6, da bi bilo delovanje omrežij nove generacije IP čim varnejše. Izdelki Cisco Services omogočajo vse od predhodnega načrtovanja in ocene pripravljenosti na uporabo IPv6 do zasnov po meri in implementacije.
 • Nove zmogljivosti dopolnjujejo široko izbiro možnosti IPv6. Ključne zmogljivosti, kot so uporaba dvojnih skladov, uporaba IPv4 prek IPv6 in IPv6 prek IPv4 s tehnologijami prehoda, je zdaj mogoče uporabljati s praktično vsemi usmerjevalniki in stikali, skupaj z zmogljivostmi LSN pa omogočajo lažji prehod na omrežje, ki v celoti uporablja naslove IPv6.

Izjave:

 • »Število nedodeljenih naslovov IPv4 upada in jih kmalu ne bo več, zaradi česar je ogrožen nadaljnji razvoj interneta,« je povedal vodja glavne strategije podjetja FREE Xavier Niel. »Pametno se je pripraviti na to možnost in prav to počnemo v podjetju FREE. Veseli smo dovršene strategije podjetja Cisco in izdelkov, s katerimi bodo lahko uporabniki prešli na naslove IPv6. Pristop podjetja Cisco, ki najprej ohranja obstoječe naslove, je preprosta pot do celovite infrastrukture IPv6.«
 • »Pomanjkanje naslovov IPv4 bo znatno otežilo širjenje interneta na Kitajskem, zato moramo zagotoviti nemoten prehod na IPv6,« je povedal namestnik direktorja centra CERNET na Kitajskem, g. Xing Li. »Zato smo v centru CERNET predstavili številne nove tehnološke rešitve. Navdušeni smo nad pristopom podjetja Cisco, ki podpira tehnologije za prehod in prevod, ki se razvijajo.«
 • »Internet je na prelomni točki, saj število povezanih naprav eksponentno narašča,« ugotavlja Kelly Ahuja, podpredsednica in generalna direktorica skupine Service Provider Routing Technology Group v podjetju Cisco. »Cisco rešitve so že od nekdaj ključne za razvoj interneta. Nove zmogljivosti IPv6, ki dopolnjujejo našo ponudbo izdelkov IPv6, ponudnikom storitev omogočajo, da presežejo kratkoročne omejitve ter ohranijo in prilagodijo svoja omrežja tako, da bodo dolgoročno dosegali poslovno uspešnost in rast.«

Dodatni viri:

Cisco, Cisco Systems, logotip Cisco Systems so registrirani zaščitni znaki podjetja Cisco Systems, Inc. in/ali njegovih podružnic v ZDA in drugih državah. Scientific Atlanta, D9050, iLYNX in ROSA so zaščitni znaki podjetja Scientific Atlanta, Inc in/ali njegovih podružnic. Vsi drugi zaščitni znaki, omenjeni v tem dokumentu, so last odgovarjajočih podjetij in ustanov. Uporaba besede partner ne pomeni partnerskega odnosa med Cisco in katerimkoli drugim podjetjem. Cisco Systems International BV so dobavitelji Cisco opreme v Evropi, podružnica v lasti Cisco Systems, Inc.


Oseba za odnose z javnostmi:
Nina Kordež
Cisco Slovenija
E: nkorde@cisco.com
T: +386 1 582 3104