Novice

Cisco je objavil sklenitev pogodbe o prevzemu podjetja Starent Networks

Prevzem podjetja Starent Networks bo povečal Ciscovo ponudbo mobilnega interneta za ponudnike storitev


SAN JOSE, Kalifornija in TEWKSBURY, Massachusetts - Podjetji Cisco® (NASDAQ: CSCO) in Starent Networks (NASDAQ: STAR) sta objavili dokončni sporazum, da Cisco prevzame podjetje Starent Networks, ki je vodilni ponudnik rešitev mobilne infrastrukture na osnovi protokola IP, namenjen zlasti ponudnikom mobilnih in združenih omrežij. Mobilni internet se zaradi vse bolj razširjenje uporabe pametnih telefonov IP in drugih povezanih mobilnih naprav vedno bolj spreminja. Ponudniki storitev aktivno vlagajo sredstva na omenjeno tržišče, saj se glede na Ciscov indeks vizualnih omrežij pričakuje, da se bo do leta 2013 globalni promet mobilnih podatkov na letni ravni več kot podvojil.

Po pogodbi bo Cisco plačal 35 ameriških dolarjev na delnico v zameno za vsako delnico podjetja Starent Networks in prevzel plačilo neporavnanih dolgov za skupno ceno približno 2,9 milijarde ameriških dolarjev. Prevzem sta odobrili upravi obeh podjetij.

Prevzem naj bi se zgodil v prvi polovici koledarskega leta 2010, pri čemer je končni datum odvisen od običajnih pogojev, vključno s predpisanimi pregledi. Cisco pričakuje, da bo prevzem brez upoštevanja standarda GAAP vplival na manjši dobiček v letih 2010 in 2011 in na večji dobiček v poslovnem letu 2012.

»Zelo smo zadovoljni, da se bo podjetje Starent Networks pridružilo Cisco ekipi. Menimo, da bodo njihovi izdelki in znanje prinesli veliko prednosti našim strankam (ponudnikom storitev) pri oblikovanju njihove ponudbe mobilnega interneta,« je povedal John Chambers, predsednik in izvršilni direktor podjetja Cisco.

»Cisco in Starent Networks imata skupno vizijo in skladne tehnologije, namenjene hitrejšemu prehodu na mobilni internet, kjer je omrežje platforma za ponudnike storitev, na kateri lahko uvedejo, izvajajo in tržijo mobilne večpredstavnostne aplikacije in storitve naslednje generacije,« je izjavil Pankaj Patel, podpredsednik in generalni direktor pri Service Provider Business.

»Ciscovo paradno področje sta video in IP, ki skupaj z rešitvami mobilne infrastrukture podjetja Starent Networks tvorita privlačno zbirko izdelkov za zagotavljanje integrirane arhitekture, v kateri so mobilni naročniki v omrežjih 3G in 4G deležni bogatih in kakovostnih večpredstavnostnih doživetij,« je povedal predsednik in izvršilni direktor podjetja Starent Networks Ashraf Dahod.

Rešitve mobilne infrastrukture podjetja Starent Networks imajo pomembno vlogo, ker ponudnikom storitev omogočajo, da prilagajajo svojo mobilno infrastrukturo in s ponudbo raznolikih doživetij finančno upravičijo vložena sredstva. Podjetje ponuja večpredstavnostno inteligenco, pomembne omrežne funkcije in storitve za upravljanje dostopa iz radijskih omrežij 2,5G, 3G in 4G v omrežja mobilnih operaterjev. Tehnologija podjetja Starent Networks, ki je neodvisna od dostopa, se uvaja v omrežjih CDMA2000 (1X, EV-DO), UMTS/HSPA in WiMax.

Do podpisa pogodbe bosta podjetji Cisco in Starent Networks še naprej poslovali kot ločeni podjetji. Po končani transakciji bo podjetje Starent Networks postalo Mobile Internet Technology Group pod vodstvom Ashrafa Dahoda, ki je bil do zdaj predsednik in izvršilni direktor podjetja Starent Networks. Skupina bo delovala v okviru Ciscove enote Service Provider Business, ki jo vodi Pankaj Patel, podpredsednik in generalni direktor.

Podjetje Starent Networks je bilo ustanovljeno leta 2000 in je zaključilo prvo javno ponudbo leta 2007. Sedež ima v mestu Tewksbury v državi Massachusetts in ima približno 1.000 zaposlenih po vsem svetu. Do konca poslovnega leta, ki se je končalo 31. decembra 2008, je imelo prihodek 254,1 milijona ameriških dolarjev, kar je 74 odstotkov več kot leto prej.

Oseba za odnose z javnostmi:
Nina Kordež
Cisco Slovenija
E: nkorde@cisco.com
T: +386 1 582 3104