Novice

Ciscov telezdravstveni pilotski program je nov način omogočanja zdravnstvenih storitev po vsem svetu

San Jose, Kalifornija - Rezultati Ciscovega pilotskega programa HealthPresence iz Škotske in Kalifornije razkrivajo, da je več kot 95 % pacientov zadovoljnih z oskrbo na daljavo.


Cisco je objavil rezultate pilotskega programa HealthPresence™ v Aberdeenu, Škotska in San Joseju, Kalifornija, iz katerih je razvidno, da je več kot 90 odstotkov pacientov zadovoljnih z oskrbo na daljavo in bi jo priporočili tudi drugim. Cisco HealthPresence je koncept oskrbe pacientov, ki združuje Ciscov program Tele Presence™ in medicinske naprave ter tako omogoča oskrbovalcem in pacientom, ki jih ločuje mnogo kilometrov, interakcijo v medicinskih pogojih. Razkritje pilotskega programa se ujema s skupno novinarsko konferenco, ki sta jo sklicala Cisco in UnitedHealth Group v Washingtonu, D.C. Na njej sta podjetji oznanili, da bosta zgradili prvo mednarodno telezdravstveno omrežje, ki bo omogočalo zdravstveno oskrbo na podeželskih območjih in območjih, kjer so zdravstvene storitve slabo razvite.

Program Cisco HealthPresence z uporabo rešitve za visokokakovostno video sodelovanje olajša pacientom vzpostaviti stik z zdravnikom in izboljšuje učinkovitost oskrbe zdravstvenega osebja. Nenazadnje širi naravni doseg zdravstvenega osebja, izboljšuje dostop in optimizira redke takšne zdravstvene rešitve. Rezultati pilotskega programa vključujejo naslednja pomembna dejstva:

 • Več kot 95 odstotkov pacientov je bilo zadovoljnih z izkušnjo s programom Cisco HealthPresence.
 • Več kot 95 odstotkov pacientov je menilo, da je bil obisk zaupen.
 • Več kot 90 odstotkov pacientov bi storitev priporočilo drugim.

Cisco HealthPresence

 • Za program, ki ga trenutno razvija Ciscova skupina za napredne rešitve zdravstvenih storitev, je globalni strateški posvetovalni člen podjetja - Cisco® Internet Business Solutions Group - ustvaril koncept, ga oblikoval in pilotsko izdal. Cisco HealthPresence združuje Ciscov program TelePresence, rešitev za omrežno video komunikacijo v živo in v realnem času, s tehnologijo, podobno klicnemu centru, in izredno varnim telemetričnim omrežjem. Rezultat tega je program za zdravstvene storitve na daljavo, ki ustvarja okolje, podobno osebnemu obisku zdravnika v ordinaciji.
 • Cisco HealthPresence zagotavlja okolje za komunikacijo in sodelovanje, ki je bilo oblikovano z namenom, da pomaga oddaljenemu osebnemu zdravniku oceniti stanje bolnika na podlagi fizioloških podatkov. Podatke posredujejo številne medicinske naprave, kot so stetoskop, naprava za merjenje krvnega tlaka, naprava za merjenje količine kisika v krvi in druga diagnostična oprema. V vsaki enoti Cisco HealthPresence je zaposlen pomožni sodelavec, ki je izučen za upravljanje medicinskih naprav prek navodil, ki mu jih poda oddaljeni zdravnik. Slednji je lahko oddaljen tudi več sto kilometrov.

Rezultati pilotskega programa iz Aberdeena na Škotskem

 • Škotski center za telezdravstvo, Cisco in državna zdravstvena organizacija nadaljujejo s testiranji programa Cisco HealthPresence v Kraljevi šolski bolnišnici v Aberdeenu na Škotskem za oddaljeno zdravstveno oskrbe bolnikov brez bolezni in poškodb, ki bi jih življenjsko ogrožale.
 • V nadaljevanju so povzeta mnenja bolnikov (51 odstotkov moških, 49 odstotkov žensk, starosti od 16 do več kot 75 let), ki so sodelovali v poskusu v Aberdeenu v začetku januarja 2008. (Popolna klinična ocena bo predvidoma na voljo v prihodnjih mesecih.)
  • 99 odstotkov pacientov je bilo zadovoljnih z izkušnjo.
  • 95 odstotkov je menilo, da je bil obisk zaupen.
  • 93 odstotkov je povedalo, da bodo storitev priporočili tudi drugim.

Rezultati pilotskega programa iz San Joseja v Kaliforniji

 • UnitedHealth Group (UHG) in Cisco sta v sodelovanju s skupino HealthCare Partners začela pilotski projekt Cisco HealthPresence z zaposlenimi pri Ciscu na sedežu podjetja v San Joseju oktobra 2008. Ugotoviti so želeli, ali je program uporabna alternativa za osebne obiske pri zdravniku. UHG je koordiniral administracijske postopke za obiske, ki so vključevali razporejanje terminov, plačilo zdravnikov, koordinacijo prednosti in zmožnost omrežja za zdravstvene storitve.
 • Odzivi pacientov, ki so sodelovali v pilotskem projektu v San Joseju, so naslednji:
  • 97 odstotkov pacientov je povedalo, da so uspešno komunicirali z zdravnikom z uporabo storitve.
  • 98 odstotkov je menilo, da je bila uporaba tehnologije preprosta in udobna.
  • 90 odstotkov jih je povedalo, da bodo storitev priporočili tudi drugim.

Pogled v prihodnost

Na podlagi pozitivnih odzivov zaposlenih in zdravnikov namerava Cisco razširiti pilotski projekt Cisco HeathPresence na zaposlene na drugih lokacijah podjetja po vseh Združenih državah in tako povezati zaposlene pri Ciscu z najustreznejšimi medicinskimi strokovnjaki. Cisco in UHG se trudita tudi razširiti omrežje sodelujočih v programu Cisco HealthPresence z vključevanjem čim večjega števila specialistov.

Cisco je julija 2008 začel testirati program Cisco HealthPresence v sodelovanju z Zdravstveno upravo okrožja Zahodne obale na Novi Zelandiji ter podjetjem Gen-i, registriranim partnerjem Cisca, da bi tako ocenil zmožnosti razširitve razpoložljivosti medicinskih virov in oskrbe pacientov z udobno in pravočasno medicinsko pomočjo. Mnenja zdravstvenega osebja kažejo, da program Cisco HealthPresence omogoča osebju sprejemati hitrejše in učinkovitejše odločitve ter hkrati v veliki meri zmanjšati potrebe po prevozu pacientov. V splošnem je tako zdravstveno kot administrativno osebje izrazilo močno podporo za model oskrbe.

Izjave

 • James Ferguson, dr. med., Škotski center za telezdravstvo
  »Nisem pričakoval, da bodo pacienti tako zadovoljni s programom kot so bili  - še posebno ne starejši, ki so manj seznanjeni s tehnologijo. Njihovo navdušenje me je razveselilo, mnogi so podali predloge za to, kako bi lahko program HealthPresence izboljšal zdravstveno oskrbo v njihovi občini.«
 • Kaveh Safavi, podpredsednik, globalna medicinska praksa, Cisco Internet Business Solutions Group
  »Nedvomno je prisotna globalna potreba po boljšem dostopu do zdravstvenih virov, ki bi omogočal pacientom najboljšo oskrbo. Preprosto povečanje števila zdravnikov navadno ni izvedljivo. Cisco HealthPresence je primer našega inovativnega pristopa do razvijanja tehnologij, ki izboljšujejo kakovost zdravstva, poenostavijo komunikacijo v zdravstvu ter povežejo paciente z zdravstvenim osebjem na udoben in učinkovit način.
 • Shashi Kiran, sodelujoči pacient iz San Joseja
  »Obisk zdravnika prek programa Cisco HealthPresence se mi ni zdel drugačen od običajnega obiska osebnega zdravnika, razen tega, da je potekal v službi in bil zato udobnejši. Diagnostika je bila veliko hitrejša in kakovost posvetovalne izkušnje veliko boljša, kot sem pričakoval.«

Oseba za odnose z javnostmi:
Nina Kordež
Cisco Slovenija
E: nkorde@cisco.com
T: +386 1 582 3104