Novice

Ciscova raziskava potrjuje prednosti dela na daljavo

Z večjo produktivnostjo zaradi dela na daljavo lahko podjetje letno ustvari do 277 milijonov ameriških dolarjev prihranka


SAN JOSE, Kalifornija - Cisco je objavil rezultate ankete v zvezi z delom na daljavo, v katero je bilo vključenih skoraj 2.000 zaposlenih. Raziskava, s katero so preučevali socialne, ekonomske in okoljske vidike v zvezi z delom na daljavo, je pokazala, da je večina anketiranih zaznala povečanje fleksibilnosti dela, produktivnosti in zadovoljstva, če so imeli možnost delati od doma.

Ker se moderni način dela razvija in globalizira, se vse več podjetij odloča za strategijo dela na daljavo, ker želijo s tem prihraniti stroške, zmanjšati negativen vpliv na okolje in zadržati vrhunske strokovnjake. Ciscova anketa razkriva prednosti, ki jih ima zdrava strategija dela na daljavo tako za zaposlene kot delodajalce.

Cisco dosega nove ravni zmogljivosti in učinkovitosti, ker omogoča sodelovanje med ljudmi, ki delajo na na različnih lokacijah. Pravzaprav je Ciscova skupina za globalno strateško svetovanje Internet Business Services Group s tem, ko je omogočila svojim zaposlenim delo na daljavo, pri produktivnosti prihranila približno 277 milijonov ameriških dolarjev. Poleg tega Cisco pričakuje, da bodo s postopnim uvajanjem rešitev, kot so Cisco® Virtual Office, Cisco OfficeExtend in orodji za sodelovanje, na primer Cisco WebEx™ zaposleni in delodajalci uvideli, da obstaja še več prednosti v zvezi z delom na daljavo.

Ciscovi zaposleni naslednje generacije

 • Ciscovi zaposleni porabijo približno 63 odstotkov časa za komunikacijo in sodelovanje.
 • 40 odstotkov Ciscovih zaposlenih izjavlja, da ne delajo v istem mestu kot njihovi direktorji.
 • Povprečni zaposleni na Ciscu dela na daljavo dva dni na teden.
 • 60 odstotkov časa, ki se prihrani z delom od doma, ljudje porabijo za delo in 40 odstotkov za osebne stvari.

Ključne ugotovitve/glavne prednosti

 • Leta 2008 so v Ciscu izvedli anketo, s katero so želeli oceniti različne teme, ki zadevajo delo na daljavo, vključno z vzorci takega dela, tehnološkimi omejitvami, kakovostjo dela in produktivnostjo, vplivi na okolje, prednostmi in pomanjkljivostmi fleksibilnega življenjskega sloga ter splošnim zadovoljstvom zaposlenih.
 • V anketi je sodelovalo 1.992 Ciscovih zaposlenih s petih področij (Azije, Emerging Markets, Evrope, Japonske in ZDA/Kanade).

Produktivnost in sodelovanje

 • Približno 69 odstotkov anketiranih je odgovorilo, da se je njihova produktivnost pri delu na daljavo povečala, 75 odstotkov pa jih je izjavilo, da se je izboljšal njihov čas za delo.
 • 83 odstotkov zaposlenih je izjavilo, da so bile pri delu na daljavo njihove možnosti za komunikacijo in sodelovanje s kolegi enake in v nekaterih primerih celo boljše kot takrat, ko so delali v podjetju.
 • 67 odstotkov anketirancev je povedalo, da se je splošna kakovost njihovega dela na daljavo povečala.
 • O boljši kakovosti življenja pri delu na daljavo je poročalo 80 odstotkov anketirancev.
 • Možnost dela na daljavo močno vpliva tudi na stalnost zaposlenih, saj jih več kot 91 odstotkov navaja, da delo na daljavo pomembno, če ne celo zelo pomembno vpliva na njihovo splošno zadovoljstvo.

Varovanje okolja

 • Leta 2008 so Ciscovi delavci, ki so namesto službenih potovanj delali na daljavo, prihranili približno 47.320 ton izpustov toplogrednih plinov, ki bi se drugače izločili v ozračje.
 • Povprečna razdalja potovanja se razlikuje glede na geografsko lokacijo: zaposleni v ZDA in Kanadi  povprečno naredijo 48.270 kilometrov, v Aziji približno 22.526 km, na Japonskem 2641.834 km, na področju rastočih trgov (Emerging Markets) 25.744 km in v Evropi 74.014 km.
 • Ciscovi zaposleni z delom na daljavo letno prihranijo za gorivo 10,3 milijona ameriških dolarjev.

Izjavi:

Rami Mazid, podpredsednik pri Global Client Services and Operations, Cisco

»V dobi globalnih trgov ločujeta ljudi in delovne prostore le čas in razdalja. Pri Ciscu že dlje časa vemo, da delo na daljavo in tehnologije sodelovanja učinkovito podirajo meje ter omogočajo prehod na podjetje brez meja. Kot je pokazala naša raziskava, je lahko pravilno izveden program za delo na daljavo zelo učinkovit: zaposleni lažje uravnavajo delo in prosti čas, njihova produktivnost in splošno zadovoljstvo pa sta večja.«

Carina Reyes, direktorica oddelka Operations, Cisco

»Kot zaposlena mati treh otrok zelo dobro poznam vse prednosti rešitve Cisco Virtual Office. Visokokakovosten zvok in video mi omogočata, da preprosto vzpostavljam povezave in vodim globalne ekipe ter programe, ne da bi morala za to kar naprej potovati od doma do pisarne. Delo od doma mi omogoča fleksibilnost, da izberem tak urnik, ki najbolj ustreza mojih obveznostim doma in v službi. Prav preprosto obvladujem vse: od jutranjih telefonskih klicev v Evropo, obiskov pri zdravniku sredi dneva, do večernih sestankov s sodelavci v Aziji. Tudi moja družina je zadovoljna, da delam za eno najboljših podjetij na svetu, ki omogoča svojim delavcem tako dobro organizirano krmarjenje med delom in prostim časom.«

Dodatni viri:

Rami Mazid razpravlja o najpomembnejših elementih programa za učinkovito dela na daljavo in pravilnikih (vključno z ocenami podjetja in zaposlenih, potrebo po prilagajanju posameznikom, strateškim načrtovanjem, kulturnimi prilagoditvami, pripravljenostjo omrežja, implementacijo tehnologije, izobraževanjem, preskusi, ocenami in izboljšavami), Carina Reyes pa govori o Ciscovih izkušnjah z delom od doma.

Oseba za odnose z javnostmi:
Nina Kordež
Cisco Slovenija
E: nkorde@cisco.com
T: +386 1 582 3104