Novice

Najnovejši Ciscov indeks vizualnih omrežij predvideva petkratni porast globalnega prometa IP do leta 2013

Rast omogočajo širokopasovne povezave, video, mobilnost in digitalna večopravilnost


SAN JOSE, Kalifornija - Cisco je objavil rezultate Cisco® napovedi in metodologije indeksa vizualnih omrežij (VNI), 2008–2013, ki potrjuje, da uporaba širokopasovnih povezav in globalni promet omrežja IP naraščata z neverjetno hitrostjo. Pojavljajo se namreč nove oblike in razširjena uporaba interaktivnih medijev ter prava eksplozija video vsebin v različnih napravah. Raziskava predvideva petkratno povečanje globalnega prometa IP do leta 2013. Napoved temelji na primerjavi podatkov, ki so jih dali potrošniki in ponudniki storitev povsod po svetu, med drugim iz Severne Amerike, Zahodne Evrope, azijsko-pacifiškega področja, Bližnjega vzhoda in od drugod.

Napoved Cisco VNI je namenjena oceni rasti globalnega prometa omrežij IP. Napovedi temeljijo na Ciscovih analizah in modelih napovedi neodvisnih analitikov.

Cisco je razvil več edinstvenih aplikacij za spremljanje rasti prometa IP povsod po svetu:

Dejstva:

Glavne značilnosti raziskave:
Skupni globalni promet IP

 • Globalni promet IP se bo od leta 2008 do leta 2013 predvidoma povečal za petkrat.
 • Do leta 2013 bo letni globalni promet IP dosegel dve tretjini zetabajta (ali 667 eksabajtov). (Zetabajt je milijarda gigabajtov.)
 • Promet IP v Severni Ameriki bo do leta 2013 dosegel 13 eksabajtov na mesec, kar je nekoliko več kot v Zahodni Evropi, kjer bo dosegel 12,5 eksabajta na mesec in manj kot na azijsko-pacifiškem področju, kjer bo promet IP dosegel 21 eksabajtov na mesec.
 • Na Bližnjem vzhodu in v Afriki bo rast najhitrejša, z 51-odstotno skupno letno rastjo, kar pomeni 1 eksabajt na mesec do leta 2013.

Gonilo rasti: video

 • Do leta 2013 bo vsota vseh oblik videa (TV, VoD, internetni video in P2P) presegla 90 odstotkov potrošniškega globalnega prometa IP.
 • Od leta 2008 do 2013 se bo promet videokomunikacij (video prek neposrednega sporočanja, videoklici) desetkrat povečal.

Mobilne širokopasovne povezave

 • Mobilni prenos podatkov se bo od 2008 do 2013 vsako leto približno podvojil, kar je 66-kratno povečanje.
 • Do leta 2013 bodo skoraj 64 odstotkov mobilnega prenosa podatkov na svetu pomenile video vsebine. (Mobilni video je najhitreje rastoča kategorija aplikacij v okviru napovedi Cisco VNI.)

Vpliv »hiperpovezljivosti« na omrežja:

 • Potrošniška hiperpovezljivost (ki vključuje aktivno digitalno večopravilnost in pasivna omrežja), podaljšuje »digitalni dan«. Omrežja IP namreč podpirajo hkrati vse več opravil in funkcij iz različnih omrežnih naprav (npr. TV, PC, mobilne naprave itd.)
 • Do leta 2013 bo aktivna digitalna večopravilnost, na primer poslušanje spletne glasbe med delom v spletu ali brskanjem/neposrednim sporočanjem in hkratnim pogovorom po telefonu, dodalo vsakemu dnevu šest »omrežnih ur«.
 • Do leta 2013 bo pasivno omrežje, na primer snemanje DVR med ogledom drugih omrežnih programov, varnostnim kopiranjem v ozadju ali videom iz okolja iz naprav, kot so varnostne kamere ali kamere za nadzor dojenčka, dale k vsakemu dnevu še šest »omrežnih ur«.
 • Danes ima »omrežni dan« 36 ur. Do leta 2013 bo imel t. i. omrežni dan približno 48 ur.

Globalni vpliv video omrežja na velikost zaslona:

 • Digitalni zasloni vseh vrst se tako kot druge komercialne naprave hitro razvijajo. Ne samo, da se množi število omrežnih naprav, povečuje se tudi število naprav z zasloni, kar povečuje uporabo videa. Večji zasloni zahtevajo tudi video z višjo ločljivostjo, tako da se v skladu s tem povečuje tudi promet IP, ki ga potrebuje posamezen tok.
 • Do leta 2013 bo površina vseh digitalnih zaslonov na svetu približno 1 milijardo kvadratnih metrov, kar je enako 2 milijardama velikih TV-zaslonov. Ta velikost bo več kot 15-krat večja kot Manhattan. Če bi jih položili enega ob drugega, bi zasloni več kot 48-krat obkrožili zemeljsko oblo.

Pripomoček za napoved Cisco VNI:

Mediji/Analitiki/Blogerji: Prenesite Ciscov interaktivni pripomoček napovedi VNI in izdelajte lastne napovedi ter poglede po regijah, aplikacijah in segmentih končnih uporabnikov:
Prenos pripomočka za napoved Cisco VNI

*Grafikon napovedi VNI prikaže pričakovane terabajte (TB) na mesec, ki jih bodo ustvarile različne aplikacije vizualnega omrežja od leta 2008 do 2013.

Izboljšane uporabniške aplikacije
Aplikacija Cisco VNI PC Pulse:

Aplikacija Cisco Visual Networking Index (VNI) PC Pulse omogoča, da vidite, kako vaše vedenje v spletu vpliva na uporabo omrežij. Aplikacija meri količino in vrste pasovne širine, ki jo uporablja PC v spletu in drugih omrežjih, ter prikaže oseben »odtis IP« vaše uporabe. Svoje podatke lahko primerjate s statistiko drugih uporabnikov aplikacije Cisco VNI PC Pulse po svetu in vidite, kam se uvrščate.
Prenos aplikacije Cisco PC Pulse

Cisco Global Internet Speed Test (GIST):

Ta aplikacija za iPhone/iPod Touch in BlackBerry Storm meri skupno hitrost mobilnih omrežij iz trenutnega omrežnega mesta (celičnega ali Wi-Fi). Uporabniki lahko pošljejo svoja testna mesta, tako da lahko globalna skupnost uporabnikov vidi mesta z največjimi hitrostmi in primerja celične in Wi-Fi hitrosti z uporabniki naprav iPhone in Blackberry Storm po svetu.
Prenos aplikacije Cisco GIST

Videoposnetki:

Povezave/URL-ji:

Izjava:

 • »Cisco ima kot vodilno podjetje na področju omrežnih tehnologij za internet edinstveno možnost zbiranja in razlage podatkov omrežij IP,« je povedal podpredsednik in izvršni direktor skupine Cisco Service Provider Group Tony Bates. »Naša letna napoved VNI dokazuje, kako temeljito vizualna omrežja spreminjajo način izmenjave različnih vrst vsebin ter sodelovanje, poglede in načine njihovega pošiljanja. Je še en primer poglobljenosti našega sodelovanja s strankami v želji, da jim pomagamo pri pripravi na dinamične spremembe omrežij v prihodnosti in njihovo uporabo.«

Oseba za odnose z javnostmi:
Nina Kordež
Cisco Slovenija
E: nkorde@cisco.com
T: +386 1 582 3104