Novice

Znani rezultati ankete med IKT strokovnjaki o uporabi video posnetkov na spletu

Cisco je na konferenci Cisco Expo 2009 v kongresnem centru Brdo na Brdu pri Kranju med udeleženci izvedel anketo o njihovih izkušnjah in uporabi video posnetkov na spletu tako doma kot v poslovne namene


Ljubljana, Brdo pri Kranju - IKT strokovnjaki se v veliki meri dnevno srečujejo z video posnetki. V prihodnosti bodo video klice uporabljali predvsem za ohranjanje stikov z družino in prijatelji, spletne kamere pa bodo služile nadzoru njihovih  domov. To je eden od zaključkov neuradne ankete, ki jo je med svojimi obiskovalci na konferenci Cisco Expo 2009 na Brdu pri Kranju izvedel Cisco.

V kongresnem centru Brdo se je letos odvijala že osma poslovna konferenca Cisco Expo 2009, ki je potekala v znamenju novih tehnologij in razvoja. Konference se je udeležilo skoraj 350 predstavnikov največjih slovenskih podjetij, javnega sektorja, inženirjev in drugih članov skupnosti IT. Na njej je Cisco udležencem predstavil novosti s sveta naprednih omrežnih tehnologij ter med drugim tudi novo razvojno arhitekturo podatkovnih centrov, inovativne storitve in odprt ekosistem najboljših partnerjev, s katerimi bodo strankam pomagali razvijati podatkovne centre naslednje generacije, ki izboljšujejo moč virtualizacije.

Cisco je med udeleženci konference* izvedel neuradno raziskavo o uporabi video posnetkov na spletu, ki je pokazala, da več kot polovica vprašanih video posnetke gleda vsak dan. 30 odstotkov jih gleda tedensko, 17 odstotkov redko, samo 1 odstotek vprašanih pa je zatrdilo, da video posnetkov na spletu ne gleda nikoli.

Najpogostejše video spletno mesto, ki ga anketiranci obiskujejo, je www.youtube.com. Kot najljubšega ga je namreč navedla več kot polovica vprašanih. Kot bolj priljubljeni spletni strani so obiskovalci navedli tudi  dva slovenska portala, in sicer www.24ur.com in www.rtvslo.si, sledijo pa jima www.siol.net, www.googlevideo.com,  www.cisco.com, www.mojvideo.com.

Video vsebina, ki anketirance najbolj zanima, so brez dvoma novice. Opazen je interes za ogled glasbenih posnetkov in filmov, peščica pa jih je kot najljubše video vsebine navedla družinske posnetke.

Čeprav se anketiranci poslužujejo ogleda video posnetkov, pa jih je precej manj takšnih - le 31 odstotkov -, ki so kdaj na spletno mesto za skupno rabo prenesli svoje video posnetke. Velika večina vprašanih tega ni storila še nikoli.

Paketa storitev dvojček in trojček sodelujočim v anketi nista bila neznana, vendar 21 odstotkov vprašanih ni naročenih na nobenega od njiju, 11 odstotkov pa se jih bo naročilo takoj, ko bo ponudba na voljo v njihovem kraju. Več kot polovica anketirancev je naročenih na trojček paket, medtem ko je na paket dvojček naročenih 22 odstotkov vprašanih.

Nekaj manj kot polovica anketirancev internet uporablja tudi za video pogovore oziroma klice, preostali se takšnega načina komunikacije ne poslužujejo.

Skoraj polovica vprašanih (48%) potrjuje, da je uporaba video aplikacij na njihovem delovnem mestu že prisotna, ostali pa jih profesionalno še ne uporabljajo. Tisti, ki se video aplikacij na delovnem mestu že poslužujejo, se najpogosteje odločajo za video klice s sodelavci s pomočjo video kamer. Uporabljajo tudi video konference, vendar zgolj občasno. Zelo poredko prejemajo video sporočila s strani vodstva podjetja, prav tako so redki anketiranci, ki imajo sestanke v živo preko televizije. Poleg naštetih video aplikacij sta dva sodelujoča omenila uporabo WebEx-a.

Video posnetki so postali del vsakdana, pot do najrazličnejših informacij, ki večini anketirancev služijo tako v zasebnem kot v poslovnem okolju. IKT strokovnjaki pričakujejo, da se bodo video aplikacije v prihodnje še naprej razvijale in bodo vsem omogočale enostavnejše medsebojne stike ter pripomogle k boljši varnosti posameznika.


*V anketi je sodelovalo 215 udeležencev konference Cisco Expo 2009.


Oseba za odnose z javnostmi:
Nina Kordež
Cisco Slovenija
E: nkorde@cisco.com
T: +386 1 582 3104