Novice

Cisco na konferenci Cisco Expo 2009 predstavlja prvi združeni računalniški sistem v industriji, ki izboljšuje moč virtualizacije

Inovativna arhitektura združuje v eni platformi strežnike, omrežje in virtualizacijo; nove storitve in partnerstva pa širijo trg ter oblikujejo podatkovne centre naslednje generacije


Brdo pri Kranju - Danes se je v kongresnem centru Brdo na Brdu pri Kranju začela 8. poslovna konferenca Cisco Expo 2009, ki poteka v znamenju novih tehnologij in razvoja in se je udeležujejo predstavniki največjih slovenskih podjetij, inženirji in drugi člani skupnosti IT. Na njej je Cisco predstavil novo razvojno arhitekturo podatkovnih centrov, inovativne storitve in odprt ekosistem najboljših partnerjev, s katerimi bodo strankam pomagali razvijati podatkovne centre naslednje generacije, ki izboljšujejo moč virtualizacije.

Virtualizacija je v podatkovnih centrih poskrbela za nove priložnosti. Cisco izpolnjuje obljubo o virtualizaciji z združenim računalništvom, pristopu, v katerem so viri integrirani in med seboj povezani s skupno arhitekturo, ki uporablja industrijsko standardne tehnologije. Ključ Ciscovega pristopa je Unified Computing System (Združen računalniški sistem), ki povezuje računalnike, omrežje, dostop do shranjevanja podatkov in sredstev za virtualizacijo v energetsko učinkovit sistem, ta pa zmanjšuje skupne stroške podatkovnih centrov in učinkovito izrablja denarne vire ter pri tem izboljšuje poslovno prilagodljivost.

Inovativna arhitektura širi Ciscovo ponudbo izdelkov za podatkovne centre in je ključnega pomena pri strategiji Data Center 3.0. Cisco svojim strankam pri prehodu na arhitekturo združenega računalništva pomaga z obsežnim naborom novih storitev. Cisco je objavil tudi sodelovanje z vodilnimi podjetji, ki se ukvarjajo s sistemom Unified Computing System in njegovo zgradbo.

Ciscov sistem Unified Computing System (UCS)
Unified Computing System temelji na industrijskih standardih. UCS predstavlja nov računalniški model, ki združuje integrirano upravljanje, združeno preklopno strukturo in industrijsko standardno strežniško platformo s ciljem optimizirati virtualna okolja. S tem pa zmanjša skupne stroške podatkovnega centra in poskrbi za dinamično dodeljevanje računalniških virov, s tem pa zagotavlja večjo poslovno prilagodljivost:

 • Zmanjša skupne stroške lastništva: do 20-odstotno zmanjšanje investicijskih stroškov in do 30-odstotno zmanjšanje operativnih stroškov.
 • Izboljša produktivnost IT in poslovno prilagodljivost: zagotavlja aplikacije v minutah, ne dneh. Preusmeri pozornost iz vzdrževanja IT na inovacije IT.
 • Poveča prilagodljivost brez dodatne zapletenosti: upravlja se kot en sistem, ne glede na to, ali ima en strežnik ali pa 320 strežnikov s tisočimi navideznimi napravami.
 • Izboljša energetsko učinkovitost: bistveno zmanjša stroške energije in hlajenja.
 • Z infrastrukturo, ki temelji na industrijskih standardih, poskrbi za interoperabilnost in zaščiti vlaganja.

Inovativna oblika za podatkovne centre nove generacije
Z novim arhitekturnim pristopom k infrastrukturi podatkovnih centrov sistem Unified Computing System združuje računalnike, omrežje, dostop do shranjevalnega okolja in virtualizacijo v prilagodljivo, modularno arhitekturo, ki jo upravlja en sistem. Unified Computing System je prvi v vrsti nove družine izdelkov, ki dopolnjuje Ciscovo zbirko izdelkov za podatkovne centre. Ključni elementi sistema Unified Computing System so:

 • Strežniki - Cisco je oblikoval popolnoma nov razred računalniških sistemov, sestavljen iz novih rezin Cisco UCS B-Series, te pa temeljijo na prihodnjih družinah procesorjev Intel® Nehalem (prihodnja generacija procesorja Intel® Xeon®). Ciscove rezine imajo patentirano izboljšano pomnilniško tehnologijo, s katero podpirajo aplikacije, ki obdelujejo veliko količino podatkov in omogočajo mnogo več virtualnih strežnikov na posameznem fizičnem strežniku.
 • Omrežje - Ciscov sistem Unified Computing System podpira združeno strukturo na osnovi omrežja Ethernet s prenosom 10 gigabitov na sekundo, nizko latenco in brez izgube podatkov. Ta osnova združuje tri omrežja, ki so običajno ločena:  LAN (local area network), SAN (storage area network) in visoko zmogljiva računalniška omrežja. Tako se z zmanjšanjem števila mrežnih vmesnikov, stikal, kablov in zahtev energije/hlajenja zmanjšajo tudi stroški.
 • Virtualizacija - Ciscov sistem Unified Computing System z izboljšano prilagodljivostjo, delovanjem in operativnim nadzorom virtualnih okolij uresničuje polni potencial virtualizacije. Ciscove funkcije za varnost, uveljavljanje politike in diagnostiko so sedaj prisotne tudi v dinamičnih virtualiziranih okoljih, saj podpirajo spremembe poslovnih zahtev in zahtev IT.
 • Dostop do shranjevalnega okolja - Ciscov sistem Unified Computing System omogoča dostop do omrežja SAN (storage area network) in NAS (network-attached storage). Podpora združene strukture pomeni, da lahko Unified Computing System do shranjevalnega okolja dostopa prek omrežij Ethernet, Fibre Channel over Ethernet, Ethernet ali iSCSI, s tem pa daje strankam možnost izbire in zaščiti njihova vlaganja. Osebje IT lahko poleg tega vnaprej določi politiko dostopa do shranjenih podatkov, pri tem pa poenostavi povezljivost in upravljanje shranjevanja ter pripomore k večji produktivnosti IT.
 • Upravljanje - Upravljanje je na edinstven način integrirano v vse komponente sistema in omogoča, da orodje Cisco UCS Manager celotno rešitev upravlja kot eno entiteto. Orodje Cisco UCS Manager uporablja za upravljanje konfiguracije in operacij sistema intuitiven grafični uporabniški vmesnik (GUI), vmesnik z ukazno vrstico (CLI) ter robusten vmesnik za programiranje aplikacij (API). Cisco UCS Manager pomaga povečati produktivnost osebja IT, saj omogoča upraviteljem shranjevanja, omrežij, strežnikov in aplikacij sodelovanje pri določanju profilov storitev za aplikacije. Profili storitev pomagajo pri avtomatizaciji zagotavljanja in izboljševanja poslovne prilagodljivosti, upraviteljem podatkovnih centrov pa omogočajo, da aplikacije zagotovijo v minutah in ne v dneh.

Energetska učinkovitost - Upravitelji IT lahko s Ciscovim sistemom Unified Computing System dosežejo energetsko bolj učinkovite podatkovne centre - ta sistem uporablja eno tretjino komponent in zahteva manj kablov ter energije/hlajenja kot starejši strežniki.

Ciscove storitve Unified Computing Services

 • Z novim naborom storitev Unified Computing Services bodo stranke lažje izkoristile tehnične in poslovne prednosti Ciscove arhitekture združenega računalništva.
 • Nove storitve v okviru zbirke izdelkov za podatkovne centre, ki jih Cisco in partnerji že ponujajo, vključujejo vse od oblikovanja arhitekture, načrtovanja, migracije do operacij in oddaljenega upravljanja. Vključujejo vse vidike virov podatkovnih centrov - ljudi, postopke in tehnologije.
 • Ciscov edinstveni model storitev za sodelovanje združuje intelektualno lastnino Ciscovih storitev z najboljšimi partnerji za storitve ter s tem strankam ponuja integrirane rešitve.

Izjave:

 • »Navidezna naprava je postala nov gradnik podatkovnega centra, saj ustvarja nove izzive in priložnosti z možnostjo preoblikovanja računalniškega okolja, kar bo prineslo bistvene prednosti,« je dejal Mario Mazzola, podpredsednik Ciscove poslovne enote za dostop do strežnikov in virtualizacijo. »S tem arhitekturnim premikom v podatkovnem centru smo razvili nov, edinstven računalniški model, ki podatkovni center spremeni v dinamično okolje IT in poveča produktivnost, izboljša poslovno prilagodljivost ter dvigne prednosti virtualizacije na povsem novo raven.«
 • »Savvis je navdušen, da lahko kot prvi ponudnik storitev preizkusi Ciscov sistem Unified Computing System, to pa je za nas tudi priložnost za povečanje vrednosti, ki je neposredno povezana s tem arhitekurnim modelom,« je izjavil Bryan Doerr, glavni tehnolog pri podjetju Savvis. »Z zanesljivim, cenovno ugodnim in obsežnim delovanjem virtualiziranih spletnih okolij lahko svojim strankam po vsem svetu zagotovimo številne prednosti.«
 • »V današnjem gospodarstvu morajo organizacije IT povečati produktivnost in zmanjšati stroške, pri tem pa obdržati odličen sistem informacijske-tehnologije, ki zagotavlja konkurenčnost,« je povedal John Enck, podpredsednik raziskovalne skupine, omrežnih storitev in infrastrukture v podjetju Gartner. »Vodje oddelkov IT bodo vlagali v inovativno tehnologijo, če bo ta povečala produktivnost, zaščitila obstoječa vlaganja IT in prikazala dejanske prednosti, ki bodo podaljšale življenje podatkovnega centra.«
 • »Ciscov sistem Unified Computing System rešuje izzive podatkovnih centrov z eno celovito rešitvijo z integriranim upravljanjem in podporo, potrebno za prilagajanje virtualizacije,« je povedal Vernon Turner, podpredsednik oddelka za infrastrukturo podjetja, kupce in raziskovanje telekomunikacij pri podjetju IDC. »S povečevanjem zmogljivosti in prilagodljivosti virtualiziranih okolij ter boljšim nadzorom in upravljanjem navideznih obremenitev ima ta rešitev potencial za zagotavljanje vseh prednosti virtualizacije v podatkovnem centru, s katerimi se povečata produktivnost ter prilagodljivost in zmanjšajo stroški IT.«

Za dodatne informacije lahko obiščete naslednje povezave:

O podjetju Cisco Systems

Cisco, Cisco Systems, logotip Cisco Systems so registrirani zaščitni znaki podjetja Cisco Systems, Inc. in/ali njegovih podružnic v ZDA in drugih državah. Scientific Atlanta, D9050, iLYNX in ROSA so zaščitni znaki podjetja Scientific Atlanta, Inc in/ali njegovih podružnic. Vsi drugi zaščitni znaki, omenjeni v tem dokumentu, so last odgovarjajočih podjetij in ustanov. Uporaba besede partner ne pomeni partnerskega odnosa med Cisco in katerimkoli drugim podjetjem. Cisco Systems International BV so dobavitelji Cisco opreme v Evropi, podružnica v lasti Cisco Systems, Inc.

Oseba za odnose z javnostmi:
Nina Kordež
Cisco Slovenija
E: nkorde@cisco.com
T: +386 1 582 3104