Novice

Najnovejša Ciscova napoved indeksa vizualnih omrežij poudarja povečanje mobilnega prometa

Uporaba mobilnega interneta in širokopasovnih povezav spodbuja rast mobilnih podatkov; napoved kaže, da se bo v petih letih globalni mobilni promet povečal 66-krat


SAN JOSE, Kalifornija - Cisco je objavil napoved Cisco® Visual Networking Index (VNI) Mobile Forecast for 2008-2013, ki vsebuje ključne ugotovitve glede različnih smernic razvoja omrežij internetnega protokola (IP), ki jih v veliki meri omogoča povečana uporaba mobilnih širokopasovnih aplikacij.

Napoved Cisco VNI Mobile kaže, da se bo globalni mobilni promet med letoma 2008 in 2013 povečal 66-krat, v istem obdobju pa bo skupna letna rast znašala 131 odstotkov. Te projekcije izražajo spremembo v četrti generaciji mobilnega interneta (4G), ki bo potrošnikom omogočala ogled večje količine mobilnih videoposnetkov in dostop do različnih mobilnih širokopasovnih storitev.

Poleg teh poudarkov so ključne ugotovitve Ciscove napovedi VNI Mobile še:

  • Globalni mobilni promet bo do leta 2013 presegel dva eksabajta na mesec.
  • Globalni mobilni promet podatkov je dosegel količino enega eksabajta na mesec v polovici časa, ki je bil potreben, da en eksabajt na mesec doseže fiksni promet podatkov.
  • Do leta 2013 bodo skoraj 64 odstotkov svetovnega mobilnega prometa predstavljali videoposnetki.
  • Skupna letna rast mobilnih videoposnetkov bo med letoma 2008 in 2013 znašala 150 odstotkov.
  • Mobilni širokopasovni telefoni s hitrostmi, večjimi od 3G, in naprave za dostop do brezžičnega interneta ali podatkovne kartice za prenosne računalnike bodo do leta 2013 predstavljale več kot 80 odstotkov globalnega mobilnega prometa.
  • Največjo mobilno rast bo imela Latinska Amerika, skupna letna rast bo tam znašala 166 odstotkov, drugo največjo pa Tihomorska Azija, znašala bo 146 odstotkov.
  • Tihomorska Azija bo do leta 2013 predstavljala tretjino celotnega mobilnega prometa podatkov.

»Ugotovitve napovedi Cisco VNI Mobile izražajo trend, da bodo potrošniki uporabljali različne storitve, aplikacije in naprave, s čimer bodo pripomogli k povečanju mobilnega prometa, ki ga napovedujemo,« je dejal Suraj Shetty, podpredsednik za ponudbo tržnih storitev pri Ciscu.  »Razvoj mobilnega interneta 4G spreminja način, kako ljudje doživljajo internet in do njega dostopajo, poleg tega pa povzroča nedvomno rast pasovne širine.« »Predvideni porast bogatih mobilnih medijev kaže na neizogibno tranzicijo k 4G. Zato bo industrija pozornost preusmerila na omrežja, sestavljena le iz IP,« je dejal Shetty.

Kelly Ahuja, podpredsednica skupine za tehnologijo usmerjanja ponudnikov storitev pri Ciscu, pa je povedala: »Zdaj vse več naprav vsebuje bolj poosebljene storitve in aplikacije. Ključ do uspeha bo, da bodo imeli uporabniki na voljo bogate video storitve, ki jih bodo predvajali kjer koli; lahko se bodo prosto gibali po vsem svetu in pri tem ohranili povezljivost z drugimi,« je dejala Kelly Ahuja. »Posledica tega je, da bodo morali ponudniki storitev pri načrtovanju svoje omrežne arhitekture poleg potrebe po večji pasovni širini upoštevati tudi potrebo po večji omrežni inteligenci.«

Nov Ciscov preizkus globalne internetne hitrosti za telefona iPhone in BlackBerry Storm
Cisco je razvil brezplačno mobilno aplikacijo, in sicer Ciscov preizkus globalne internetne hitrosti (GIST) za telefona iPhone in BlackBerry Storm. Ta program omogoča uporabnikom merjenje omrežnih hitrosti prek omrežij WiFi ali omrežij mobilne telefonije (po potrebi), na podlagi mesta in časa preizkusa. Uporabniki te nove aplikacije lahko hitro spoznajo, česa je njihov telefon ob katerem koli času sposoben. Aplikacija uporabnikom omogoča tudi primerjanje omrežnih hitrosti z drugimi uporabniki telefonov iPhone in BlackBerry Storm po vsem svetu in tako prispeva k širšemu razumevanju razvijajočih se trendov uporabe mobilnih podatkov.

Aplikacija Cisco GIST za iPhone določa tri obsege, prek katerih lahko uporabniki spoznajo zmogljivosti svojih trenutnih hitrosti povezav: spletna stopnja pri 150 do 449 kilobajtov na sekundo (Kb/s); zvočna stopnja pri 450 do 749 Kb/s) in video stopnja pri več kot 750 Kb/s. Na podlagi dosedanje uporabe aplikacije Cisco GIST za telefon iPhone pri več kot 42 tisoč uporabnikih iz 60 držav znaša povprečna globalna hitrost WiFi 1153 Kb/s, povprečna globalna hitrost za omrežja mobilne telefonije pa je 475 Kb/s.  (Opomba: hitrost ni določena le s hitrostjo dostopa, pač pa tudi z dostopnostjo omrežja na celotni poti.) Kliknite tukaj, če želite izvedeti več in prenesti aplikacijo iz trgovine iTunes (potrebujete račun za iTunes).

Zdaj je na voljo beta različica aplikacije Cisco GIST za BlackBerry Storm. Kliknite tu, če želite izvedeti več in naložiti aplikacijo.

Dodatni viri podpore:
Domača stran indeksa Cisco Visual Networking Index: http://www.cisco.com/go/vni.

Cisco VNI Pulse – Globalna potrošniška raziskava (1. stopnja):
http://www.cisco.com/en/US/solutions/ns341/ns525/ns537/ns705/ns827/VNIConsumerSurveyReport.pdf

Opomba:
En eksabajt je enako: 1 milijardi gigabajtov; 1.000 petabajtom; 250 milijonom DVD-jev.


Oseba za odnose z javnostmi:
Nina Kordež
Cisco Slovenija
E: nkorde@cisco.com
T: +386 1 582 3104