Novice

Cisco pomaga Srebrenici in Bratuncu postati digitalni mesti

Prebivalci in občine v Bosni in Hercegovini uživajo koristi spletnega izobraževanja in storitev


SARAJEVO, Bosna in Hercegovina – Cisco, Ameriška agencija za mednarodni razvoj (USAID) in Telekom Bosne in Hercegovine (BH Telekom) so objavili zaključek prvega projekta »digitalno mesto« v Bosni, ki povezuje 17 občinskih institucij v mestih Srebrenica in Bratunac. Skupaj so podarili opremo in storitve v skupni vrednosti 1.270.000 ameriških dolarjev..

Novo, zaščiteno širokopasovno omrežje visoke hitrosti povezuje občinske prostore, kulturna središča, osnovne in srednje šole, zdravstvene ustanove in prostore lokalnega združenja podjetnikov pri hitrostih dostopa do enega gigabita na sekundo. Omrežje se uporablja kot platforma za prenos podatkov in zvoka. Nameščenih je bilo več kot 150 IP telefonov Cisco® Unified, ki omogočajo združeno komunikacijo v vseh povezanih institucijah.

Razvili so tudi nov občinski spletni portal, ki omogoča prebivalcem enostaven dostop do uporabnih informacij o občinskih storitvah, administrativnih postopkih in lokalnih dogodkih. Prebivalci lahko za informacije pokličejo tudi novo občinsko centralno kontaktno številko.

»Zaradi dogodkov v poznem 20. stoletju je postala Srebrenica znana po vsem svetu. Ob koncu prvega desetletja 21. stoletja pa bi bili radi znani tudi zaradi česa novega in drugačnega: želimo biti zgled za digitalno mesto s povezanimi šolami in bolnišnicami, ki temelji na znanju in ki svojim prebivalcem ponuja številne spletne storitve,« je povedal župan Srebrenice Osman Suljić.

»Ljudje po svetu se dobro zavedajo potenciala interneta in pričakujejo, da bodo povezani in bodo lahko uporabljali več spletnih storitev. Nedavna študija(1), ki jo je sponzoriral Cisco, je pokazala, da imajo državljani zahtevo po vladnih storitvah, kot so viri zaposlitve, izobraževanja in zdravstva. Koncept »digitalnih mest« je odgovor na to potrebo, pri čemer se lokalne vlade trudijo, da bi razvile širokopasovno infrastrukturo in pomagale organizacijam javnega sektorja, podjetjem in prebivalcem zagotoviti dostop do povezave z veliko pasovno širino in možnost spletnih storitev.

»Ko smo pred dvema letoma v Sarajevu odprli pisarno, smo se zavezali, da bomo pomagali oblikovati gospodarstvo, ki temelji na znanju, in povezano družbo. Želeli smo deliti naše izkušnje o tem, kako lahko uporabimo tehnologijo, da omogočimo tako pomembne iniciative, kot so gospodarski razvoj, e-uprava, izobraževanje in zdravstvo,« je povedal Kaan Terzioglu, Ciscov podpredsednik za Vzhodno Evropo. »Ponosen sem, ko vidim, da smo v sodelovanju z USAID in BH Telekom pomagali Srebrenici ter Bratuncu izboljšati storitve in kakovost življenja 50.000 prebivalcem ter ustvarili načrt, ki ga lahko uporabijo tudi druga bosanska mesta z enakimi ambicijami.«

1 Cities Net Opportunities Study, Illuminas, 2007–2008

Oseba za odnose z javnostmi:
Nina Kordež
Cisco Slovenija
E: nkorde@cisco.com
T: +386 1 582 3104