Novice

Cisco predstavlja tehnologije in rešitve »medianet« (medijska omrežja) za naslednjo generacijo videoposnetkov in obogatenih vsebin

Transformacija poslovnih in domačih omrežij ter omrežij ponudnikov storitev, ki omogoča nove oblike komunikacije, zabave in sodelovanja


San Jose, ZDA – Cisco je predstavil nove tehnologije in rešitve medijskih omrežij (»medianets«), s katerimi bodo IP omrežja postala podlaga za novo generacijo aplikacij in storitev na področju videoposnetkov in obogatenih vsebin. Z medijskimi omrežji, kot so omrežja ponudnikov storitev ter poslovna in domača omrežja, ki so prilagojena video in obogatenim vsebinam, te tehnologije omogočajo inovativne oblike komunikacije, sodelovanja in zabave.

Videoposnetki in obogatene vsebine izpodrivajo podatkovno komunikacijo in vse bolj obremenjujejo infrastrukturne temelje javnih in zasebnih omrežij, ki jih uporabljajo tako posamezniki kot podjetja. Preoblikovanje omrežij v obogatenim vsebinam prilagojena omrežja je gonilo strategije video storitev podjetja Cisco in je odgovor na vedno večji vpliv interneta na delo in zasebno življenje internetnih uporabnikov.

»Internet in IP omrežja, kot jih poznamo danes, se spreminjajo,« je povedal Marthin De Beer, podpredsednik skupine Emerging Technologies v družbi Cisco. »V bližnji prihodnosti bodo video in obogatene vsebine predstavljale 90 % prometa v omrežjih, nove tehnologije in naprave za medijska omrežja pa bodo spodbujale ne samo razvoj novih omrežij, ampak tudi uporabo celostnih rešitev, ki jih bodo razvili z združevanjem video, glasovnih in podatkovnih tehnologij ter obogatenih vsebin v enotno omrežno okolje. Z rešitvami za medijska omrežja bodo podjetja, ki želijo zmanjšati stroške in povečati učinkovitost, dobila nov način omrežnega sodelovanja in virtualizacije, kot so takojšnji prevodi v sklopu storitve Cisco Telepresence, ki bo odstranila komunikacijske ovire na delovnem mestu.«

Cisco je predstavil ugotovitve poročila o video tehnologijah Napoved gibanja indeksa vizualnih omrežij družbe Cisco (VNI) za obdobje 2007–2012, ki ponuja nov pogled na številne smernice na področju IP omrežij med zasebnimi in poslovnimi uporabniki. Smernice so v največji meri rezultat povečane rabe video aplikacij in aplikacij za socialno mreženje in sodelovanje Web 2.0:

  • Profesionalne/tradicionalne video vsebine bodo leta 2012 predstavljale 80 % vseh videoposnetkov, ki si jih bomo pogledali na osebnih in prenosnih računalnikih.
  • Promet z uporabniškimi video vsebinami se bo med letoma 2008 in 2012 potrojil.
  • Do leta 2012 si bodo uporabniki z video sprejemniki, ki podpirajo povezavo z internetom, ogledali več kot 4 milijarde videoposnetkov na mesec. (Omenjeni video sprejemniki podpirajo povezavo z internetom, vključujejo sprejemnike IPTV, kabelske sprejemnike naslednje generacije, igralne konzole in ostale samostojne sprejemnike.)
  • Svetovni promet s tehnologijo video na zahtevo se je med letoma 2007 in 2008 več kot podvojil (povečal se je za faktor 2,4).

»V današnjem svetu lahko z videom spreminjamo družbo,« je povedal Tony Bates, podpredsednik in generalni direktor poslovne skupine za ponudnike storitev v družbi Cisco. »Stranke in podjetja spoznavajo njegovo moč in izboljšujejo načine komunikacije, zabave in zbiranja podatkov. V Ciscu smo predvideli, da bo naslednja generacija internetnih video in večpredstavnostnih rešitev, ki se bodo izvajale v medijskih omrežjih, ustvarila dodatne priložnosti za podjetja ter za ponudnike storitev in vsebin. Hkrati bo ponudila povsem nove uporabniške izkušnje.«

Cisco je v podkrepitev svoje pobude za razvoj medijskih omrežij objavil naslednje novosti:

Cisco ponuja napredna orodja za delo z večpredstavnostnimi datotekami v omrežju

Skupina Emerging Technologies v Ciscu je predstavila okolje za obdelavo večpredstavnostnih datotek za podjetja, ki poenostavlja stalno skupno rabo ter skupno rabo datotek na zahtevo med osebnimi računalniki, mobilnimi napravami in drugimi napravami z digitalnimi zasloni. Okolje videoposnetke in obogatene vsebine v trenutku pripravi za ogled v kateri koli napravi. Naprava Cisco Media Experience Engine 3000, s katero lahko vsebine ustvarite enkrat in so nato na voljo za skupno rabo kjer koli, omogoča pretvarjanje datotek, post-produkcijo v realnem času, urejanje, oblikovanje in možnosti za distribucijo prek omrežja. S to celovito omrežno rešitvijo lahko podjetja razvijejo ciljno usmerjene vizualne načine komunikacije, s katerimi si bodo pridobila zaupanje uslužbencev in strank.

AT&T storitvi AT&T Telepresence dodaja večtočkovno povezljivost med podjetji s tehnologijo Cisco TelePresence

Družba AT&T (NYSE:T) je objavila, da v sklopu storitve AT&T Telepresence Solution ponuja večtočkovno povezljivost med podjetji s pomočjo tehnologije Cisco TelePresence in omogoča, da podjetja organizirajo večtočkovne sestanke tudi zunaj meja podjetja, na primer s strankami, dobavitelji in partnerji, ki uporabljajo storitev AT&T Business Exchange.

Portugalski ponudnik telekomunikacijskih storitev Sonaecom izboljšuje uporabniško izkušnjo internetne televizije

Cisco je objavil, da je Sonaecom, vodilni portugalski ponudnik telekomunikacijskih storitev, širokopasovnega dostopa, večpredstavnostnih vsebin in informacij o programski opremi in sistemih, izbral tehnologijo Cisco® Visual Quality Experience (VQE) za svojo storitev internetne televizije (IPTV) Clix SmarTV. Sonaecom naročnikom trenutno ponuja internetno televizijo prek omrežja ADSL in želi do leta 2010 enemu milijonu gospodinjstev omogočiti povezavo z optičnim kablom.

Večje zmožnosti sistemov Cisco Telepresence

Cisco je predstavil storitev Cisco TelePresence Over Satellite, ki omogoča povezave prek satelitov, če širokopasovni žični dostop ni na voljo. Pred kratkim so delovanje te tehnologije prikazali v sodelovanju z družbama Verizon in Wal-Mart ter povezali vojake v Afganistanu in Iraku z njihovimi družinami v ZDA.

Cisco je prav tako objavil, da ponuja večtočkovno komunikacijo med podjetji, kakor je opisano v sporočilu družbe AT&T, večjo stopnjo šifriranja za vse klice v sklopu storitve Cisco TelePresence in storitev Cisco TelePresence Expert on Demand, s katero lahko zahtevate strokovno pomoč.

O podjetju Cisco Systems
Cisco (NASDAQ: CSCO) je vodilni svetovni proizvajalec omrežne internetne opreme, ki spreminja način, kako se ljudje povezujemo, komuniciramo in sodelujemo. Več informacij o podjetju Cisco lahko najdete na spletnem mestu http://www.cisco.com. Za aktualne novice obiščite spletno mesto http://newsroom.cisco.com.

Cisco, Cisco Systems, logotip Cisco Systems so registrirani zaščitni znaki podjetja Cisco Systems, Inc. in/ali njegovih podružnic v ZDA in drugih državah. Scientific Atlanta, D9050, iLYNX in ROSA so zaščitni znaki podjetja Scientific Atlanta, Inc in/ali njegovih podružnic. Vsi drugi zaščitni znaki, omenjeni v tem dokumentu, so last odgovarjajočih podjetij in ustanov. Uporaba besede partner ne pomeni partnerskega odnosa med Cisco in katerimkoli drugim podjetjem. Cisco Systems International BV so dobavitelji Cisco opreme v Evropi, podružnica v lasti Cisco Systems, Inc.

Oseba za odnose z javnostmi:
Nina Kordež
Cisco Slovenija
E: nkorde@cisco.com
T: +386 1 582 3104