Novice

Stanovanjski in poslovni kompleks B2 v Beogradu na novo opredeljuje koncept pametne zgradbe

Rešitev Cisco Connected Real Estate pomaga zmanjšati stroške delovanja in porabe energije


BEOGRAD, Srbija – Cisco je objavil, da je srbska razvojna skupina za naložbe in nepremičnine Mali Kolektiv za svoj zadnji razvojni projekt izbrala platformo Cisco® Connected Real Estate. Zgradba, ki je znana pod preprostim imenom B2, se je odprla oktobra 2008 in je na dobri poti, da postane edinstven primer razvoja nepremičnine, kot tudi mestna posebnost Beograda.

Pogled na stanovanjski in poslovni kompleks K2 v Beogradu

Pogled na stanovanjski in poslovni kompleks B2 v Beogradu
B2 je 24.728 kvadratnih metrov velik kompleks, ki združuje nakupovalni center, stanovanjske in poslovne prostore ter štiri etaže podzemnih parkirišč. Ker je zgradba v samem središču Beograda, se je Mali Kolektiv odločil, da ustvari prvovrstno okolje za delo in bivanje v pametni zgradbi, ki jo je mogoče upravljati na cenovno in energetsko učinkovit način ter ima visoko stopnjo fizične varnosti .

»Najemnikom smo želeli ponuditi luksuzne prostore, prvovrstno zabavo in komunikacijske storitve, okoljsko prilagodljivost ter različne stopnje prilagodljive varnosti zgradbe in osebne varnosti. Vedeli smo, da je ključ do tega cilja uporaba informacijske in komunikacijske tehnologije. Ko smo pripravljali projekt, smo ocenili ponudbe vodilnih svetovnih podjetij za informacijsko tehnologijo, vendar se nobeno ni moglo postaviti ob bok viziji in tehnologiji platforme Cisco Connected Real Estate,« je povedal Dragan Praštalo, direktor poslovanja družbe Mali Kolektiv.

V središču Ciscovega pristopa je storitveno usmerjena omrežna arhitektura, ki zmanjšuje stroške in zapletenost tako, da različne sisteme nadomesti z enim bolj poenostavljenim, prilagodljivim in nadgradljivim omrežjem IP (Internet Protocol).

»Moderna zgradba ima običajno 30 diskretnih podsistemov, ki obsegajo razsvetljavo, energijo, video nadzor, telefon, internet, interkom, ogrevanje in prezračevanje. Za razliko od tradicionalnih zgradb, pri katerih vsak sistem zahteva svoje lastno omrežje, ki uporablja svoje lastne protokole, v zgradbi B2 vsi sistemi delujejo prek združenega omrežja IP,« je dodal Praštalo.

Inteligentnost zgradbe je še posebej koristna pri upravljanju ogrevanja in porabi energije. Z majhno vremensko postajo na strehi se spremlja vreme, kar omogoča hiter odziv na spremembe, na primer dvig zunanjih žaluzij, da se s tem odbija ali zadrži toplota. Osrednji sistem prejema podatke od več kot 1.000 senzorjev v zgradbi in je tako zmožen bolje upravljati splošne potrebe po energiji.

Mali Kolektiv ocenjuje, da lahko združeno omrežje zmanjša glavne stroške za 20 do 25 odstotkov. Pričakujejo, da se bodo skupni stroški delovanja zmanjšali za 30, poraba energije pa za 40 odstotkov.

»S projektom B2 je družba Mali Kolektiv na novo opredelila razvoj nepremičninskega sektorja v Srbiji,« je dejal Can Habib, Ciscov direktor svetovalnega oddelka za nepremičnine v Vzhodni Evropi. »Integrirana infrastruktura digitalnega omrežja lahko racionalizira delovne postopke kot npr. upravljanje energije, udobja, življenja in varnosti ob dodatnih storitvah, ki izboljšajo doživetje uporabnikov in zmanjšajo stroške delovanja. Posledica tega je razvoj popolnoma omrežno nadzorovanih stanovanjskih in poslovnih prostorov, ki upravičijo višje najemnine, imajo potencial za najem za daljše obdobje, ponujajo neverjetne storitve in so okolju bolj prijazni.«

Dodatne informacije
Lokalno omrežje (LAN), ki temelji na stikalih Cisco® Catalyst in usmerjevalnikih Cisco Integrated Services Routers, predstavlja živčni sistem zgradbe, po katerem potekajo podsistemi; ti so dan in noč nadzorovani in upravljani iz osrednje nadzorne sobe. Omrežje LAN podpira televizijske, glasovne, podatkovne ter sporočilne storitve in za fizično varnost tudi prenos posnetkov s kamer za video nadzor 300 IP, ki so nameščene po celotnem kompleksu. Ko v B2 prispejo obiskovalci, prejmejo pametno kartico, ki jim omogoča dostop do tistih prostorov, ki jih je odobril gostitelj. Sistem za enotno upravljanje komunikacije Cisco Unified Communications Manager omogoča napredne zmogljivosti za glasovne in sporočilne storitve po celotnem kompleksu B2.

Vsem najemnikom je na voljo dostop do interneta z visoko stopnjo varnosti. Hitrost internetne povezave običajno obsega od 50 do 100 megabitov na sekundo. Celoten kompleks ima brezžično povezavo z dostopovnimi točkami Cisco Aironet® 1242 Series, ki najemnikom ne omogoča samo internetnega dostopa s prenosnimi računalniki in mobilnimi telefoni, temveč tudi upravljanje različnih sistemov v njihovih stanovanjih, s katerega koli prostora v zgradbi ali celo mesta na svetu. Tako lahko npr. v svojih stanovanjih vklopijo ogrevanje, preden se vrnejo z dopusta.

Oseba za odnose z javnostmi:
Nina Kordež
Cisco Slovenija
E: nkorde@cisco.com
T: +386 1 582 3104