Novice

Cisco objavil finančne rezultate prvega četrtletja

Cisco je objavil finančne rezultate prvega četrtletja poslovnega leta, ki se je končalo 25. oktobra 2008. Cisco poroča, da je v prvem četrtletju dosegel čisti prihodek od prodaje v višini 10,3 milijarde USD, čisti dobiček na osnovi splošno sprejetih računovodskih načel (GAAP) v višini 2,2 milijarde USD ali 0,37 USD na delnico in čisti dobiček brez upoštevanja standarda GAAP v višini 2,5 milijarde USD ali 0,42 USD na delnico.

»V zelo negotovih razmerah globalnega gospodarstva je Cisco ustvaril soliden dobiček in rast prihodkov,« je dejal John Chambers, predsednik in generalni direktor podjetja Cisco. »Naši strategija in usmerjenost poslovanja v okviru preoblikovanja tržišča sta jasni: svoje vire bomo upravljali in obravnavali po prioritetah, vlagali bomo v inovacije in s še tesnejšim sodelovanjem s strankami zagotavljali njihovo uspešnost.« Chambers je še dodal: »V trenutnem makro-ekonomskem okolju je bolj kot doslej pomembna vloga, ki jo ima omrežje pri zagotavljanju poslovne produktivnosti in konkurenčnosti. Tako kot smo v prvem valu internetnih storitev pomagali strankam povečati produktivnost in konkurenčnost, jim bomo zdaj v drugem valu pomagali ustvarjati nove poslovne modele s hitrostjo, možnostmi, prilagodljivostjo in produktivnostjo, ki jo omogoča omrežje.«

Rezultati v skladu s standardom GAAP
 1. četrtl. 20091. četrtl. 2008V primerjavi s 1. četrtletjem 2008
Prihodki od prodaje10,3 milijarde USD9,6 milijarde USD+8,1 %
Čisti dobiček2,2 milijarde USD2,2 milijarde USD-0,2 %
Dobiček na delnico0,37 USD0,35 USD+5,7 %

Rezultati brez upoštevanja standarda GAAP
 1. četrtl. 2009 1. četrtl. 2008 V primerjavi s 1. četrtletjem 2008
Čisti dobiček2,5 milijarde USD2,5 milijarde USD-0,2 %
Dobiček na delnico0,42 USD0,40 USD+5,0 %

Pri rezultatih za prvo četrtletje prejšnjega proračunskega leta po standardu GAAP in tistih, kjer GAAP ne velja, je bila upoštevana davčna olajšava v višini 162 milijonov USD ali približno 0,03 USD na delnico, povezana s poravnavo določenih zadev iz ameriške dohodninske zakonodaje.

Drugi finančni podatki

 • Denarni tok iz poslovanja je v prvem četrtletju poslovnega leta 2009 znašal 2,7 milijarde USD; v enakem obdobju leta 2008 je znašal 3,1 milijarde USD, konec zadnjega četrtletja poslovnega leta 2008 pa 3,5 milijarde USD.
 • Denar in druga denarna sredstva ter naložbe so ob koncu prvega četrtletja poslovnega leta 2009 znašali 26,8 milijarde USD; konec poslovnega leta 2008 so znašali 26,2 milijarde USD.
 • V prvem četrtletju poslovnega leta 2009 je Cisco odkupil za 46 milijonov navadnih delnic po povprečni ceni 21,95 USD za delnico in v skupni nakupni vrednosti 1,0 milijarde USD. Od 25. oktobra 2008 je Cisco ponovno kupil in odkupil 2,6 milijarde lastnih navadnih delnic po povprečni ceni 20,62 USD na delnico in v približnem skupnem nakupnem znesku 54,6 milijarde USD od začetka programa odkupa. 25. oktobra 2008 je v skladu s pooblastilom ostalo za odkup še 7,4 milijarde USD, za kar ni določen končni datum.
 • Ob koncu prvega četrtletja poslovnega leta 2009 so dnevi vezave terjatev znašali 29 dni; konec zadnjega četrtletja poslovnega leta 2008 so znašali 34 dni, konec prvega četrtletja poslovnega leta 2008 pa 33 dni.
 • Na koncu prvega četrtletja poslovnega leta 2009 je bil koeficient obračanja zalog na osnovi standarda GAAP 11,9, enako kot ob koncu zadnjega četrtletja leta 2008, ob koncu prvega četrtletja poslovnega leta 2008 pa je bil 10,4. Koeficient obračanja zalog brez upoštevanja standarda GAAP je bil na koncu prvega četrtletja poslovnega leta 2009 11,6, kar je enako kot na koncu zadnjega četrtletja poslovnega leta 2008, na koncu prvega četrtletja poslovnega leta 2008 pa je bil 10,1.

»Ciscovo trdno finančno poslovanje v tem četrtletju je odsev naše sposobnosti, da v času negotovih razmer še vedno ustvarjamo dobiček,« je povedal Frank Calderoni, finančni direktor podjetja Cisco. »Premišljeno vlagamo v strateška področja, nadzorujemo stroške in kot vedno doslej učinkovito nadzorujemo svoj finančni položaj, zato smo prepričani, da bo Cisco še naprej uspešno razvijal svoj poslovni model.«

Izbrani poslovni podatki

 • Cisco je razglasil zmagovalca tekmovanja Cisco® I-Prize za inovacije: gre za globalno tekmovanje, v katerem so želeli odkriti novo večjo poslovno priložnost za Cisco.
 • Vzpostavljen program GTAP (Global Talent Acceleration Program) v Indiji, prve skupine študentov v programu GTAP na Bližnjem Vzhodu in v Severni Afriki pa so ga končale z odliko.
 • V okviru razvoja strategije Cisco® za uveljavljanje malih in srednje velikih podjetij (SMB) na tržišču je Cisco uvedel storitve in sredstva programa Linksys® Small-Business Channel Partner Program v svoj priznani program za partnerje Cisco Channel Partner Program.

Nakupi in naložbe

 • V Južni Afriki je Cisco vložil 27 milijonov ameriških dolarjev v Cisco Innovation Hub Technology Centre.
 • Cisco je objavil, da namerava prevzeti podjetje Jabber, Inc., ki ponuja programsko opremo za neposredno sporočanje in izmenjavo podatkov o prisotnosti. Podjetje Jabber bo skupaj s Ciscom poizkušalo izboljšati obstoječi funkciji za izmenjavo podatkov o prisotnosti in neposredno sporočanje v Ciscovi zbirki izdelkov za sodelovanje.
 • Končan je bil prevzem podjetja PostPath, Inc. iz mesta Mountain View v Kaliforniji, ki je ponudnik inovativne programske opreme za e-pošto in koledar. Podjetje PostPath bo skupaj s Ciscom poizkušalo izboljšati obstoječi funkciji e-pošte in koledarja v Ciscovi platformi za sodelovanje WebEx® Connect.
 • Dokončan je bil prevzem podjetja Pure Networks, Inc. s sedežem v Seattlu, ki je vodilno na področju programske opreme in orodij za upravljanje domačega omrežja. Rešitve podjetja Pure Networks uporabnikom omogočajo enostavno vzpostavitev in upravljanje domačega omrežja, pri čemer lahko z njim povežejo celo vrsto naprav, aplikacij in storitev.

Novi izdelki

 • Nova zbirka orodij za sodelovanje, ki jo sestavljajo Cisco Unified Communications, sistemi Cisco TelePresenceTM in nova platforma aplikacij Web 2,0: vsi omenjeni izdelki uporabljajo omrežje za platformo, s katero pomagajo osebam vzpostavljati povezave, komunicirati ter sodelovati iz katere koli aplikacije, naprave in delovnega prostora.
 • Stikalo navidezne programske opreme Cisco NexusTM 1000V, ki poenostavlja delovanje fizičnih in virtualnih omrežnih infrastruktur: predvidoma bo na voljo kot sestavni del infrastrukture VMware.
 • Varna rešitev Cisco Virtual Office, s katero bodo lahko podjetja razširila poslovanje med zaposlene, ki redno delajo z oddaljenih lokacij.
 • Zbirka programske opreme za upravljanje omrežja Network Magic 5.0, ki uporabnikom omogoča preprosto nameščanje, upravljanje in zaščito omrežja.
 • Cisco je začel uporabljati okolju prijazno embalažo in je prejel certifikat ENERGY STAR za napajalnike, ki jih dobavlja z več kot 30 izdelki Linksys.

Izbrana obvestila za stranke

 • Mreža NBC je s pomočjo Ciscove IP-video tehnologije redno in z različnih lokacij pošiljala obvestila o dogodkih z olimpijskih iger 2008 v Pekingu v različne platforme.
 • BT objavil storitev BT Global Video Exchange, ki omogoča povezave Cisco TelePresence med podjetji. Z novo storitvijo se podjetja lahko povezujejo z zunanjimi poslovnimi partnerji, ki uporabljajo sisteme Cisco TelePresence.
 • Za boljšo zaščito vzdrževalnih objektov je Amtrak uvedel Ciscov IP-video nadzorni sistem.
 • HSBC odprl sobe Cisco TelePresence za »osebno« komunikacijo na šestih lokacijah po svetu: v Londonu, Chicagu, Hongkongu, Mexico Cityju, New Yorku in Dubaju.
 • TT&T na univerzi Mae Fah Luang na Tajskem uvaja prvo omrežje Cisco WiMAX v Aziji.
 • Podjetje Procter & Gamble je z namenom znižanja potnih stroškov in boljše sodelovanje uvedlo sisteme Cisco TelePresence v Južni Ameriki.
 • Prebivalci Habarovska v vzhodni Rusiji bodo dobili dostop do digitalne televizije visoke ločljivosti, videa na zahtevo in drugih večpredstavnostnih storitev. To jim bo omogočil ponudnik storitev Redcom prek večstoritvenega omrežja na osnovi tehnologije Cisco.
 • Mobilni operater Kyivstar iz Ukrajine je nadgradil optično zaledno omrežje s Ciscovo rešitvijo valovno-dolžinskega multipleksiranja.
 • Sistemi Cisco TelePresence zdaj podpirajo komercialne storitve omrežja naslednje generacije (NGN) v japonskih podjetjih Nippon Telegraph and Telephone East Corp. in Nippon Telegraph and Telephone West Corp.
 • Verizon namerava v sodelovanju s Ciscom in Ciscovo zbirko izdelkov za sodelovanje ponuditi nove storitve za povečanje produktivnosti.

O podjetju Cisco Systems

Cisco (NASDAQ: CSCO) je vodilni svetovni proizvajalec omrežne internetne opreme, ki spreminja način, kako se ljudje povezujemo, komuniciramo in sodelujemo. Več informacij o podjetju Cisco lahko najdete na spletnem mestu http://www.cisco.com. Za aktualne novice obiščite spletno mesto http://newsroom.cisco.com.

Cisco, Cisco Systems, logotip Cisco Systems so registrirani zaščitni znaki podjetja Cisco Systems, Inc. in/ali njegovih podružnic v ZDA in drugih državah. Scientific Atlanta, D9050, iLYNX in ROSA so zaščitni znaki podjetja Scientific Atlanta, Inc in/ali njegovih podružnic. Vsi drugi zaščitni znaki, omenjeni v tem dokumentu, so last odgovarjajočih podjetij in ustanov. Uporaba besede partner ne pomeni partnerskega odnosa med Cisco in katerimkoli drugim podjetjem. Cisco Systems International BV so dobavitelji Cisco opreme v Evropi, podružnica v lasti Cisco Systems, Inc.

Oseba za odnose z javnostmi:
Nina Kordež
Cisco Slovenija
E: nkorde@cisco.com
T: +386 1 582 3104