Novice

Cisco Systems objavil rezultate zadnjega četrtletja in letne rezultate poslovnega leta 2008

 • Prihodki od prodaje v zadnjem četrtletju: 10,4 milijarde USD (10-odstotna rast v primerjavi z enakim obdobjem lani).
 • Čisti dobiček v zadnjem četrtletju: 2,0 milijarde USD po standardu GAAP; 2,4 milijarde USD brez upoštevanja standarda GAAP.
 • Dohodek na delnico v zadnjem četrtletju:0,33 USD po standardu GAAP (6-odstotna rast v primerjavi z enakim obdobjem lani); 0,40 USD brez upoštevanja standarda GAAP (11-odstotna rast v primerjavi z enakim obdobjem lani).
 • Prihodki od prodaje v poslovnem letu 2008: 39,5 milijarde USD (13-odstotna rast v primerjavi z enakim obdobjem lani).
 • Čisti dobiček v poslovnem letu 2008:8,1 milijarde USD po standardu GAAP; 9,6 milijarde USD brez upoštevanja standarda GAAP.
 • Dohodek na delnico v poslovnem letu 2008:1,31 USD po standardu GAAP (12-odstotna rast v primerjavi z enakim obdobjem lani); 1,56 USD brez upoštevanja standarda GAAP (16-odstotna rast v primerjavi z enakim obdobjem lani).

SAN JOSE, Kalifornija – Cisco, vodilni svetovni proizvajalec omrežne internetne opreme, ki spreminja način, kako se ljudje povezujemo, komuniciramo in sodelujemo, je objavil rezultate zadnjega četrtletja ter celotnega poslovnega leta, ki se je končalo 26. julija 2008. Cisco poroča, da je v zadnjem četrtletju dosegel neto dohodek od prodaje v višini 10,4 milijarde USD, čisti dobiček na osnovi splošno sprejetih računovodskih načel (GAAP) v višini 2,0 milijarde USD ali 0,33 USD na delnico in neto dobiček brez upoštevanja standarda GAAP v višini 2,4 milijarde USD ali 0,40 USD na delnico.

"Podjetje Cisco je predstavilo solidne rezultate zadnjega četrtletja in poslovnega leta v času, ko se poslovni proces, ki ga v veliki meri omogočajo omrežja, spreminja v svetovnem merilu ter je vedno več oudarka na produktivnosti," je povedal John Chambers, predsednik in generalni direktor Cisca. "Rezultati so dokaz, da podjetje lahko zagotavlja svoje storitve. Očitno je, da se trg spreminja – mi bomo ta čas izkoristili za širjenje svojega tržnega deleža in se agresivno širili na nove trge." Chambers je dodal še: "Osredotočili se bomo predvsem na tehnološke inovacije, globalno prisotnost, upravljanje pa bo potekalo v skladu s stalno diferenciacijo in zagotavljanjem storitev. Verjamemo, da vstopamo v naslednje obdobje interneta, kjer bodo omrežne tehnologije Web 2.0 omogočale sodelovanje med rastjo in produktivnostjo."

Rezultati zadnjega četrtletja v skladu z GAAP
 Q4 2008Q4 2007V primerjavi s Q4 2007
Prihodki od prodaje$ 10,4 milijarde USD$ 9,4 miljarde USD+ 9,9 %
Čisti dobiček$ 2,0 milijarde USD$ 1,9 milijarde USD+ 4,4 %
Dobiček na delnico$ 0,33 USD$ 0,31 USD+ 6,5 %

Rezultati zadnjega četrtletja brez upoštevanja standarda GAAP/th>
 Q4 2008 Q4 2007 V primerjavi s Q4 2007
Čisti dobiček$ 2,4 milijarde USD$ 2,3 milijarde USD+ 5,6 %
Dobiček na delnico$ 0,40 USD$ 0,36 USD+ 11,1 %

Rezultati poslovnega leta z upoštevanjem GAAP
 FY 2008FY 2007V primerjavi s FY 2007
Prihodki od prodaje$ 39,5 milijarde USD $ 34,9 milijarde USD+13,2%
Čisti dobiček$ 8,1 milijarde USD$ 7,3 milijarde USD+9,8%
Dobiček na delnico$ 1,31 USD $ 1,17 USD+ 12,0%
Rezultati poslovnega leta brez upoštevanja standarda GAAP
 FY 2008FY 2007.V primerjavi s FY 2007
Čisti dobiček$ 9,6 milijarde USD$ 8,4 milijarde USD+14,5%
Dobiček na delnico$ 1,56 USD$ 1,34 USD+ 16,4%

Drugi finančni poudarki

 • Denarni tok iz poslovanja je v zadnjem četrtletju poslovnega leta 2008 znašal 3,5 milijarde USD; v enakem obdobju lani je znašal 2,7 milijarde USD, konec tretjega četrtletja poslovnega leta 2008 pa 3,0 milijarde USD. Denarni tok iz poslovanja je v poslovnem letu 2008 znašal 12,1 milijarde USD, v poslovnem letu 2007 pa 10,1 milijarde USD.
 • Denar ter druga denarna sredstva in naložbe so ob koncu poslovnega leta 2008 znašali 26,2 milijarde USD; konec poslovnega leta 2007 so znašali 22,3 milijarde USD, konec tretjega četrtletja poslovnega leta 2008 pa 24,4 milijarde USD.
 • V zadnjem četrtletju poslovnega leta 2008 je Cisco odkupil 54 milijonov navadnih delnic po povprečni ceni 25,11 USD za delnico in v skupni nakupni vrednosti 1,35 milijarde USD. V poslovnem letu 2008 je Cisco odkupil 372 milijonov navadnih delnic po povprečni ceni 27,80 USD za delnico in v skupni nakupni vrednosti 10,7 milijarde USD. Z dnem 26. julij 2008 je Cisco ponovno kupil in odkupil 2,6 milijarde lastnih navadnih delnic po povprečni ceni 20,60 USD na delnico, pri čemer je skupni nakupni znesek od začetka programa odkupa približno 53,6 milijarde USD. Z dnem 26. julij 2008 je v skladu s pooblastilom ostalo za odkup še 8,4 milijarde USD, za kar ni določen končni datum.
 • Ob koncu zadnjega četrtletja poslovnega leta 2008 so dnevi vezave terjatev znašali 34 dni; konec zadnjega četrtletja poslovnega leta 2007 so znašali 38 dni, konec tretjega četrtletja poslovnega leta 2008 pa 39 dni.
 • Koeficient obračanja zalog na osnovi standarda GAAP je ob koncu zadnjega četrtletja poslovnega leta 2008 znašal 11,8, ob koncu zadnjega četrtletja 2007 je znašal 10,3, ob koncu 3. četrtletja poslovnega leta 2008 pa 11. Koeficient obračanja zalog brez upoštevanja standarda GAAP je na koncu zadnjega četrtletja poslovnega leta 2008 znašal 10,1, na koncu zadnjega četrtletja poslovnega leta 2007 je znašal 10,1, na koncu 3. četrtletja poslovnega leta 2008 pa 10,7.

"Zadovoljni smo, da smo prvi v zgodovini podjetja prešli mejo 10 milijard USD," je povedal Frank Calderoni, finančni direktor podjetja Cisco. "Doseganje stabilnih finančnih rezultatov, odličen denarni pretok in finančna zanesljivost v četrtletju nekoliko nestabilnih makroekonomskih pogojev kažejo na učinkovitost našega poslovnega modela. Verjamemo, do bomo zato lahko kar najbolje izkoristili tržne premike ter da bo to nov zagon za naše dolgoročne cilje rasti."

Poslovni podatki za poslovno leto 2008

 • Na otvoritveni slovesnosti, ki sta ji predsedovala dr. A. P. J. Abdul Kalam, nekdanji indijski predsednik, in John Chambers, je Cisco predstavil sodobni center Globalisation Centre East v mestu Bangalore.
 • Cisco je napovedal naslednjo fazo poslovne strategije za Kitajsko, ki jo zaznamujejo novi javno-zasebni programi sodelovanja znotraj države, ki prispevajo k 16-milijardni večletni Ciscovi inovacijski in trajnostni pobudi.
 • Podjetje Cisco je objavilo serijo Cisco NexusTM 7000 in 5000 za preklapljanje med podatkovnimi centri, predstavilo vodilno industrijsko interoperabilnost, ki poteka prek ekosistema aplikacij in sistemskih partnerjev, pospešilo uvajanje strategij pri kanalskih partnerjih podatkovnega centra ter s tem označilo novo evolucijo v omrežju Data Center 3.0, katerega vizija je preoblikovanje podatkovnega centra v virtualizirano okolje, ki bo omogočalo dostop do vsebine na kateri koli napravi vedno in povsod.
 • Podjetje Cisco je predstavilo nove usmerjevalnike za združevanje storitev Cisco® ASR 1000 Series, s katerimi želi ponudnikom storitev in podjetjem omogočiti, da bodo lahko v svojih robnih omrežjih hkrati gostili naraščajoče število integriranih podatkov, ki zasedajo veliko virov, ter zvočnih in video storitev za podjetja in široko porabo.

Poslovni podatki zadnjega četrtletja

Nakupi in naložbe

 • Podjetje Cisco je zaključilo nakup podjetij DiviTech A/S s sedežem na Danskem, ki je vodilno na tržišču upravljanja digitalnih storitev (DSM), in Nuova Systems, ki se ukvarja z razvojem nove generacije izdelkov za tržišče podatkovnih centrov.
 • Cisco je oznanil, da namerava prevzeti zasebno podjetje Pure Networks, s sedežem v Seattlu, ki je vodilno na področju programske opreme in orodij za upravljanje domačega omrežja.
 • Cisco je oznanil naložbo v Almaz Capital/Cisco Fund I, sklad tveganega kapitala, ki vlaga v tehnološki in komunikacijski sektor v Rusiji in skupnosti držav Commonwealth in je v primarni izdaji zbral 60 milijonov USD.

Novi izdelki

 • Podjetje Cisco je predstavilo osebni sistem TelePresenceTM, namenjen uporabi v posameznih pisarnah, in veliko sobo Cisco TelePresence, namenjeno skupinskemu izobraževanju velikega števila oseb in sestankom ljudi na različnih krajih.
 • Podjetje Cisco je predstavilo Cisco Motion, novo arhitekturo poslovne mobilnosti, ki ponuja rešitve za integracijo mobilnih naprav, aplikacij, varnosti in različnih omrežij v enotno platformo.
 • Podjetje Cisco je naznanilo rešitev za video nadzor, omogočeno na platformi usmerjevalnika integriranih storitev Cisco, ki module omrežja video nadzora vključi v usmerjevalnik ter tako fizično varnost uporabi prek IP omrežja.
 • Podjetje Cisco je predstavilo izboljšave za rešitev Cisco Digital Media System, ki bodo organizacijam pomagale pri izboljševanju potrošniških izkušenj, olajšale izobraževanje ter izboljšale produktivnost zaposlenih.
 • Podjetje Cisco je naznanilo razširitev zmožnosti virtualizacije prek celotne zbirke rešitev za podatkovni center, saj želi strankam s tem omogočiti več operacij IT, ki so operativno bolj učinkovite in porabijo manj energije.
 • Podjetje Cisco je v sodelovanju s podjetjema Sprint in Ciena oznanilo, da bo v omrežju Global Sprint Tier 1 IP Network uvedlo povezave v hitrosti 40 Gb/s ter s tem podprlo potrebe strank Sprinta, ki želijo nuditi storitve naslednje generacije, povečati svoja podjetja ter svojim zaposlenim omogočiti enostavno ter takojšnje opravljanje vsakodnevnih obveznosti.
 • Podjetje Cisco je oznanilo, da bo s tehnologijo valovnega multipleksiranja izboljšalo svoj internetni protokol, s tem ponudnikom storitev omogočilo izvedbo širokega izbora storitev za podjetja in stranke ter tako omrežja ponudnikov storitev popeljalo v »obdobje zetabajta«
 • Ciscov oddelek Linksys je oznanil podporo za namestitev usmerjevalnika v operacijskem sistemu Mac OS X.
 • Ciscov oddelek Linksys je predstavil Simultaneous Dual-N Band Wireless Router (WRT610N), oblikovan z namenom, da bi strankam, ki želijo izkoristiti vedno večjo dostopnost medijskih vsebin, tudi videa v visoki ločljivosti, izboljšal doživetje zabave.

Izbrana obvestila za stranke

 • Cisco in Harrah's Operating Company sta objavila 10-letni globalni strateški sporazum, pod katerim namerava podjetje Harrah's Operating Company z uporabo izdelkov podjetja Cisco ponuditi privlačna doživetja naslednje generacije ter tako poskrbeti, da bo ostalo vodilno na področju inovacij v igralniški industriji.
 • Podjetje Cisco je oznanilo, da so šole Kent School District v zvezni državi Washington, Brevard School District na Floridi in School District No. 23 v Kelowni v Kanadi uporabile tehnologijo stikal in brezžično tehnologijo podjetja Cisco, da bi izboljšale delovne sposobnosti učencev ter varnost in zmanjšale stroške upravljanja.
 • Podjetje Tata Communications je naznanilo začetek delovanja svojih storitev Telepresence, ki predstavljajo prvo tako zasebno kot javno ponudbo sob Cisco TelePresence za ves svet.
 • Podjetje Cisco je kot del rešitve, ki naj bi predstavila novo podporo strankam, oznanilo, da je največja komercialna banka Rusije, Sberbank, v uporabo dobila 17-milijonto napravo Cisco Unified IP, kar jih je bilo prodanih na svetu.
 • Podjetje Cisco je oznanilo, da namerava BT Global Services uporabiti nove usmerjevalnike za združevanje storitev Cisco ASR 1000 Series.
 • Japonski Jupiter Telecommunications Co. Ltd. (J:COM) je izbral kabelske modeme Cisco® DPC3000 DOCSIS zaradi hitre širokopasovne povezave, ki dosega hitrosti do 160 Mb/s.

Mejniki

 • Cisco je naznanil, da namerava v treh letih kitajski provinci Sečuan, ki je bila uničena v potresu, za obnovo nameniti 45 milijonov USD (300 milijonov RMB).
 • Portugalski predsednik vlade je s Ciscom podpisal sporazum, ki naj bi pomagal premostiti pomanjkanje znanja v informacijski in komunikacijski tehnologiji: število akademij Cisco Networking Academy® na Portugalskem naj bi se povečalo iz 100 na 350.

Urednikova opomba:

 • Konferenčni klic o zadnjem četrtletju ter celotnem poslovnem letu 2008 za razpravo o rezultatih in poslovni napovedi podjetja Cisco bo potekal v torek, 5. avgusta 2008, ob 13:30 po pacifiškem času. Za udeležbo pri konferenčnem klicu pokličite 888-848-6507 (Združene države Amerike) ali 212-519-0847 (mednarodni klici).
 • Ponovno predvajanje konferenčnega klica bo na voljo od 16:30 po pacifiškem času 5. avgusta do iste ure 12. avgusta 2008 na telefonski številki 866-357-4205 (Združene države) oziroma 203-369-0122 (mednarodni klici). Posnetek bo med 5. avgustom in 17. oktobrom 2008 na voljo tudi na spletni strani za odnose z vlagatelji podjetja Cisco: http://www.cisco.com/go/investors.
 • Dodatne informacije o finančnih podatkih podjetja Cisco ter spletna oddaja konferenčnega klica z vizualnimi pripomočki, ki bodo udeležence vodili skozi klic, bodo na voljo 5. avgusta 2008 ob 13:30 po pacifiškem času. Besedilo pripravljenih opomb konferenčnega klica bo na voljo v 24 urah po končanem klicu. Spletna oddaja bo vsebovala pripravljene opombe ter razpravo z vprašanji in odgovori. Te informacije bodo skupaj s podatki o uskladitvi s standardom GAAP na voljo na spletni strani za odnose z vlagatelji podjetja Cisco: http://www.cisco.com/go/investors.
 • Dodatne informacije o finančnih podatkih podjetja Cisco ter spletna oddaja konferenčnega klica z vizualnimi pripomočki, ki bodo udeležence vodili skozi klic, bodo na voljo 5. avgusta 2008 ob 13:30 po pacifiškem času. Besedilo pripravljenih opomb konferenčnega klica bo na voljo v 24 urah po končanem klicu. Spletna oddaja bo vsebovala pripravljene opombe ter razpravo z vprašanji in odgovori. Te informacije bodo skupaj s podatki o uskladitvi s standardom GAAP na voljo na spletni strani za odnose z vlagatelji podjetja Cisco: http://www.cisco.com/go/investors.
 • Razprava z vprašanji in odgovori s predsednikom in generalnim direktorjem Johnom Chambersom ter finančnim direktorjem Frankom Calderonijem o rezultatih 4. četrtletja poslovnega leta 2008 bo na voljo na spletni strani http://newsroom.cisco.com.
 • Če si želite ogledati video, v katerem finančni direktor razpravlja o rezultatih četrtletja in poslovnega leta, obiščite spletni dnevnik podjetja Cisco The Platform na spletnem mestu http://blogs.cisco.com.

O podjetju Cisco Systems

Cisco (NASDAQ: CSCO) je vodilni svetovni proizvajalec omrežne internetne opreme, ki spreminja način, kako se ljudje povezujemo, komuniciramo in sodelujemo. Več informacij o podjetju Cisco lahko najdete na spletnem mestu www.cisco.com. Za aktualne novice obiščite spletno mesto http://newsroom.cisco.com. Cisco, Cisco Systems, logotip Cisco Systems so registrirani zaščitni znaki podjetja Cisco Systems, Inc. in/ali njegovih podružnic v ZDA in drugih državah. Scientific Atlanta, D9050, iLYNX in ROSA so zaščitni znaki podjetja Scientific Atlanta, Inc in/ali njegovih podružnic. Vsi drugi zaščitni znaki, omenjeni v tem dokumentu, so last odgovarjajočih podjetij in ustanov. Uporaba besede partner ne pomeni partnerskega odnosa med Cisco in katerimkoli drugim podjetjem. Cisco Systems International BV so dobavitelji Cisco opreme v Evropi, podružnica v lasti Cisco Systems, Inc.

Oseba za odnose z javnostmi
Nina Kodež

Cisco Systems
E: nkorde@cisco.com
T: +386 1 582 3104