Novice

Ciscova internetna videotehnologija bo televizijski hiši NBC omogočila spremljanje olimpijskih iger v Pekingu

S Ciscovo tehnologijo bo NBC ponujal doživetje olimpijade na različnih platformah kjer koli in kadar koli

SAN JOSE, Kalifornija – Cisco je objavil, da je bil izbran za ponudnika omrežne infrastrukture za prenos videa prek internetnega protokola (IP) in rešitve za kodiranje videa za televizijsko postajo NBC, ki bo od 8. do 24. avgusta spremljala olimpijske igre v Pekingu. Ciscova internetna infrastruktura za video bo zaposlenim v NBC (v New Yorku in Los Angelesu) omogočila, da bodo lahko urejali videoposnetke, posnete v Pekingu, in jih prilagodili za tri vrste zaslonov: televizijo, računalnik in pametni telefon.

Cisco bo omogočil eno najbolj zahtevnih omrežnih okolij na svetu – revolucionarno čezoceansko omrežje za prenos gigabajtnih datotek med Pekingom, New Yorkom in Los Angelesom. Med prejšnjo olimpijado je moralo osebje v NBC-ju uporabljati videotrakove, da so posnetkom dodajali grafiko in napise. Med enim največjih medijskih projektov v zgodovini bo NBC v 17 dneh tekmovanj predvajal več kot 3.600 ur širokopasovnega programa. Povsem nemogoče bi bilo uporabiti tračno knjižnico, da bi presneli dovolj kopij za osem različnih omrežij in spletno mesto NBCOlympics.com. Ker lahko omrežje izbira posnetke, shranjene kot datoteke, jih lahko distribuira podružnicam, še preden se dogodek konča.

»S Ciscovimi rešitvami za omrežja smo dosegli možnost izbire posnetkov v datotekah nizke ločljivosti in uporabe materiala visoke ločljivosti iz datotek, še preden je snemanje končano. To je velik dosežek,« je dejal Craig Lau, podpredsednik za informacijsko tehnologijo v NBC Olympics. »Cisco je partner, ki mu zaupamo. Pri zahtevnem IT okolju med olimpijskimi igrami se zanašamo na preverjene odnose. Imamo strogo določene roke začetka in konca spremljanja olimpijade. S Ciscovo tehnologijo želimo preseči pričakovanja in slediti urniku v okolju, ki ne dovoli napak.«

Gledalci, ki bodo prek NBC-ja spremljali olimpijske igre v Pekingu, bodo z osebnimi in prenosnimi računalniki lahko dostopali do 2.200 ur videoposnetkov, ki jih lahko predvajajo na zahtevo, in 3.000 ur vrhuncev tekmovanja, previjanja posnetkov, ponovitev in rezultatov. Ogled posnetkov in rezultatov bo možen tudi s pametnimi telefoni.

»Danes ustvarjamo zgodovino širokopasovnega prenosa. Izdelavo, upravljanje in distribucijo digitalnih videoposnetkov opravljamo na način, ki v preteklosti ni bil možen,« je povedal Tony Bates, podpredsednik in generalni direktor skupine Cisco Service Provider Group. »Vstopamo v dobo vizualnih omrežij, kjer video spreminja vse, predvsem način, kako ljudje doživljajo olimpijske igre. Pri olimpijadi gre predvsem za to, kako jo doživite. Letos bodo lahko ljudje v realnem času spremljali dogajanje na olimpijadi, zaradi Ciscovega IP videoomrežja in tehnologije kodiranja pa bodo imeli možnost dostopati do številnih posnetkov na zahtevo, in sicer prek osebnega ali prenosnega računalnika in mobilnih naprav. Tako bodo olimpijado lahko doživeli kjer koli in kadar koli.«

NBC je s celovito Ciscovo omrežno infrastrukturo za video in z rešitvami za kodiranje videa odgovoril na naslednje tehnične izzive:

  • Priprava visokozmogljive povezave z veliko pasovno širino med Pekingom in studii NBC v New Yorku in Los Angelesu. Tako imajo montažerji in uredniki v ZDA možnost urejanja videoposnetkov takoj, ko jih posnamejo v Pekingu.
  • Doseganje kakovosti storitev, ki je potrebna za določanje prioritete prenosa olimpijskih iger v realnem času prek čezoceanskega omrežja.
  • Kodiranje in prenos videoposnetkov nizke ločljivosti z olimpijskih prizorišč za ogled na širokopasovnih povezavah. Videoposnetki nizke ločljivosti potrebujejo precej manj pasovne širine, zato lahko NBC prek interneta ponudi več posnetkov olimpijskih tekmovanj.
  • Uporaba ene same, združene internetne infrastrukture za širok nabor storitev od prenosa videoposnetkov do logističnih aplikacij z veliko podatkov.

O NBC Olympics

Ameriško olimpijsko omrežje NBC je zakupilo ekskluzivne medijske pravice za ZDA za olimpijske igre, kar ima za televizijo največjo vrednost, do leta 2012, torej za Peking 2008, Vancouver 2010 in London 2012. Med 8. in 24. avgustom bo NBC Universal ponujal kar 3.600 ur posnetkov, ki jih bo NBC predvajal v najbolj gledanem terminu, tudi neposredne prenose plavanja, gimnastike in odbojke na mivki. Avgusta 2004 so 203 milijoni gledalcev spremljali omrežja NBC Universal (NBC, MSNBC, CNBC, USA, Bravo, Telemundo in NBC-jeve podružnice HD), ki so ponujala takrat rekordnih 1210 ur posnetkov z olimpijade v Atenah. Za več informacij obiščite NBCOlympics.com, ki je celoleten cilj ljubiteljev olimpijskih športov z novicami, predogledi iz Pekinga, podatki o športnikih, spletnimi dnevniki strokovnjakov, fotografijami, posnetki z olimpijade iz arhivov NBC in družabnimi orodji, s katerimi lahko uporabniki gradijo skupnosti za svoje najljubše športe, objavljajo komentarje in spletne dnevnike.

O podjetju Cisco Systems

Cisco (NASDAQ: CSCO) je vodilni svetovni proizvajalec omrežne internetne opreme, ki spreminja način, kako se ljudje povezujemo, komuniciramo in sodelujemo. Več informacij o podjetju Cisco lahko najdete na spletnem mestu http://www.cisco.com. Za aktualne novice obiščite spletno mesto http://newsroom.cisco.com.

Cisco, Cisco Systems, logotip Cisco Systems so registrirani zaščitni znaki podjetja Cisco Systems, Inc. in/ali njegovih podružnic v ZDA in drugih državah. Scientific Atlanta, D9050, iLYNX in ROSA so zaščitni znaki podjetja Scientific Atlanta, Inc in/ali njegovih podružnic. Vsi drugi zaščitni znaki, omenjeni v tem dokumentu, so last odgovarjajočih podjetij in ustanov. Uporaba besede partner ne pomeni partnerskega odnosa med Cisco in katerimkoli drugim podjetjem. Cisco Systems International BV so dobavitelji Cisco opreme v Evropi, podružnica v lasti Cisco Systems, Inc.

Oseba za odnose z javnostmi:
Nina Kordež
Cisco Slovenija
E: nkorde@cisco.com
T: +386 1 582 3104