Novice

Slovenec med zmagovalci prestižnega Ciscovega tekmovanja NetRiders

Udeleženci iz 24 držav so se v virtualnem tekmovanju potegovali za pet študijskih ekskurzij v ZDA, ki jih sponzorira Cisco

LJUBLJANA, Slovenija, SAN JOSE, Kalifornija – Cisco® je oznanil pet zmagovalcev prestižnega mednarodnega tekmovanja za omrežno povezovanje NetRiders, ki je 9. julija prvič potekalo prek spleta v 24 državah. Zmagovalci se bodo januarja 2009 udeležili študijske ekskurzije v Silicijevo dolino, ki jo v celoti sponzorira Cisco.

Grega Prešeren iz Slovenije, Boris Deković s Hrvaške, Csilla Bessenyei z Madžarske, Cristian Sandescu iz Romunije in Pavel Stefanov iz Bolgarije so prejeli glavno nagrado v tekmovanju, ki je bilo za omrežno akademijo prvo te vrste.

Grega Prešeren si je vstopnico na mednarodno tekmovanje prislužil na državnem tekmovanju NetRiders Slovenia, ki je potekalo 18. in 19. marca 2008 na Bledu v okviru konference Cisco Expo 2008. Kot druga finalistka državnega prvenstva se je mednarodnega tekmovanja udeležila tudi Marinka Žitnik.
Grega Prešeren je o vtisih in zmagi na prestižnem mednarodnem tekmovanju NetRiders povedal: »Res sem užival na tem tekmovanju. Bilo je zanimivo in polno izzivov, poleg tega je bila to priložnost za tekmovanje z drugimi študenti po svetu. Mislim, da smo pokazali in dokazali, da smo se na tečaju CCNA res veliko naučili. Zelo se veselim poti v San Jose, saj verjamem, da je to odlična priložnost, da izvem več o omrežnih tehnologijah in o poteku dela v tej industriji. Vsekakor je to odlična priložnost za mojo nadaljnjo kariero na tem področju.«

Tekmovanja se je skupaj udeležilo 70 vnaprej izbranih študentov omrežne akademije iz 24 držav. To je bilo prvo virtualno, sočasno tekmovanje omrežne akademije v takem obsegu. Predstavnike držav na tekmovanju so izbrale njihove akademije. Udeleženci so morali tekom dneva izvesti različne naloge, vključno z odgovarjanjem na tehnična vprašanja izbirnega tipa, praktično konfiguracijo usmerjanja in simuliranim klicem za tehnično podporo.

V zadnjem desetletju vse bolj primanjkuje usposobljenega kadra v IT sektorju. Raziskava, ki jo je Cisco opravil v zadnjih dveh letih, kaže, da 30-odstotno pomanjkanje ljudi z ustreznim znanjem ovira rast in produktivnost v Evropi in na Bližnjem vzhodu. V Zahodni Evropi se države, kot so Nemčija, Francija in Velika Britanija, srečujejo s povprečnim 14-odstotnim primanjkljajem, medtem ko v Vzhodni Evropi, na primer v Ukrajini, v sektorju IKT primanjkuje 28.000 usposobljenih ljudi, kar je več kot 33 odstotkov.

Organizatorka tekmovanja Penny Bradley poudarja pomen dogodkov, kot je tekmovanje NetRiders: »Prednost takih tekmovanj je, da udeležencem zagotovijo priložnost, da pokažejo svoje učne spretnosti in spretnosti za tržišče.«

John Edwards, direktor omrežne akademije na evropskih in novih trgih, pravi: »Tekmovanja, kot je NetRiders, so odlična priložnost za udeležence, da pokažejo svoje znanje s področja omrežij, in predstavljajo pozitivno mednarodno izkušnjo zanje, poleg tega pa pomagajo utrditi skupnost akademije.«

Zmagovalci bodo januarja 2009 odpotovali v San Jose, kjer bodo teden dni preživeli na sedežu podjetja Cisco Systems, Inc. in se srečali z vodilnimi v podjetju, s sistemskimi inženirji in Ciscovimi strokovnjaki, ki bodo odgovarjali na njihova vprašanja in jim posredovali informacije. Srečali se bodo tudi s Ciscovimi partnerji in drugimi organizacijami IT.

O Cisco omrežni akademiji (Cisco Networking Academy)

Cisco omrežna akademija, ki je bila ustanovljena leta 1997, je partnerstvo med Ciscom in izobraževalnimi, poslovnimi in vladnimi organizacijami ter javnimi ustanovami po vsem svetu za usposabljanje IT strokovnjakov. Program uporablja model elektronskega izobraževanja, ki je kombinacija spletnega izobraževanja in izobraževanja pod vodstvom inštruktorja skupaj s praktičnimi laboratorijskimi vajami, v okviru katerega se študentje naučijo načrtovanja, izgradnje in vzdrževanja računalniških omrežij. Več kot dva milijona študentov po vsem svetu je končalo približno 10.000 akademij v več kot 165 državah. V Sloveniji imamo šest Cisco omrežnih akademij in več kot 600 slušateljev.

O podjetju Cisco Systems

Cisco (NASDAQ: CSCO) je vodilni svetovni proizvajalec omrežne internetne opreme, ki spreminja način, kako se ljudje povezujemo, komuniciramo in sodelujemo. Več informacij o podjetju Cisco lahko najdete na spletnem mestu http://www.cisco.com. Za aktualne novice obiščite spletno mesto http://newsroom.cisco.com.

Cisco, Cisco Systems, logotip Cisco Systems so registrirani zaščitni znaki podjetja Cisco Systems, Inc. in/ali njegovih podružnic v ZDA in drugih državah. Scientific Atlanta, D9050, iLYNX in ROSA so zaščitni znaki podjetja Scientific Atlanta, Inc in/ali njegovih podružnic. Vsi drugi zaščitni znaki, omenjeni v tem dokumentu, so last odgovarjajočih podjetij in ustanov. Uporaba besede partner ne pomeni partnerskega odnosa med Cisco in katerimkoli drugim podjetjem. Cisco Systems International BV so dobavitelji Cisco opreme v Evropi, podružnica v lasti Cisco Systems, Inc.

Oseba za odnose z javnostmi:
Nina Kordež
Cisco Slovenija
E: nkorde@cisco.com
T: +386 1 582 3104