Novice

Cisco prispeva k znanju s področja omrežij

Cisco je predstavil omrežje za izobraževanje in nove možnosti za pridobitev certifikatov

ORLANDO, Florida – Cisco je predstavil omrežje za izobraževanje Cisco Learning Network (www.cisco.com/go/learnnetspace), s katerim želi prispevati k hitrejšemu razvoju tehničnih talentov po vsem svetu. Omrežje Cisco Learning Network je namenjeno izkušenim strokovnjakom in posameznikom, ki si želijo ustvariti kariero na področju informacijske tehnologije (IT). To je skupnost Web 2.0, ki strokovnjakom na področju omrežij omogoča globalno sodelovanje prek skupne rabe dokumentov, razprav na odprtih forumih in izmenjave idej v posebej za to namenjenem okolju.

Cisco je k svojim možnostim pridobitve certifikatov dodal še tri področja: CCNA Security, CCNA Voice in CCNA Wireless. S širjenjem znanja in spretnosti v okviru učnega načrta CCNA so te tri visoko specializirane tematike lahko odskočna deska za posameznike, ki načrtujejo kariero na področju združenih tehnologij v današnjih visoko razvitih omrežjih.

»Ker omrežja še naprej spodbujajo ekonomsko rast, sodelovanje in človekovo interakcijo, bo potreba po znanju s področja omrežij vedno bolj pomembna. Da bi zadovoljili naraščajoče globalne potrebe po znanju na področju omrežij, ocenjujemo, da bomo morali v naslednjih petih letih podvojiti ali celo potrojiti število naših certificiranih posameznikov,« je dejala Jeanne Beliveau-Dunn, generalna direktorica izobraževanja pri podjetju Cisco (Learning@Cisco). »S širjenjem učnega načrta CCNA in uvedbo omrežja Cisco Learning Network smo dodali dve ključni komponenti, ki pomagata reševati težave s pomanjkanjem znanja na področju informacijske tehnologije, s pospeševanjem razvoja informacijske ekonomije in izboljševanjem produktivnosti te pomembne tehnične skupnosti.«

Omrežje Cisco Learning Network

Omrežje Cisco Learning Network ponuja funkcije socialnega mreženja, kot so blogi, orodja wiki in forumi. Prek njih lahko posamezniki razpravljajo o pomembnih zadevah in pridejo v stik z vrhunskimi strokovnjaki za oblikovanje, uvedbo in delovanje omrežij. Skupnost bo tudi neposredno prispevala k nadaljevanju razvoja in soustvarjanju Ciscovih strategij izobraževanja, in sicer s tem, da bo omogočala povratne informacije iz realnega sveta, ki jih bo mogoče uporabiti za razvoj in ocenjevanje izobraževanja.
Z vgrajenim orodjem za skupno rabo dokumentov je zdaj na voljo en sam vir, v katerem lahko člani skupnosti iščejo dokumentacijo o izdelkih, konfiguracije in nasvete za odpravljanje težav, kot tudi mnenja strokovnjakov glede izzivov, ki jih prinašajo omrežja. Z razvojem bo skupnost postala pomemben vir, ki ga bodo strokovnjaki na področju informacijske tehnologije lahko izkoristili za povečanje produktivnosti in reševanje težav v omrežjih, ki jih upravljajo.
»Povpraševanje po strokovnjakih s področja informacijske tehnologije narašča, zato je centraliziran vir, ki združuje industrijske trende, razvoje in možnosti pridobivanja certifikatov, zelo pomemben,« je dejal Terry Slattery, avtor in strokovnjak na področju omrežij, ki je pridobil Ciscov najvišji profesionalni certifikat CCIE (Cisco Certified Internetwork Expert). »Omrežje Cisco Learning Network je izjemno orodje za posameznike, ki želijo osvojiti novo tehnologijo, ostati v stiku s sodelavci ali pridobiti certifikat.«

Naraščajoča potreba po strokovnjakih za varnost in za glasovne in brezžične tehnologije

Najnovejša Ciscova študija, ki jo je izvedlo podjetje Forrester Consulting, je pokazala, da obstaja močna potreba po specializiranem znanju na področju omrežij. 36 odstotkov podjetij po vsem svetu, ki so bila vključena v študijo, je sporočilo, da imajo posebne strokovnjake v svojih organizacijah informacijske tehnologije, to število pa se bo v naslednjih petih letih skoraj podvojilo. Študija je posebne strokovnjake na področju omrežij našla v 46 odstotkih podjetij, ki so bila vključena vanjo, ta številka naj bi v petih letih narasla do 80 odstotkov. Poleg tega 69 odstotkov podjetij, ki so bila vključena v študijo, pričakuje, da bodo imeli v roku petih let posebne strokovnjake za glasovno tehnologijo; trenutno ima take strokovnjake 40 odstotkov podjetij. Podjetja, ki so bila vključena v študijo, so poleg tega izpostavila pomembnost certifikatov v poklicnem razvoju. Odgovorni za sprejemanje odločitev s področja informacijske tehnologije, ki so bili del študije, so iz svojih izkušenj zaposlovanja povedali, da je bila od poklicnih in tehničnih potrdil pomembnejša le štiriletna univerzitetna izobrazba, ki je bila potrebna za izpolnitev pogojev za njihov položaj.

Ta področja, ki so odsev vse večje specializacije služb na področju omrežij, so lahko načrt vseživljenjskega učenja za napredovanje v karieri. Nova področja CCNA so:

  • CCNA Security – s tem certifikatom posameznik izkazuje znanje za opravljanje dela, kot je specialist za varnost omrežja, varnostni skrbnik in inženir podpore za varnost omrežja. Kandidat zna nameščati omrežne naprave, odpravljati težave v njihovem delovanju, jih nadzorovati in vzdrževati integriteto, zaupnost in dostopnost podatkov.
  • CCNA Voice – ta certifikat potrjuje, da je kandidat usposobljen za delo skrbnika, inženirja in vodje glasovne tehnologije. Pozna tehnologije glasovnega prenosa po IP (VoIP), kot so IP PBX, telefonija IP, slušalke, nadzor klicev in rešitve glasovne pošte. Kandidati pridobijo tudi vpogled v arhitekturo Cisco Unified Communications in oblikovanje aplikacij za mobilnost, prisotnost in TelePresence.
  • CCNA Wireless – s tem certifikatom je kandidat lahko sodelavec/skrbnik omrežja, strokovnjak za brezžično podporo in vodja projekta WLAN. CCNA Wireless potrjuje kandidatovo znanje glede konfiguracije, uvajanja in podpore Ciscovih brezžičnih omrežij LAN.

Če želite izvedeti več o Ciscovem programu za pridobivanje certifikatov, skupaj z dostopnostjo tečajev in izpitov, obiščite spletno mesto: www.cisco.com/go/learnnetspace.

Fotografije in video o novem omrežju Cisco Learning Network si lahko ogledate na naslednjih povezavah:
Življenjski cikel učenja: podpora za izzive sedanjosti in prihodnosti
Vir znanja: osrednje mesto za dostop do gradiva za izobraževanje
Sodelovanje: seminarji in blogi pomagajo pri razcvetu globalnih pogovorov
Mislimo resno: omrežja so dandanes več kot le enice in ničle
http://newsroom.cisco.com/dlls/2008/prod_062408.html

Cisco Press, vodilno podjetje v izdelkih za samostojno učenje CCNA, že ponuja materiale za nov izpit CCNA Security in jih bo izdal na vseh izpitih CCNA v letu 2008. Vse materiale bo mogoče kupiti na spletnem mestu: http://www.ciscopress.com/ccna.

O podjetju Cisco Systems

Cisco (NASDAQ: CSCO) je vodilni svetovni proizvajalec omrežne internetne opreme, ki spreminja način, kako se ljudje povezujemo, komuniciramo in sodelujemo. Več informacij o podjetju Cisco lahko najdete na spletnem mestu http://www.cisco.com. Za aktualne novice obiščite spletno mesto http://newsroom.cisco.com.

Cisco, Cisco Systems, logotip Cisco Systems so registrirani zaščitni znaki podjetja Cisco Systems, Inc. in/ali njegovih podružnic v ZDA in drugih državah. Scientific Atlanta, D9050, iLYNX in ROSA so zaščitni znaki podjetja Scientific Atlanta, Inc in/ali njegovih podružnic. Vsi drugi zaščitni znaki, omenjeni v tem dokumentu, so last odgovarjajočih podjetij in ustanov. Uporaba besede partner ne pomeni partnerskega odnosa med Cisco in katerimkoli drugim podjetjem. Cisco Systems International BV so dobavitelji Cisco opreme v Evropi, podružnica v lasti Cisco Systems, Inc.

Oseba za odnose z javnostmi:
Nina Kordež
Cisco Slovenija
E: nkorde@cisco.com
T: +386 1 582 3104