Novice

Ciscov indeks vizualnih omrežij predvideva več kot polovico zetabajta svetovnega prometa IP v naslednjih štirih letih

Šestkratna rast v letih 2007–2012 predvsem zaradi videa in spletnih skupnosti

SAN JOSE, Kalifornija – Cisco je objavil napoved glede indeksa vizualnih omrežij (VNI) za obdobje 2007–2012. Napoved prinaša ključne ugotovitve glede številnih trendov zasebne in poslovne uporabe internetnega omrežja, ki jih oblikuje povečana uporaba videoposnetkov, spletne skupnosti v omrežju Web 2.0 in aplikacije za skupno delo. Skupek teh tehnologij je tako imenovano vizualno omrežje. Posodobljena študija je nastala na podlagi Ciscovih analiz in napovedi neodvisnih analitikov ter je del nenehnega prizadevanja, da bi družba napovedovala rast in uporabo omrežja IP po vsem svetu.

Projekcije Cisco VNI kažejo, da se bo promet IP povečal po 46-odstotni kombinirani letni stopnji rasti (CAGR) od 2007 do 2012, kar pomeni, da se bo skoraj vsaki dve leti podvojil. To pomeni, da bo zahtevana letna pasovna širina svetovnih IP omrežij obsegala približno 522 eksabajtov1 oziroma več kot polovico zetabajtov2.

Na tržišču so pestre spletne video komunikacije in zabava ter spletne skupnosti izrazito povečale vpliv spletnih videoposnetkov na omrežje. Leta 2012 bo samo internetni promet videoposnetkov 400-krat večji od prometa, ki ga je leta 2000 prenašala ameriška internetna hrbtenica. Internetni video promet kot glavni predstavnik tega trenda se je povečal z 12 odstotkov svetovnega internetnega prometa v letu 2006 na 22 odstotkov v letu 2007. Za video na zahtevo, IPTV, video v omrežju enakovrednih računalnikov (P2P) in internetni video je pričakovana rast na skoraj 90 odstotkov vsega prometa IP v letu 2012.

Za svetovni poslovni promet IP se pričakuje močna rast CAGR, in sicer 35 odstotkov od 2007 do 2012. Povečana razširjenost širokopasovnih priključkov med malimi podjetji in povečana uporaba naprednih video komunikacij (na primer Cisco TelePresence) v velikih podjetjih sta glavna razloga za povečano rast poslovnega prometa IP. Ta se bo najhitreje povečeval na razvijajočih se trgih ter v Aziji in na pacifiškem področju. Glede na količino poslovnega prometa IP bo Severna Amerika leta 2012 še vedno vodilni porabnik, sledili ji bosta Azija s Pacifikom in Zahodna Evropa.

Ostale ključne ugotovitve Ciscove napovedi VNI:

  • Svetovni promet IP bo leta 2012 dosegel 44 eksabajtov na mesec, v primerjavi z manj kot sedem eksabajtov na mesec v letu 2007. Za primerjavo: svetovni promet IP je bil leta 2002 pet eksabajtov, kar kaže na 100-kratno povečanje prometa IP do leta 2012.
  • Mesečni svetovni promet IP decembra 2012 bo za 11 eksabajtov večji kot decembra 2011, torej bo povečanje znotraj enega leta preseglo količino, za katero se je promet povečal v osmih letih od leta 2000
  • Mobilni prenos podatkov se bo vsako leto (od 2008 do 2012) približno podvojil.

»Široka in rastoča uporaba vizualnega omrežja pomembno vpliva na rast prometa IP tako pri zasebnih porabnikih kot poslovnih storitvah po celem svetu,« je povedal Suraj Shetty, podpredsednik sektorja za trženje ponudnikom storitev pri Ciscu. »Do pred nekaj leti sploh še nismo slišali za besedo eksabajt. Zaradi velike rasti, ki smo ji priča, bomo morali do leta 2012 ponovno posodobiti besedišče, saj bo enota, ki jo bomo uporabljali takrat, zetabajt«.

Ciscova napoved in metodologija indeksa vizualnih omrežij za obdobje 2007–2012 ter s tem povezana Ciscova bela knjiga Približevanje obdobju zetabajta sta del Ciscovega indeksa vizualnih omrežij, ki je Ciscova pobuda za kvantitativne in kvalitativne informacije o trendih pri zahtevah in uporabi omrežja IP.


1En eksabajt je enak: 1 milijardi gigabajtov; 1.000 petabajtom; 250 milijonom DVD-jev.

2En zetabajt je enak: 1 bilijonu gigabajtov; 1.000 eksabajtom; 250 milijardam DVD-jev.

O podjetju Cisco Systems

Cisco (NASDAQ: CSCO) je vodilni svetovni proizvajalec omrežne internetne opreme, ki spreminja način, kako se ljudje povezujemo, komuniciramo in sodelujemo. Več informacij o podjetju Cisco lahko najdete na spletnem mestu http://www.cisco.com. Za aktualne novice obiščite spletno mesto http://newsroom.cisco.com.

Cisco, Cisco Systems, logotip Cisco Systems so registrirani zaščitni znaki podjetja Cisco Systems, Inc. in/ali njegovih podružnic v ZDA in drugih državah. Scientific Atlanta, D9050, iLYNX in ROSA so zaščitni znaki podjetja Scientific Atlanta, Inc in/ali njegovih podružnic. Vsi drugi zaščitni znaki, omenjeni v tem dokumentu, so last odgovarjajočih podjetij in ustanov. Uporaba besede partner ne pomeni partnerskega odnosa med Cisco in katerimkoli drugim podjetjem. Cisco Systems International BV so dobavitelji Cisco opreme v Evropi, podružnica v lasti Cisco Systems, Inc.

Oseba za odnose z javnostmi:
Nina Kordež
Cisco Slovenija
E: nkorde@cisco.com
T: +386 1 582 3104