Novice

Cisco objavil rezultate tretjega četrtletja poslovnega leta 2008

 • Prihodki od prodaje v tretjem četrtletju: 9,8 milijarde USD (10-odstotna rast v primerjavi z enakim obdobjem lani).
 • Čisti dobiček v tretjem četrtletju: 1,8 milijarde USD po standardu GAAP*; 2,3 milijarde USD, če se ne upošteva standard GAAP.
 • Dohodek na delnico v tretjem četrtletju: 0,29 USD po standardu GAAP (3-odstotni upad v primerjavi z enakim obdobjem lani); 0,38 USD, če se ne upošteva standard GAAP (12-odstotna rast v primerjavi z enakim obdobjem lani).

SAN JOSE, Kalifornija – Podjetje Cisco®, vodilni svetovni proizvajalec omrežne internetne opreme, ki spreminja način, kako se ljudje povezujemo, komuniciramo in sodelujemo, je objavilo rezultate tretjega četrtletja poslovnega leta, ki se je končalo 26. aprila 2008. Cisco poroča, da je v tretjem četrtletju dosegel neto dohodek od prodaje v višini 9,8 milijarde USD, čisti dobiček na osnovi splošno sprejetih računovodskih načel (GAAP) v višini 1,8 milijarde USD ali 0,29 USD na delnico in neto dobiček brez upoštevanja standarda GAAP v višini 2,3 milijarde USD ali 0,38 USD na delnico.

»V tem četrtletju je Cisco dosegel stabilne finančne rezultate, ki odražajo našo usmerjenost v inovacije, obsežno in vse večjo globalno prisotnost ter prizadevanja zaposlenih za zagotavljanje rešitev,« je povedal John Chambers, predsednik in generalni direktor podjetja Cisco. »Verjamemo, da je dosledna uspešnost rezultat Ciscovega edinstvenega uravnavanja poslovnega in tehničnega področja ter usmerjenosti k izvajanju dolgoročne strategije.«

Chambers je še povedal: »Naš optimizem temelji na viziji, da je omrežje strateški pripomoček za optimizacijo produktivnosti in zagotavljanje sodelovanja na drugi stopnji interneta, oboje pa je bistvenega pomena za naš uspeh. Omrežje je tudi osrednja točka inovacij, s katerimi bo Cisco lahko vstopil na nove in sosednje trge ter okrepil ali razširil svoj položaj na velikih, uveljavljenih trgih.«

Rezultati v skladu z GAAP
 Q3 2008Q3 2007V primerjavi s Q3 2007
Prihodki od prodaje9,8 milijarde USD8,9 milijarde USD+10,4 %
Čisti dobiček1,8 milijarde USD1,9 milijarde USD–5,4 %
Dobiček na delnico0,29 USD*0,30 USD–3,3 %

 

Rezultati brez upoštevanja standarda GAAP
 Q3 2008Q3 2007V primerjavi s Q3 2007
Čisti dobiček2,3 milijarde USD2,1 milijarde USD+9,4 %
Dobiček na delnico0,38 USD0,34 USD+11,8 %

Neto dobiček in dobiček na delnico po standardu GAAP za tretje četrtletje poslovnega leta 2008 je vključeval strošek, povezan s prevzemom, v višini 246 milijonov USD ali 0,04 USD na delnico.

Prihodki od prodaje so v prvih devetih mesecih poslovnega leta 2008 znašali 29,2 milijarde USD, v primerjavi s prihodki prvih devetih mesecev poslovnega leta 2007, ki so znašali 25,5 milijarde USD. Čisti dobiček je v prvih devetih mesecih poslovnega leta 2008 po standardu GAAP znašal 6,0 milijarde USD ali 0,97 USD na delnico, v prvih devetih mesecih 2007 pa 5,4 milijarde USD oziroma 0,86 USD na delnico. Če ne upoštevamo standarda GAAP, je v prvih devetih mesecih poslovnega leta 2008 čisti dobiček znašal 7,2 milijarde USD ali 1,16 USD na delnico, v prvih devetih mesecih leta 2007 pa 6,1 milijarde USD oziroma 0,98 USD na delnico.

Drugi finančni podatki

 • Denarni tok iz poslovanja je v tretjem četrtletju poslovnega leta 2008 znašal 3,0 milijarde USD; v enakem obdobju lani je znašal 2,4 milijarde USD in konec drugega četrtletja poslovnega leta 2007 prav tako 2,4 milijarde USD.
 • Denar ter druga denarna sredstva in naložbe so ob koncu tretjega četrtletja poslovnega leta 2008 znašali 24,4 milijarde USD; konec četrtega četrtletja poslovnega leta 2007 so znašali 22,3 milijarde USD, konec drugega četrtletja poslovnega leta 2008 pa 22,7 milijarde USD.
 • V tretjem četrtletju poslovnega leta 2008 je Cisco odkupil 83 milijonov navadnih delnic po povprečni ceni 24,04 USD za delnico in v skupni nakupni vrednosti 2,0 milijarde USD. Z dnem 26. aprila 2008 je Cisco ponovno kupil in odkupil 2,5 milijarde lastnih navadnih delnic po povprečni ceni 20,51 USD na delnico in v približnem skupnem nakupnem znesku 52,2 milijarde USD od začetka programa odkupa. Dne 26. aprila 2008 je v skladu s pooblastilom ostalo za odkup še 9,8 milijarde USD, za kar ni določen končni datum.
 • Ob koncu tretjega četrtletja poslovnega leta 2008 so dnevi vezave terjatev znašali 39 dni; konec četrtega četrtletja poslovnega leta 2007 so znašali 38 dni, konec drugega četrtletja poslovnega leta 2008 pa 39 dni.
 • Na koncu tretjega četrtletja poslovnega leta 2008 je bil koeficient obračanja zalog na osnovi standarda GAAP 11,0, ob koncu zadnjega četrtletja poslovnega leta 2007 10,3 in ob koncu drugega četrtletja poslovnega leta 2008 10,8. Koeficient obračanja zalog brez upoštevanja standarda GAAP je bil na koncu tretjega četrtletja poslovnega leta 2008 10,7, na koncu zadnjega četrtletja poslovnega leta 2007 10,1, na koncu drugega četrtletja poslovnega leta 2008 pa 10,5.

»Zelo smo zadovoljni z rezultati za tretje četrtletje, v katerem smo dosegli 10-odstotno rast,« je povedal Frank Calderoni, finančni direktor podjetja Cisco. »Doseganje stabilnih finančnih rezultatov, odličen denarni pretok in finančna zanesljivost v četrtletju nekoliko nestabilnih makroekonomskih pogojev kaže na učinkovitost našega poslovnega modela.«

POSLOVNI PODATKI

Nakupi in naložbe

 • Cisco je objavil svojo namero kupiti preostali, 20-odstotni delež podjetja Nuova Systems s sedežem v San Joseju, ki se ukvarja z razvojem nove generacije izdelkov za tržišče podatkovnih centrov. Cisco je predstavil tudi serijo Cisco NexusTM 5000, prvi izdelek, ki ga je razvilo podjetje Nuova.
 • Cisco je napovedal naslednjo fazo poslovne strategije za Kitajsko, ki jo zaznamujejo novi javno-zasebni programi sodelovanja znotraj države, ki prispevajo k 16-milijardni večletni Ciscovi inovacijski in trajnostni pobudi, prvič objavljeni novembra 2007, hkrati pa bo izboljševal organizacijske in vodilne sposobnosti v prid države.

Nakupi in naložbe

 • Podjetje Cisco je predstavilo nove usmerjevalnike za združevanje storitev Cisco ASR 1000 Series. Z njimi želijo ponudnikom storitev in podjetjem omogočiti, da bodo lahko v svojih robnih omrežjih hkrati gostili naraščajoče število integriranih podatkov, ki zasedajo veliko virov, ter zvočnih in video storitev za podjetja in široko porabo.
 • Cisco je razširil ponudbo samoobrambnega omrežja in zdaj poleg omrežne varnosti ponuja bolj sistematičen pristop, zasnovan za izboljšanje splošne zaščite omrežij ter vse večje število različnih končnih točk, aplikacij in vsebin, ki se uporabljajo v omrežjih.
 • Cisco je napovedal, da bo ponudbi izdelkov za fizično varnost dodal nekaj novosti, s katerimi bo dopolnil video nadzor, ki bo temeljil na internetnem protokolu, in elektronski nadzor dostopa, ki uporabnikom lajša dodajanje obstoječih IT-infrastruktur ter sistemov za fizično varnost.
 • Cisco je napovedal nove rešitve v sklopu ponudbe Empowered Branch, vključno s predstavitvijo vrhunskih platform Cisco Integrated Services Router in Cisco Wide Area Application Services (WAAS) uporabnikom ter drugim razvijalcem aplikacij. S temi rešitvami bodo lahko podjetja prilagodila in optimizirala mreže podružnic glede na svojevrstne poslovne potrebe.
 • Cisco je najavil, da je dopolnil ponudbo programa Mobility Healthcare z integriranimi rešitvami, namenjenimi hitremu izboljšanju produktivnosti zaposlenih in učinkovitosti zdravstvene oskrbe pacientov v zdravstvenih organizacijah po celem svetu. Omenjene integrirane rešitve združujejo Cisco Unified Wireless Network z novimi dodatki, združljivimi z izdelki Cisco, in tehnološkimi ponudbami za partnerje na področju storitev mobilne skrbi in mest uporabe ter s Cisco Secure Wireless Foundation za reševanje težav zdravstvenih delavcev.
 • Cisco je najavil razvoj Cisco Academy of Digital Signage, novega kvalifikacijskega programa za medijske strokovnjake, ki želijo ustvarjati zanesljivo in optimalno vsebino za digitalno označevanje.
 • Cisco je napovedal podporo za sisteme Apple Mac znotraj zbirke aplikacij za poslovno sodelovanje WebEx®, zlasti WebEx Meeting Center, WebEx WebOffice, WebEx Event Center, WebEx Training Center, WebEx Sales Center in WebEx Support Center, ki zagotavljajo podporo na več platformah v sistemih Mac OS X Leopard in Safari 3.
 • Linksys® je predstavil Linksys, ki ga zagotavlja Cisco Wireless-G IP iPhone (WIP310), najnovejši izdelek v družini telefonov Linksys IP s povezljivostjo glasovnega prenosa prek IP (VoIP) prek internetne povezave Wi-Fi.

Podatki o pomembnejših strankah

 • Videotron je prvi kabelski operater v Severni Ameriki, ki je uvedel storitve na osnovi Cisco Wideband, ki uporablja povezovanje kanalov, določeno v specifikaciji CableLabs® DOCSIS® 3.0.
 • Podjetje AT&T je napovedalo, da namerava prvo ponuditi globalno, v celoti vodeno rešitev Cisco TelePresence, imenovano AT&T Telepresence Solution, s katero se bodo lahko podjetja povezala s strankami, dobavitelji in partnerji po vsem svetu.
 • Tata Communications, vodilni ponudnik storitev s sedežem v Aziji, je predstavil globalno omrežno storitev TelePresence in je prvi azijski ponudnik storitev, ki je pridobil status Cisco Certified TelePresence Connection, ki mu je omogočil predstavitev rešitve Cisco TelePresence.
 • Podjetje Xanadoo, ameriški ponudnik širokopasovnih storitev, uporablja Ciscovo infrastrukturo IP Next-Generation Network (IP NGN) za uvedbo enega prvih severnoameriških komercialnih mobilnih širokopasovnih omrežij WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access).
 • V centru Colin Powell Youth Leadership Center so uvedli sistem Cisco Unified Communications, s katerim želijo povečati mobilnost zaposlenih in jim omogočiti sodelovanje s katerega koli delovnega mesta ter zagotoviti študentom dostop do tehnologije, ki jim bo nudila konkurenčno prednost pri prehodu s fakultete na delovno mesto.
 • Esurance, zavarovalnica za osebne avtomobile, je začela uporabljati varnostno tehnologijo v sklopu celovite Ciscove omrežne ponudbe, ki zagotavlja zaščito in podporo številnim poslovnim pobudam, kot so varovanje podatkov, skladnost ter inovativne spletne storitve.
 • Podjetji Bell Canada in Cisco sta objavili, da si skupno prizadevata pospešiti uvedbo številnih strateških pobud, zasnovanih za razvoj in zagotavljanje vrste upravljanih storitev na osnovi IP, v kanadska podjetja, vključno s poenotenimi komunikacijami, glasovnimi in brezžičnimi storitvami, storitvijo IP Contact Center in zaščito.
 • Britanska bolnišnica St. Helens & Knowsley Hospitals NHS Trust je z uvedbo omrežja Community of Interest Network (COIN), zasnovanega na Ciscovi tehnologiji, pacientom na območju Liverpoola in Merseysida zagotovila hitrejše zdravljenje, krajše čakalne dobe in boljši izkoristek virov NHS.
 • Hongkonško podjetje SWIPE, Ltd., je zamenjalo stari telekomunikacijski sistem v podjetju s Ciscovim sistemom Unified Communications ter tako vzpostavilo transparentno povezavo med osebjem, pisarnami in strankami.
 • Westcon Group, Inc., distribucijsko podjetje, specializirano za omrežne storitve ter storitve združevanja, varnosti in mobilnosti, je zahvaljujoč Ciscu svojo dejavnost razširilo tudi na brazilski trg. Westcon Brazil zdaj partnerjem ponuja celotno linijo Ciscovih poslovnih rešitev ter rešitev za majhna in srednje velika podjetja.

Ključni mejniki

Podjetje Cisco je sporočilo, da predstavlja rešitev Cisco TelePresence pomemben mejnik, saj je od njene predstavitve oktobra 2006 zanjo prejelo že več kot 500 naročil.

Cisco je objavil, da je prodal 4-milijonti usmerjevalnik Cisco Integrated Services Router, in dosežek počastil s praznovanjem na konferenci Ciscovih partnerjev, ko je John Chambers predstavniku za odnose z javnostmi družbe Coca-Cola Enterprises Esatu Sezerju podelil nagrado za uvedbo usmerjevalnika.

O podjetju Cisco Systems

Cisco (NASDAQ: CSCO) je vodilni svetovni proizvajalec omrežne internetne opreme, ki spreminja način, kako se ljudje povezujemo, komuniciramo in sodelujemo. Več informacij o podjetju Cisco lahko najdete na spletnem mestu http://www.cisco.com. Za aktualne novice obiščite spletno mesto http://newsroom.cisco.com.

Cisco, Cisco Systems, logotip Cisco Systems so registrirani zaščitni znaki podjetja Cisco Systems, Inc. in/ali njegovih podružnic v ZDA in drugih državah. Scientific Atlanta, D9050, iLYNX in ROSA so zaščitni znaki podjetja Scientific Atlanta, Inc in/ali njegovih podružnic. Vsi drugi zaščitni znaki, omenjeni v tem dokumentu, so last odgovarjajočih podjetij in ustanov. Uporaba besede partner ne pomeni partnerskega odnosa med Cisco in katerimkoli drugim podjetjem. Cisco Systems International BV so dobavitelji Cisco opreme v Evropi, podružnica v lasti Cisco Systems, Inc.

Oseba za odnose z javnostmi:
Nina Kordež
Cisco Slovenija
E: nkorde@cisco.com
T: +386 1 582 3104