Novice

Do inovativnosti prek globalnih naložb

Cisco za vzpodbujanje inovativnosti in vzdrževanje konkurenčne prednosti na globalnem trgu trenutno upravlja naložbeni portfelj v vrednosti nad 2 milijardi ameriških dolarjev po celem svetu

Inovativnost je Ciscova gonilna sila. Podjetje je na njej osnovano, vanjo verjame in je uvedlo tudi večdelno strategijo za nadaljevanje te tradicije. Pobudnik inovativnosti je Ciscova skupina za poslovni razvoj, ki slovi po vrhunskih pridobitvah, s katerimi poglablja notranje raziskave in razvoj ter industrijska partnerstva. Manj znani del strategije je Ciscova predanost svetovnim naložbam, ki priložnosti za inovacije spreminjajo v zgodbe o uspehu. To prizadevanje se podjetju seveda obrestuje tudi pri rasti in širjenju poslovanja daleč zunaj Združenih držav Amerike.

Ciscove naložbe presegajo 2 milijardi ameriških dolarjev v okviru neposrednih in posrednih naložb tveganega kapitala in poleg ZDA vključujejo druge pomembnejše trge, kot so Kitajska, Indija, Izrael in trg razvijajočih se evropskih držav. Skupina za poslovni razvoj omogoča Ciscu, da prepozna in razume motnje na trgu ter predvidi svetovne trende. Dodatna konkurenčna prednost Cisca izhaja tudi iz zgodnjih naložb v razvijajoče se tehnologije.
Strategija skupine se tesno ujema s Ciscovo poslovno strategijo globalizacije, ki predstavlja odgovor na nestabilne in premične meje sveta in vedno večjo svetovno konkurenco. »Z naložbami in sklepanji partnerstev pridobi Cisco dostop do znanja in izkušenj v trenutnih in novih tehnologijah in na trgih po vsem svetu,« pravi Hilton Romanski, direktor oddelka Global Corporate Development znotraj skupine za razvoj. »Naložbe na svetovnih trgih so pomembna komponenta naše celotne strategije za poslovni razvoj in izjemna priložnost za nadaljnjo inovativnost.«

Dolga tradicija vzpodbujanja rasti na globalnem trgu informacijske tehnologije

Cisco prek raznovrstnih naložb, ki segajo vse od digitalnih medijev do podatkovnih središč, že dolgo raste na trgu informacijske tehnologije. »Z globalnega vidika smo dosegli res neverjeten uspeh in v zadnjih nekaj letih smo se osredotočili na razvijajoče se trge,« pravi Romanski. »Številne izmed teh regij razvijajo vrhunsko tehnologijo in poslovne modele z možnostjo uspeha na svetovnem trgu.«
V svetovnem merilu se večina naložb skupine uvršča v tri osnovne kategorije: tehnološki razvoj, novi poslovni modeli in prodor na trg. Zgodnje tehnološke naložbe vključujejo sektorje informacijske tehnologije, med drugim varnost in enotno komunikacijo. »Madžarska, Poljska in Romunija kažejo veliko mero inovativnosti na teh področjih in veselimo se priložnosti za vlaganje v njihove trge,« zatrjuje Romanski.
Še en pomemben cilj Cisca je širjenje znanja o odnosu strank do tehnologije. Naložbe v nove poslovne modele lahko zgradijo učinkovito vez med podjetjem ter novimi strankami in poslovnimi partnerji. Primer takega pristopa je Ciscova nedavna naložba v vrednosti 18 milijonov ameriških dolarjev v vodilni kitajski portal B2B Alibaba.com.
Skupina za poslovni razvoj se zaveda tudi pomembnosti dodatnega vlaganja v ključne poslovne partnerje. Ti partnerji lahko pomembno prispevajo k bodoči rasti števila strank, ki se v pričakovanju vedno bolj zapletenih in inovativnih rešitev zanašajo na Cisco in njegovo partnersko mrežo.

Večji del svetovnih naložb gre v razvijajoče se države

Cisco se ponaša z dolgo in uspešno zgodovino naložb na svetovnih trgih. Skupina za svetovni poslovni razvoj najprej posredno preizkusi okolje predvidene naložbe, pogosto prek vlaganja v sklade tveganega kapitala. Na ta način začne skupina sodelovati z novimi podjetji in jim obenem pomaga razvijati in izpopolnjevati naložbene strategije za poznejše neposredno vlaganje v nova podjetja.
S to metodo so izboljšali tudi kakovost sprejemanja odločitev v zvezi z nakupi v nekaterih geografskih območjih. Sistem postopnega vlaganja je bil uspešno preizkušen v Aziji, Izraelu in Evropi, trenutno pa ga podjetje uporablja pri sodelovanju na več razvijajočih se trgih.
»Prek prevzema mesta vodilnega vlagatelja v večjih regionalnih skupinah tveganega kapitala se želimo naučiti, kako pametno vlagati v nova lokalna podjetja,« je pojasnil Romanski. »Na teh položajih lahko pomagamo tudi pospeševati rast lokalne inovacijske ekonomije. Kot pobudniki naložb tveganega kapitala v ključnih regijah želimo izboljšati tudi izkušnjo naših strank in jim omogočiti dostop do znanja in izkušenj najboljših tehnoloških inovatorjev iz celega sveta.«
Cisco je pomemben dolgoletni vlagatelj v sklade na kitajskem in indijskem trgu, kamor je do zdaj vložil skoraj 800 milijonov ameriških dolarjev. Nedavne neposredne naložbe v Aziji vključujejo naložbo v višini 50 milijonov ameriških dolarjev v podjetje China Communications Services, ki je nastalo s prenosom delniškega kapitala družbe China Telecom in je prvi kitajski ponudnik storitev po principu »pure-play«, ter naložbo v vrednosti 20 milijonov ameriških dolarjev v družbo Nimbus, vodilno indijsko podjetje na področju digitalnih medijev.

Skupina za svetovni poslovni razvoj se že skoraj tri leta ukvarja z možnostjo vlaganja v tehnologijo razvijajočih se evropskih držav, ki so privlačne predvsem zaradi svoje bogate tehnološke in znanstvene tradicije ter hitre ekonomske rasti. Obenem pa je Cisco lansko leto kupil tudi delež vodilnega ruskega e-trgovca Ozon. Skupina vztrajno raziskuje številne nove možnosti vlaganja v Rusiji, vključno z možnimi naložbami v sklade.
Lani je Cisco s partnersko družbo 3TS Capital Partners ustanovil vodilni sklad tveganega kapitala v Srednji in Vzhodni Evropi, v okviru katerega je vložil 30 milijonov evrov kot del svoje zaveze za vlaganje na širšem območju regije v višini 100 milijonov dolarjev.
»Cisco bo tudi v prihodnje pospešeno vlagal v obstoječe trge ter še naprej sodeloval z novimi akterji in partnerji,« pravi Romanski. »Ta težnja bo še narasla z vztrajnim širjenjem globalnih trgov, ki bodo poskrbeli za nove priložnosti pri izkoriščanju motenj na trgu in za razvoj inovativnosti pri Ciscu.«

O podjetju Cisco Systems

Cisco (NASDAQ: CSCO) je vodilni svetovni proizvajalec omrežne internetne opreme, ki spreminja način, kako se ljudje povezujemo, komuniciramo in sodelujemo. Več informacij o podjetju Cisco lahko najdete na spletnem mestu http://www.cisco.com. Za aktualne novice obiščite spletno mesto http://newsroom.cisco.com.

Cisco, Cisco Systems, logotip Cisco Systems so registrirani zaščitni znaki podjetja Cisco Systems, Inc. in/ali njegovih podružnic v ZDA in drugih državah. Scientific Atlanta, D9050, iLYNX in ROSA so zaščitni znaki podjetja Scientific Atlanta, Inc in/ali njegovih podružnic. Vsi drugi zaščitni znaki, omenjeni v tem dokumentu, so last odgovarjajočih podjetij in ustanov. Uporaba besede partner ne pomeni partnerskega odnosa med Cisco in katerimkoli drugim podjetjem. Cisco Systems International BV so dobavitelji Cisco opreme v Evropi, podružnica v lasti Cisco Systems, Inc.

Oseba za odnose z javnostmi:
Nina Kordež
Cisco Slovenija
E: nkorde@cisco.com
T: +386 1 582 3104