Novice

Turisti na Hrvaškem niso »odrezani od sveta«

Piše: Jason Deign, News@Cisco

Hrvaška sodi med 25 najbolj priljubljenih turističnih destinacij na svetu. Leta 2006 je imela več kot 8,9 milijona turističnih obiskov in sedem milijard evrov prihodka od turizma. Poleg naravnih lepot, ki pritegnejo turiste, k tem številkam pripomore tudi dejstvo, da ima Hrvaška nekaj najmodernejših hotelov na svetu. Hrvaška postaja vodilna regija na področju Jugovzhodne Evrope, kar zadeva hotele z visoko tehnologijo.

»Hrvaška vlada od devetdesetih let prejšnjega stoletja naprej podpira pomembne gospodarske sektorje, kot sta počitniški in konferenčni turizem, in zelo pospešeno gradi fizično infrastrukturo, predvsem ceste in letališča,« je povedal Igor Meleš, direktor Cisca na Hrvaškem. Hoteli na obali nudijo tolikšno stopnjo udobja, kot bi jo lahko pričakovali od najboljših na Zahodu. Celo hoteli s tremi zvezdicami nudijo brezžični dostop do interneta kot del standardne ponudbe.

Dve hrvaški hotelski verigi, Importanne Resorts v Dubrovniku in Valamar hotels v Poreču, uporabljata storitve, ki jih zanju prek združenih omrežij IP upravlja ponudnik storitev, kar pomeni 24-urno podporo in zagotovljeno kakovost storitve. Ena od pomembnejših hrvaških zasebnih verig, Adriatic Luxury Hotels Group, ima objekte, ki so tehnično tako dovršeni kot drugje v Evropi, opremljene pa so s Ciscovo infrastrukturo Connected Hotel. Preprost način povezovanja v njihovih dubrovniških hotelih, kot so Dubrovnik Palace, Excelsior ali Bellevue, omogoča gostom, da pobegnejo od vsega, a hkrati ostanejo povezani s sorodniki, prijatelji ali sodelavci. Dostopajo lahko do novic, programov za komuniciranje in zabavnih vsebin, v splet lahko prenašajo fotografije ali pišejo popotne spletne dnevnike.

V hotelu Bellevue imajo vse sobe za goste Ciscove telefone Unified IP phones, povezane s sistemom IP-telefonije, ki je že vključen v hotelska sistema za zaračunavanje in upravljanje odnosov s strankami (CRM). Ta sistem uporablja tudi osebje, ki skrbi za čistočo in vzdrževanje, in tako takoj po končanih popravilih ali čiščenju s pritiskom na gumb na IP-telefonu obvesti recepcijo, da je soba pripravljena za nove goste.

»To področje Balkana postaja vodilna regija, kar zadeva hotele z visoko tehnologijo, predvsem zaradi treh razlogov,« je povedal Viktor Kovacs, Ciscov generalni direktor za Adriatik regijo in Madžarsko. Prvi razlog je ta, da je večina hotelov zgrajenih na zelenih in neokrnjenih področjih, kjer je malo obstoječe tehnologije, tako da operaterji lažje prehitijo konkurenco v drugih državah, kjer je v hotelih več že obstoječe omrežne opreme. Poleg tega se je sodobna hrvaška industrija gostoljubnosti rodila v času, ko so združena omrežja že pravilo, zato kakršna koli misel o ločenih omrežjih za govor in podatke preprosto nima več nobenega operativnega smisla. Tretji razlog je to, da se hrvaški hotelski operaterji zavedajo, da jim IP-tehnologija lahko pomaga ustvariti storitve, po katerih bodo izstopali.

»Ljudje so že začeli razmišljati o tem, da bi lahko gostom ob prihodu v hotel na mobilni telefon poslali sporočilo s številko sobe in kodo za vstop vanjo, tako da jim ne bi bilo treba stati v vrsti na recepciji,« pravi Meleš.

Dostop do omrežnih tehnologij v hotelskem sektorju se na Hrvaškem odraža tudi v hitro rastočem številu prebivalstva z dostopom do spleta. Po podatkih hrvaškega ministrstva za pomorstvo, turizem, promet in razvoj je imela Hrvaška ob koncu leta 2006 več kot 1,5 milijona uporabnikov interneta, kar pomeni skoraj 35-odstotno razširjenost. Podporo jim zagotavlja približno 40 ponudnikov internetnih storitev in podobno število podjetij, ki omogočajo telefonijo s prenosom govora po IP (VoIP). Širokopasovni dostop je v razcvetu, saj pričakujejo, da ga bo ob koncu leta 2008 imelo že 500.000 uporabnikov ali 12 % spletnega prebivalstva, približno toliko, kot jih imata trenutno Portugalska in Nova Zelandija.

Vse to pa pomaga k oblikovanju podobe izjemno moderne evropske države, kar je za turizem gotovo dobra novica. Leta 2006 so po podatkih hrvaškega ministrstva za pomorstvo, turizem, promet in razvoj v hotele, kampe in počitniška letovišča vložili približno 500 milijonov evrov. Njihov cilj je do leta 2010 doseči 11 milijonov obiskov in 66 milijonov nočitev.

Med strateškimi cilji hrvaških oblasti je uveljavitev njihove države kot ene od vodilnih turističnih destinacij ob Sredozemskem morju in spodbujanje turizma v sozvočju s trajnostnim razvojem. Dejstvo, da imajo nekaj najmodernejših hotelov v Evropi, jim pri tem gotovo ne bo škodilo.

O podjetju Cisco Systems

Cisco (NASDAQ: CSCO) je vodilni svetovni proizvajalec omrežne internetne opreme, ki spreminja način, kako se ljudje povezujemo, komuniciramo in sodelujemo. Več informacij o podjetju Cisco lahko najdete na spletnem mestu http://www.cisco.com. Za aktualne novice obiščite spletno mesto http://newsroom.cisco.com.

Cisco, Cisco Systems, logotip Cisco Systems so registrirani zaščitni znaki podjetja Cisco Systems, Inc. in/ali njegovih podružnic v ZDA in drugih državah. Scientific Atlanta, D9050, iLYNX in ROSA so zaščitni znaki podjetja Scientific Atlanta, Inc in/ali njegovih podružnic. Vsi drugi zaščitni znaki, omenjeni v tem dokumentu, so last odgovarjajočih podjetij in ustanov. Uporaba besede partner ne pomeni partnerskega odnosa med Cisco in katerimkoli drugim podjetjem. Cisco Systems International BV so dobavitelji Cisco opreme v Evropi, podružnica v lasti Cisco Systems, Inc.

Oseba za odnose z javnostmi:
Nina Kordež
Cisco Slovenija
E: nkorde@cisco.com
T: +386 1 582 3104